Koldhævede chokoladeboller – bløde, store og fluffy
Koldhævede chokoladeboller er den slags boller, der næsten spiser sig selv. Store, bløde og fluffy boller med chokolade nok! Og så bliver de jo ikke ringere, hvis du også giver dem koldt smør. Væk bliver de hurtigt.
Med 3 forslag til variationer.
Koldhævede chokoladeboller er den slags boller, der næsten spiser sig selv. Store, bløde og fluffy boller med chokolade nok! Og så bliver de jo ikke ringere, hvis du også giver dem koldt smør. Væk bliver de hurtigt.
Opskriften giver dig 12 store, luftige chokoladeboller, og du får 3 versioner at vælge imellem:
Koldhævede chokoladeboller
Klassiske lette chokoladeboller
Lidt grovere chokoladeboller
Koldhævede chokoladeboller – dej i dag, bag i morgen
De koldhævede chokoladeboller er praktiske for dig, der gerne vil gøre dem klar i dag og bage i morgen. Hvis du bruger mere gær – og lunere hævning, kan du lave chokoladebollerne på små 4 timer.
Koldhævede chokoladeboller – store og fluffy
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 18 minuttermin
Hævetid 12 timert
Samlet 12 timert33 minuttermin
Giv de første stjerner!
Forkæl dig selv (eller nogle flere) med de blødeste store chokoladeboller. Allerbedst med koldt smør.
Antal: 12stk.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Undgå sort skærm
Du skal bruge:
1dlvand
15ggær(30 g, hvis du ikke koldhæver)
50gsukker(ca. 4 spsk)
2æg(et æg i dejen og et at pensle med)
2,5dlmælk(gerne sødmælk)
550gproteinrigt hvedemelReklamelink(se tip. Alternativt 450 g proteinrigt hvedemel + 100 g grahamsmel)
Opløs gæren i vandet (højst lillefingervarmt). Tilsæt så sukker, ét æg og mælk, og rør det ud. Bland mel, salt og kardemomme i (vent med smørret), og lad maskinen ælte dejen i ca. 8 minutter, til dejen er glat og slipper skålens kanter.
Hak så smørret i små tern, og tilsæt det. Rør videre, til smørret er helt indarbejdet, og dejen er blødere. Rør chokoladen i, til den er fordelt.
Lad dejen hæve et lunt sted 2 timer (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.
Del dejen i 12 lige store stykker (ca. 100 g/stk.), og tril dem til boller, som du strammer godt op.Tip: Se i videoen nedenfor, hvordan du strammer boller op. En anden dej, men samme metode.
Dæk med plast eller et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve en time på køkkenbordet. Sæt dem så i køleskabet til koldhævning 8-16 timer.
Når du vil bage: Tag dem ud af køleskabet, og lad dem vågne og hæve færdigt på køkkenbordet mindst en time – eller til de er blevet godt luftige (se evt. tricket nedenfor). Pensl med æg.
Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme).
Når ovnen er helt varm: Sæt bollerne ind i nederste halvdel af ovnen, og bag dem i 18-20 minutter, til de er mørkt gyldne. Dæk evt. med folie de sidste 5 minutter, hvis de ellers bliver for mørke.
Lad dem køle lidt af på en bagerist. Server med koldt smør!
Muttis tips
Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten – og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.
Videoopskrift
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Lidt grove chokoladeboller
Alternative metoder til chokoladebollerne
Du kan koldhæve dejen uden at forme bollerne først:
Lad dejen hæve første gang på køkkenbordet – ca. 2 timer.
Sæt dejen i til koldhævning i køleskabet natten over (8-16 timer)
Tag den ud, og form chokoladebollerne. Placer dem i din lille bradepande – husk bagepapir.
Dæk med låg eller folie, og lad chokoladebollerne hæve på køkkenbordet ca. 2 timer. (se evt. tricket nedenfor, hvis du synes, det går for langsomt med kold dej).
Bag dem som beskrevet opskriften ovenfor.
Hurtigere chokoladeboller – så gør du sådan her:
Brug 30 g gær, og bland dejen som i opskriften ovenfor.
Lad så dejen hæve et lunt sted 1-1,5 time (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.
Del dejen i 12 lige store stykker (ca. 100 g/stk.), og tril dem til boller, som du strammer godt op. Pensl bollerne med æg, og lad dem efterhæve 60-90 minutter et lunt sted. Dæk igen med låg eller plast (jeg lægger min kombispade fra Bagestålet over).
Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme), og bag bollerne som beskrevet i opskriften ovenfor.
Lidt grove chokoladeboller – det kan du også
Først bagte jeg chokoladebollerne alene med stærkt hvedemel (jeg elsker det fra Bornholms Valsemølle). Flotte blev de, og lækre. Men lige som med mine hveder elsker jeg at putte lidt groft mel i dejen. Så det fik også et forsøg. Her brugte jeg det grove grahamsmel, også fra Bornholms Valsemølle, og det er der altså gods i. Så 100 g var nok til at give den fuldkorns-feeling, jeg gik efter. Du kan sagtens eksperimentere med mere, måske 150 eller op til 200 g.
Stadig fluffy og lækre, det lover jeg. Og ellers kig på billederne 🙂
Lidt grove chokoladeboller
Tip: Sådan hæver du chokoladebollerne hurtigere
Chokoladebollerne ser ikke ud af meget, når de lige er trillet og lagt i bradepanden. Men bare rolig. Det kan de komme til!
Du kan sagtens hæve bollerne på køkkenbordet, og det tager ca. 1,5 time i et lunt køkken. Men hvis du bliver lidt utålmodig og vil have ekstra højde på, kommer tricket her:
Sæt de færdigformede chokoladeboller ind i en slukket ovn.
Sæt en ekstra bradepande under.
Hæld 1/2-1 liter kogende vand i den nederste bradepande. Luk ovnen.
Lad bollerne stå sådan i ca. 45 minutter.
OBS! Når du tager chokoladebollerne ud af dit hævekammer (ovnen), skal du sætte dem varsomt på bordet, så du ikke banker luften ud af dem igen.