Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Luciabrød - svenske luciaboller med safran

Luciabrød - svenske luciaboller

Antal 20 stk.
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Hævetid 2 timer 30 minutter
Samlet 3 timer 7 minutter

Ingredienser

  • ½ g safran
  • 65 g sukker
  • 1 æg (halvdelen i dejen, halvdelen til at pensle med)
  • 100 g smør
  • 2,5 dl mælk
  • 15 g gær (dobbelt op, hvis du har travlt)
  • ¼ tsk salt
  • 500 g mel
  • rosiner (til pynt - evt.)

Dine egne noter

Tilberedning

  • Bland safran med lidt af sukkeret, og stød det i en morter. Bland med resten af sukkeret.
  • Pisk ægget i en skål med en gaffel. Du skal bruge det halve til dejen.
  • Smelt smørret blidt, tag af varmen, og rør mælk og safransukker i. Tilsæt så gær, og rør godt, til gæren er opløst.
    Tip: Det er vigtigt, at du rører mælken i smørret, før du tilsætter gær. Gærcellerne dør, hvis de får det for varmt (ca. 50 grader).
  • Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen igennem. Den må gerne være blød.
  • Stil dejen til at hæve et par timer til dobbelt størrelse. (Hvis du har travlt og bruger mere gær, så hæver dejen hurtigere).
  • Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse, ælter du igennem igen.
  • Del dejen i 20 stykker, og form dem efter fantasi og humør. Du kan se inspiration på billedet længere oppe – det var de ‘rigtige’ luciabrødsfaconer, jeg kunne finde. Pynt med rosiner.
  • Lad dem hæve en halv times tid. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Pensl med æg, og bag ca. 12 minutter. Hold øje – de skal være gyldne, men ikke brune.
  • Server dem, med koldt smør – eller bare som de er (der ér jo også ligesom en del smør i). De er allerbedst, når de er friskbagte.