Scan for at gå til opskrift
Luciabrød - svenske luciaboller
Forb. tid 25 minutter min
Tilb. tid 12 minutter min
Hævetid 2 timer t 30 minutter min
Samlet 3 timer t 7 minutter min
- ½ g safran
- 65 g sukker
- 1 æg (halvdelen i dejen, halvdelen til at pensle med)
- 100 g smør
- 2,5 dl mælk
- 15 g gær (dobbelt op, hvis du har travlt)
- ¼ tsk salt
- 500 g mel
- rosiner (til pynt - evt.)
Bland safran med lidt af sukkeret, og stød det i en morter. Bland med resten af sukkeret.
Pisk ægget i en skål med en gaffel. Du skal bruge det halve til dejen.
Smelt smørret blidt, tag af varmen, og rør mælk og safransukker i. Tilsæt så gær, og rør godt, til gæren er opløst.Tip: Det er vigtigt, at du rører mælken i smørret, før du tilsætter gær. Gærcellerne dør, hvis de får det for varmt (ca. 50 grader). Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen igennem. Den må gerne være blød.
Stil dejen til at hæve et par timer til dobbelt størrelse. (Hvis du har travlt og bruger mere gær, så hæver dejen hurtigere).
Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse, ælter du igennem igen.
Del dejen i 20 stykker, og form dem efter fantasi og humør. Du kan se inspiration på billedet længere oppe – det var de ‘rigtige’ luciabrødsfaconer, jeg kunne finde. Pynt med rosiner.
Lad dem hæve en halv times tid. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Pensl med æg, og bag ca. 12 minutter. Hold øje – de skal være gyldne, men ikke brune.
Server dem, med koldt smør – eller bare som de er (der ér jo også ligesom en del smør i). De er allerbedst, når de er friskbagte.