Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Mine speltboller er rundt regnet verdens nemmeste boller. Inspirationen fik jeg af min veninde Marianne, der er ekspert i koldhævede boller – for det meste vil det sige køleskabsboller. På en kold vinterdag bliver det bagtrappeboller her hos mig – det kender du måske. Så krydser jeg bare fingre for at der ikke er andre i opgangen, der har lyst til friskbagte boller næste morgen.

Du får to versioner at vælge imellem:

  • Æltefri – den enkleste. Kræver lidt ekstra mel, så dejen er nogenlunde fast.
  • Maskinæltet – med blød dej og mere udviklet glutennetværk.

Bare husk én ting: Hvis du vil ha’ frisk morgenbrød, skal du starte om aftenen.

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Ekstra hævekraft?

Speltbollerne bager jeg helt uden hvedemel, og det giver en helt speciel intens smag. Men spelt har ikke verdens bedste bageevne, så boller bagt på ren spelt bliver ikke verdens mest runde og lette boller. Hvis du er på jagt efter sådan nogle, kan du udskifte (noget af) speltmelet med hvedemel – hvedemel hæver generelt bedre end spelt. Jo højere proteinindhold, jo bedre.

Du kan også tjekke fx valnøddebollerne eller gulerodsbollerne, der er bagt på hvedemel. Og vær opmærksom på, at groft mel ikke hæver helt så flot som fint mel – så en blanding er godt.

Har du en rest yoghurt naturel, creme fraiche, kærnemælk eller tilsvarende, kan det fint erstatte noget af vandet. Gæren elsker surmælksprodukter.

Og endelig – hvis du har en aktiv surdej, så lad den endelig lege med. Udskift fx 1/2 dl vand med 1/2 dl aktiv surdej.

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Ekstra smag i dine speltboller

Du kan putte alt muligt i dine speltboller (ok, med måde). Prøv fx:

  • Grønsager: revne gulerødder eller squash, hakket spinat. Så skal der måske lidt ekstra mel i også.
  • Smagsstoffer til madbrød: sorte oliven, soltørrede tomater, reven ost.
  • Krydderier, fx kanel og kardemomme og et par tsk sukker. Eller til en godt madbrød: Rosmarin, du lige giver en tur i morteren først. Mmm.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævede speltboller med solsikke - uden hvedemel

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: Ca. 30

Forberedelse: 15 minutter + 8 timer hviletid

Tilberedning: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 1 liter vand
  • 15 g gær
  • 4 tsk salt
  • 2 dl solsikkekerner
  • 500 g fuldkornsspeltmel
  • 500 g sigtet speltmel (100-150 g mere, hvis du laver den hurtige version)
  • Ekstra solsikkekerner til drys

Sådan gør du:

  1. Mindst 8 timer før, du vil bage: Rør dejen sammen i en god stor skål. Hvis du rører i hånden, kan du tilsætte lidt ekstra mel, så dejen ikke er for blød. Hvis du har en røremaskine, kan dejen være lidt blødere. Lad  maskinen køre, til dejen slipper kanterne.

  2. Dæk dejen med et låg eller plastfolie, og lad den hvile på køkkenbordet en times tid. Sæt den så i køleskabet mindst 7 timer (gerne op til i hvert fald 16 timer).

  3. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet i en halv eller hel time. Tænd ovnen på max varme ved varmluft (min kan tage 270 grader), og lad to plader varme med.

  4. Hvis du har rørt dejen i hånden: Brug en stor ske til at sætte dejen på bagepapir – du behøver næsten ikke at få fingrene i dejen. Drys dem evt. med solsikkekerner.

  5. Hvis du har rørt dejen på maskine: Drys mel på bordet, og skrab dejen ud på melet. Brug din bageskraber til at skære dejen ud i passende stykker, og sæt dem på bagepapiret. Drys med solsikkekerner.

  6. Sæt bollerne ind på en gennemvarm plade midt i ovnen – en plade boller ad gangen. Hæld ca. 1 dl vand i den anden plade nedenunder. Bag bollerne i 10-12 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Måske også noget for dig?

7 kommentarer til Koldhævede speltboller med solsikke – uden hvedemel

  1. Hej

    De ser rigtig lækre ud. Men når de skal i ovnen, skal det så stadig være ved så høj temp. Som du varmer ovnen op på. Tænker varmeluft på så høj varme og i 10-12 min kan bollerne klare det?
    Mvh
    Jeannette

    1. Hej Jeanette, godt du spørger! Ja, jeg bager ved så høj temperatur – gerne op til 300 grader. Det betyder, at bollerne får en mørkere skorpe, der karamelliserer lidt. Og det smager helt fantastisk, hvis du spørger mig. Prøv! Kh Bodil

  2. Hejsa.
    Jeg er frisk på at prøve disse spændende speltboller men jeg er 1 person og derfor er 30 stk. mange.
    Tænker at de selvfølgelig kan fryses og opvarmes i ovn?
    Men kan de også ligge i en pose i nogle dage – hvor mange dage har du erfaring med går an?
    Mvh

    1. Hej Lotus, tak for at læse med på bloggen – dejligt du er frisk på at prøve bollerne. Du kan sagtens fryse dem, og jeg lader dem også gerne ligge et par dage fremme. Giv dem en tur på brødristeren, så er de næsten som friskbagte. Ellers er mit trick at fryse ned, give dem 30 sekunder i mikroovnen pr. stk og så riste på brødristeren. I fryseren kan de holde op til 8 måneder, fordi der ikke er fedtstof i dejen. Men der er nok bedst inden for et par måneder. Håber du bliver glad for dem :-) Kh Bodil

  3. Hej

    Jeg vil forsøge mig med denne opskrift. Jeg kan ikke tåle og fordøje hvede, så vil prøve med ren spelt nu.

    Jeg vil lige høre, hvor længe dejen kan stå i køleskabet? Altså skal man lave dem alle på én gang eller kan man dele den over 2-3 dage ?

    Dbh
    Lizette

    1. Hej Lizette
      jeg plejer at bage dem samtidig, men jeg er ret sikker på, du i hvert fald kan vente 2 døgn, hvis dejen står på køl. Lad mig endelig høre, hvis du gør forsøget :-) Jeg plejer selv at fryse ned og tage dem op enkeltvis – 30 sekunder i mikroovnen pr. stk. + en tur på brødristeren. Og det virker i hvert fald.
      Håber det lykkes – og at du tåler dem!
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.