Scan for at gå til opskrift
Koldhævede chokoladeboller - store og fluffy
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 18 minutter min
Hævetid 12 timer t
Samlet 12 timer t 33 minutter min
- 1 dl vand
- 15 g gær (30 g, hvis du ikke koldhæver)
- 50 g sukker (ca. 4 spsk)
- 2 æg (et æg i dejen og et at pensle med)
- 2,5 dl mælk (gerne sødmælk)
- 550 g hvedemel (mindst 11 % protein ELLER 450 g hvedemel + 100 g grahamsmel)
- 12 g salt (1 ¾ tsk fint salt)
- 2 tsk stødt kardemomme
- 75 g smør
- 150 g mørk chokolade
Alternative metoder til chokoladebollerne
Du kan koldhæve dejen uden at forme bollerne først:
- Lad dejen hæve første gang på køkkenbordet – ca. 2 timer.
- Sæt dejen i til koldhævning i køleskabet natten over (8-16 timer)
- Tag den ud, og form chokoladebollerne. Placer dem i din lille bradepande - husk bagepapir.
- Dæk med låg eller folie, og lad chokoladebollerne hæve på køkkenbordet ca. 2 timer. (se evt. tricket nedenfor, hvis du synes, det går for langsomt med kold dej).
- Bag dem som beskrevet opskriften ovenfor.
Hurtigere chokoladeboller - så gør du sådan her:
- Brug 30 g gær, og bland dejen som i opskriften ovenfor.
- Lad så dejen hæve et lunt sted 1-1,5 time (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.
- Del dejen i 12 lige store stykker (ca. 100 g/stk.), og tril dem til boller, som du strammer godt op. Pensl bollerne med æg, og lad dem efterhæve 60-90 minutter et lunt sted. Dæk igen med låg eller plast (jeg lægger min kombispade fra Bagestålet over).
- Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme), og bag bollerne som beskrevet i opskriften ovenfor.
Opløs gæren i vandet (højst lillefingervarmt). Tilsæt så sukker, ét æg og mælk, og rør det ud. Bland mel, salt og kardemomme i (vent med smørret), og lad maskinen ælte dejen i ca. 8 minutter, til dejen er glat og slipper skålens kanter.
Hak så smørret i små tern, og tilsæt det. Rør videre, til smørret er helt indarbejdet, og dejen er blødere. Rør chokoladen i, til den er fordelt.
Lad dejen hæve et lunt sted 2 timer (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.
-
Del dejen i 12 lige store stykker (ca. 100 g/stk.), og tril dem til boller, som du strammer godt op.Tip: Se i videoen nedenfor, hvordan du strammer boller op. En anden dej, men samme metode. Dæk med plast eller et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve en time på køkkenbordet. Sæt dem så i køleskabet til koldhævning 8-16 timer.
-
Når du vil bage: Tag dem ud af køleskabet, og lad dem vågne og hæve færdigt på køkkenbordet mindst en time – eller til de er blevet godt luftige (se evt. tricket nedenfor). Pensl med æg.
Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme).
Når ovnen er helt varm: Sæt bollerne ind i nederste halvdel af ovnen, og bag dem i 18-20 minutter, til de er mørkt gyldne. Dæk evt. med folie de sidste 5 minutter, hvis de ellers bliver for mørke.
Lad dem køle lidt af på en bagerist. Server med koldt smør!