Følg med her:

Få inspiration til en lidt grønnere jul!
Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!
Luciabrød, luciaboller eller safranboller - kært barn, mange navne. Og mange faconer. Men uanset hvad: De smager skønt!

I Danmark er vi vist generelt ret åbne for andre landes traditioner, bare de indebærer noget sødt bagværk. Og det er lige netop sagen med de bløde, lækre luciabrød. Selv har jeg gået utallige luciaoptog – dog vist kun før jeg blev 20 – for jeg sang i pigekor, og vi havde en ganske omfattende juleturné hvert år, hvor vi sang december ind på skoler, plejehjem, i kirker og hvem der ellers ville høre på os.
I dag forbinder jeg mest luciadag med at bage, og her får du opskriften på de helt traditionelle svenske luciabrød.
Helt for nylig har jeg erfaret, at svenskerne selv går i gang længe før luciadag. Midt i november er det ikke usædvanligt, åbenbart, for man skal jo nå at bage mange gange, inden sæsonen er slut! Det kan jeg varmt tilslutte mig.
Luciabrød lærte jeg at kende en meget tidlig morgen, da jeg var omkring 5 år. Min mor, husholdningslærerinden, gik på en efteruddannelse sammen med nogle svenske kvinder, og de overraskede os på luciadag – eller lucia-tidlig-morgen. Med sang og søde lussekatter, lussebullar eller saffrans kusar, som de vist hedder på svensk. På dansk er vi cirka lige så kreative – med luciabrød, luciaboller eller måske safranboller?
De små brød lå i en kurv, og kvinderne var helt traditionelt klædt i lange hvide kjoler – og med levende lys på hovedet og i hænderne. Og sang, selvfølgelig. Den morgen husker jeg stadig tydeligt, selvom jeg var så lille. Ja, overraskelser ud over hverdagens trummerum, det kan noget i et lille barns hukommelse.
Du kan sagtens koldhæve dejen til luciabrød. Så vil jeg anbefale, at du kun bruger 5-6 g gær. Ælt dejen grundigt, og lad den starte hævningen på køkkenbordet en times tid. Sæt den så på køl mindst 8 timer.
Dejen skal nå at temperere, inden du bager dagen efter. Det kan den gøre, ved at du former safranbrødene og lader dem efterhæve en times tid, måske lidt mere, alt efter temperaturen i dit køkken.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Luciaboller er lidt gule – det er fordi, der er safran i. Og nej, du kan ikke snyde med gurkemeje. Så snyder du i hvert fald også dig selv for den helt særlige, himmelske duft og smag, safran har. Ikke så sært, safran er så dyrt.
Husk, luciadag er den 13. december. Og man behøver ikke at stå SÅ tidligt op 🙂

De svenske luciaboller har mange sjove navne – på billedet herover kan du se nogle af dem, jeg kunne finde:
Luciabrødene stammer som sagt fra Sverige, hvor de oftest kaldes lussekatter. Oprindeligt var traditionen med at bage dem den 13. december – Luciadag – og den tradition går flere hundrede år tilbage.
Navnet kommer fra den hellige Lucia, som ifølge legenden bragte mad til de forfulgte kristne i Roms katakomber. Hun bar et lyskrans på hovedet, så hænderne var fri til at bære mad – og netop derfor går de hvidklædte luciabrude også med levende lys i håret i dag.
Brødene, der kan tage alverdens former, men oftest som et S, der er pyntet med rosiner, symboliserer både lys og håb i årets mørkeste tid. Og safranen? Den var engang et kostbart krydderi, som markerede, at der var noget særligt i vente.
Hos os har luciabrød fået fast plads i december-repertoiret. Dog oftest uden rosiner, for min familie har det (modsat mig) sådan, at bagte rosiner ikke er godt for noget. Suk.
Men luciabrødene er hyggelige at bage med børn, skønne at spise lune – og så gør de altså noget godt for humøret på selv den mest grå vinterdag. Prøv selv – og nyd lyset i mørket.
Safran ér bare en dyr spise, så jeg har også et par alternativer, hvor jeg bruger appelsin i stedet for – og som er lige så populære i min familie: De nemme julekranse og en skøn opskrift på julesnurrer, der også får marcipan:


Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Hej Bodil?
Jeg er simpelthen nødt til at prøve din opskrift i morgen? De ser vildt lækre ud?? Ha’ en dejlig aften og hils Jesper!
Kh Lene
Tak søde Lene, Jesper har testet dem – og go’kendt, som man siger på Fyn 😉 god fornøjelse. Og husk at spise dem nybagte – der er de bare bedst.