Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Koldhævede chokoladeboller - bløde, store, fluffy boller med chokolade

Koldhævede chokoladeboller - store og fluffy

Antal 12 stk.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 18 minutter
Hævetid 12 timer
Samlet 12 timer 33 minutter

Ingredienser

  • 1 dl vand
  • 15 g gær (30 g, hvis du ikke koldhæver)
  • 50 g sukker (ca. 4 spsk)
  • 2 æg (et æg i dejen og et at pensle med)
  • 2,5 dl mælk (gerne sødmælk)
  • 550 g hvedemel (mindst 11 % protein ELLER 450 g hvedemel + 100 g grahamsmel)
  • 12 g salt (1 ¾ tsk fint salt)
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 75 g smør
  • 150 g mørk chokolade

Kokkens noter

Alternative metoder til chokoladebollerne

Du kan koldhæve dejen uden at forme bollerne først:
  • Lad dejen hæve første gang på køkkenbordet – ca. 2 timer.
  • Sæt dejen i til koldhævning i køleskabet natten over (8-16 timer)
  • Tag den ud, og form chokoladebollerne. Placer dem i din lille bradepande - husk bagepapir.
  • Dæk med låg eller folie, og lad chokoladebollerne hæve på køkkenbordet ca. 2 timer. (se evt. tricket nedenfor, hvis du synes, det går for langsomt med kold dej).
  • Bag dem som beskrevet  opskriften ovenfor.
Hurtigere chokoladeboller - så gør du sådan her:
  • Brug 30 g gær, og bland dejen som i opskriften ovenfor.
  • Lad så dejen hæve et lunt sted 1-1,5 time (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.
  • Del dejen i 12 lige store stykker (ca. 100 g/stk.), og tril dem til boller, som du strammer godt op. Pensl bollerne med æg, og lad dem efterhæve 60-90 minutter et lunt sted. Dæk igen med låg eller plast (jeg lægger min kombispade fra Bagestålet over).
  • Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme), og bag bollerne som beskrevet i opskriften ovenfor.

Dine egne noter

Tilberedning

  • Opløs gæren i vandet (højst lillefingervarmt). Tilsæt så sukker, ét æg og mælk, og rør det ud. Bland mel, salt og kardemomme i (vent med smørret), og lad maskinen ælte dejen i ca. 8 minutter, til dejen er glat og slipper skålens kanter.
  • Hak så smørret i små tern, og tilsæt det. Rør videre, til smørret er helt indarbejdet, og dejen er blødere. Rør chokoladen i, til den er fordelt.
  • Lad dejen hæve et lunt sted 2 timer (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.
  • Koldhævede chokoladeboller bløde, store og fluffy
    Del dejen i 12 lige store stykker (ca. 100 g/stk.), og tril dem til boller, som du strammer godt op.
    Tip: Se i videoen nedenfor, hvordan du strammer boller op. En anden dej, men samme metode.
  • Dæk med plast eller et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve en time på køkkenbordet. Sæt dem så i køleskabet til koldhævning 8-16 timer.
  • Koldhævede chokoladeboller bløde, store og fluffy
    Når du vil bage: Tag dem ud af køleskabet, og lad dem vågne og hæve færdigt på køkkenbordet mindst en time – eller til de er blevet godt luftige (se evt. tricket nedenfor). Pensl med æg.
  • Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme).
  • Når ovnen er helt varm: Sæt bollerne ind i nederste halvdel af ovnen, og bag dem i 18-20 minutter, til de er mørkt gyldne. Dæk evt. med folie de sidste 5 minutter, hvis de ellers bliver for mørke.
  • Lad dem køle lidt af på en bagerist. Server med koldt smør!