Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Kærnemælksboller er lette, bløde grovboller med en skøn syrlig smag og fugtig krumme. Fluffy på den fede måde. Og pivnemme at lave.
For det meste bager jeg med surdej og vand, og det giver de karakteristiske boller med en virkelig sej krumme, store lufthuller og sprød skorpe. Men en gang imellem får jeg så inderligt lyst til en blød hvedebolle med fugtigt indre. Boller som min mor bagte dem. Og så bager jeg kærnemælksboller.
Jeg bager stadig med mel, der har højt proteinindhold, for jeg elsker den elastiske krumme, som kommer af protein (og dermed gluten). Og så giver jeg også bollerne godt med grahamsmel og havregryn, så der bliver noget at tygge på og ekstra smag i brødet.
Du kan enten bage dem i bradepande som her og få 12 store, bløde grovboller. Eller trille dejen til ca. 15 almindelige boller og bage dem på en bageplade. Eller selvfølgelig, hvis du ikke har en bradepande på ca. 22 * 33 cm – så kan du sætte dem tæt på en almindelig bageplade. Så bager de også sammen som i bradepanden. Dog vil de hæve lidt mere ud til siderne også.
Jeg har lavet opskriften, så du koldhæver bolledejen natten over. Men du kan også give dem lidt ekstra gær og bage dem i dag:
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Vil du hellere bage kærnemælksbrød end kærnemælksboller, så kan du forme dejen til to brød og bage dem i franskbrødsforme.
Sådan gør du – når dejen er hævet første gang (koldhævet):
Der er to grunde til, jeg bruger kærnemælk i opskriften: Et mælkeprodukt i stedet for vand giver dejlige bløde boller. Og et syrnet mælkeprodukt som kærnemælk giver både en skøn smag og en længere holdbarhed af dit brød (lidt a la surdej – der er gode bakterier på spil). Et saftigt brød – længere.
Faktisk behøver du ikke bruge lige præcis kærnemælk i bollerne. Hvis du ikke har kærnemælk, kan du sagtens erstatte den med et surmælksprodukt som yoghurt naturel, tykmælk, ylette, creme fraiche osv. Bland det op med lidt almindelig mælk, så det får konsistens nogenlunde som kærnemælk. Så virker det lige så godt.
Hvis du ikke har en røremaskine – som jeg fx ikke har i mit sommerhus – så kan du sagtens lave dejen uden. Enten ved blot at ælte dejen sammen i hånden og springe op og falde ned på den ekstra elasticitet i dejen, som røremaskinen giver (bollerne bliver lidt kortere i krummen og knap så høje).
Eller ved at brug foldemetoden. Fold dejen 4-5-6 gange med en halv times mellemrum, når du har æltet den sammen. Så får du den samme lette, luftige og saftige bolle, som maskinen vil give.
Du kan se de to foldeteknikker (stræk-og-fold + coil fold) i videoen her. Dejen er en anden, men teknikken er den samme).
Hvis du elsker bløde boller, kunne du måske også blive fristet af:
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)