Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Surdejsboller med malt og kastanjer

Surdejsboller er et evindeligt eventyr, når først man kommer i gang. Denne gang blev det mørke surdejsboller med malt og kastanjer. Maltsirup og kastanjer kan noget sammen – noget sødt, der ikke er FOR sødt. Fuldt af skøn aroma. Og ideelt til en bolle, der bare skal spises med smør eller ost.

Surdejsboller med malt og kastanjer

Surdejsboller med malt – en rigtig snyder

Malt i bagværk snyder øjet. Man fristes til at tro, at her er der VIRKELIG tale om grovbrød, fordi det er så mørkt. Men nej. Mørk maltsirup farver brødet mørkebrunt, men det er – som al sirup – sødt. Heldigvis på den fede måde, hvor der følger masser af aroma med.

Jeg køber min mørke maltisirup hos Meyers bagerier.

Surdejsboller med malt og kastanjer

Spisekastanjer giver en rigtig luksusbolle

Boller med kastanjer har længe stået på min ønskeseddel, og nu blev de endelig til noget. Ikke til min fødselsdag – men til min mands. Man skal jo give noget, man selv vil blive glad for, ikke?

Jeg elsker kastanjer, så jeg holder altid øje med kastanjesæsonen (og jeg spejder efter retter med kastanjer, når jeg spiser ude). Men det bedste, der er sket for mig på den front er, at jeg har opdaget, at jeg kan købe frosne og afskallede kastanjer i Inco. Lige nede i Kødbyen, 3 cykelminutter hjemmefra.

Desværre er Inco kun for os med CVR-nummer, og ikke alle bor så tæt på Inco, som jeg gør. Derfor har jeg også givet et tip om at afskalle kastanjer nedenfor. Jeg synes, det er nemmest at koge kastanjerne, men hvis du er mere tilhænger af at smide dem i ovnen, så googler du bare det ;-)

Opskrift på surdejsboller med malt og kastanjer

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: 10-12 stk.

Forberedelse: 1 time + hviletid

Tilberedning: 10-12 minutter

Du skal bruge:

  • 400 g koldt vand (4 dl)
  • 2 spsk opfrisket surdej
  • 5 g gær
  • 40 g mørk maltsirup
  • 300 g manitobamel
  • 50 g rugmel
  • 125 g sigtemel
  • 100 g pillede kastanjer, groft hakkede (alternativt - macadamianødder)
  • 10 g salt (1/2 spsk fint salt eller 2,5 tsk groft salt)
  • Lidt olivenolie
  • Lidt ekstra mel

Sådan gør du:

  1. Hvis du ikke har afskallede kastanjer, så start med dem. Se fremgangsmåden nedenfor.

  2. Bland vand, surdej, gær og maltsirup. Tilsæt melet, og rør på røremaskine i 5 minutter. Tilsæt saltet, og rør videre, til dejen kan bestå glutentesten og slipper skålens sider. Det tager ca. 10 minutter yderligere.

  3. Imens: Hak kastanjerne groft.

  4. Når dejen er rørt næsten færdig: Tilsæt kastanjerne, og rør færdig.

  5. Smør en ren skål eller bøtte med olivenolie, og hæld dejen over i den. Dæk den med folie, eller læg låg på. Lad dejen stå på køkkenbordet en times tid, til den er begyndt at hæve. Sæt den så i køleskabet (ikke under 5 grader) i 6-18 timer.

  6. Tag dejen ud af køleskabet, og tænd ovnen på mindst 250 grader, gerne varmluft. Lad en plade stå i ovnen. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.

  7. Drys et tæt lag mel på bordet, og skrab f•o•r•s•i•g•t•i•g•t dejen ud på melet. Dyp fingrene i mel, tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold dejen sammen til halv størrelse – svup!

  8. Skær dejen igennem på langs med dejskraberen, skub de to halvdele blidt fra hinanden, og skær dem i passende stykker. 10-12 stykker i alt. Læg dem på bagepapiret med dejskraberen.

  9. Tjek at ovnen er HELT varm. Snup så hurtigt den varme plade ud af ovnen, hiv bagepapiret med bollerne over på pladen, og sæt pladen ind igen. Sæt et ur på 10 minutter. Bollerne skal nok have 12, men hold øje. Lidt mørk skorpe smager godt – men sort skorpe gør ikke ;-)

Tip! Sådan piller du kastanjer

Hvis du ikke har adgang til pillede kastanjer, kan du lave dem selv. Husk at købe rigtige spisekastanjer. Køb rigeligt og køb en god fransk kvalitet. Der er altid nogle dårlige imellem, men jo bedre kvalitet, du køber – jo færre skal du pille forgæves.

Fremgangsmåden er simpel – men lidt udfordrende for os, der er udstyret med en begrænset tålmodighed:

  • Rids kastanjerne, og kom den i  kogende vand. Lad dem koge 5 minutter.
  • Hæld vandet fra, og pil både den tykke skal og den tynde brune hinde af. Start, så snart du kan røre ved dem. Det er nemmest, mens de er varme eller lune.
  • Kog dem nu i ca. 10 minutter, så de er møre og klar til brug. De er også gode i en nøddepostej, fx til jul.

Tips om glutentest og surdejsboller i hånden

Hvad er en glutentest, og kan du mon lave surdejsboller uden maskine? Det kan du læse mere om i min grundopskrift på surdejsboller. Og surdejseventyret, det kan du læse mere om her.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.