
Mine speltboller er rundt regnet verdens nemmeste boller. Inspirationen fik jeg af min veninde Marianne, der er ekspert i koldhævede boller – for det meste vil det sige køleskabsboller. På en kold vinterdag bliver det bagtrappeboller her hos mig – det kender du måske. Så krydser jeg bare fingre for at der ikke er andre i opgangen, der har lyst til friskbagte boller næste morgen.
Du får to versioner at vælge imellem:
- Æltefri – den enkleste. Kræver lidt ekstra mel, så dejen er nogenlunde fast.
- Maskinæltet – med blød dej og mere udviklet glutennetværk.
Bare husk én ting: Hvis du vil ha’ frisk morgenbrød, skal du starte om aftenen.

Ekstra hævekraft?
Speltbollerne bager jeg helt uden hvedemel, og det giver en helt speciel intens smag. Men spelt har ikke verdens bedste bageevne, så boller bagt på ren spelt bliver ikke verdens mest runde og lette boller. Hvis du er på jagt efter sådan nogle, kan du udskifte (noget af) speltmelet med hvedemel – hvedemel hæver generelt bedre end spelt. Jo højere proteinindhold, jo bedre.
Du kan også tjekke fx valnøddebollerne eller gulerodsbollerne, der er bagt på hvedemel. Og vær opmærksom på, at groft mel ikke hæver helt så flot som fint mel – så en blanding er godt.
Har du en rest yoghurt naturel, creme fraiche, kærnemælk eller tilsvarende, kan det fint erstatte noget af vandet. Gæren elsker surmælksprodukter.
Og endelig – hvis du har en aktiv surdej, så lad den endelig lege med. Udskift fx 1/2 dl vand med 1/2 dl aktiv surdej.

Ekstra smag i dine speltboller
Du kan putte alt muligt i dine speltboller (ok, med måde). Prøv fx:
- Grønsager: revne gulerødder eller squash, hakket spinat. Så skal der måske lidt ekstra mel i også.
- Smagsstoffer til madbrød: sorte oliven, soltørrede tomater, reven ost.
- Krydderier, fx kanel og kardemomme og et par tsk sukker. Eller til en godt madbrød: Rosmarin, du lige giver en tur i morteren først. Mmm.
Alt det jeg går glip af :)
Hej
De ser rigtig lækre ud. Men når de skal i ovnen, skal det så stadig være ved så høj temp. Som du varmer ovnen op på. Tænker varmeluft på så høj varme og i 10-12 min kan bollerne klare det?
Mvh
Jeannette
Hej Jeanette, godt du spørger! Ja, jeg bager ved så høj temperatur – gerne op til 300 grader. Det betyder, at bollerne får en mørkere skorpe, der karamelliserer lidt. Og det smager helt fantastisk, hvis du spørger mig. Prøv! Kh Bodil
Hejsa.
Jeg er frisk på at prøve disse spændende speltboller men jeg er 1 person og derfor er 30 stk. mange.
Tænker at de selvfølgelig kan fryses og opvarmes i ovn?
Men kan de også ligge i en pose i nogle dage – hvor mange dage har du erfaring med går an?
Mvh
Hej Lotus, tak for at læse med på bloggen – dejligt du er frisk på at prøve bollerne. Du kan sagtens fryse dem, og jeg lader dem også gerne ligge et par dage fremme. Giv dem en tur på brødristeren, så er de næsten som friskbagte. Ellers er mit trick at fryse ned, give dem 30 sekunder i mikroovnen pr. stk og så riste på brødristeren. I fryseren kan de holde op til 8 måneder, fordi der ikke er fedtstof i dejen. Men der er nok bedst inden for et par måneder. Håber du bliver glad for dem :-) Kh Bodil
Hej
Jeg vil forsøge mig med denne opskrift. Jeg kan ikke tåle og fordøje hvede, så vil prøve med ren spelt nu.
Jeg vil lige høre, hvor længe dejen kan stå i køleskabet? Altså skal man lave dem alle på én gang eller kan man dele den over 2-3 dage ?
Dbh
Lizette
Hej Lizette
jeg plejer at bage dem samtidig, men jeg er ret sikker på, du i hvert fald kan vente 2 døgn, hvis dejen står på køl. Lad mig endelig høre, hvis du gør forsøget :-) Jeg plejer selv at fryse ned og tage dem op enkeltvis – 30 sekunder i mikroovnen pr. stk. + en tur på brødristeren. Og det virker i hvert fald.
Håber det lykkes – og at du tåler dem!
Kh Bodil
Hej,
Opskriften lyder super god. Et spørgsmål – kan jeg erstatte speltmelen med grahamsmel, så det bliver fuldkorns speltmel og gramhams mel sammen? :-)
Hej Anna
Hm, jeg vil tro, det bliver for meget groft mel – du ender nemt med kanonkugler. Desværre.
Kh Bodil
Min ovn kan kun gå op til 250 grader varmluft, hvor længe skal de så have i ovnen?
Hej Bettina, det betyder næppe det store. Jeg vil tro et par minutter mere – men hold øje, for de fleste ovne (min i hvert fald!) bager lidt ujævnt, så der bliver er sort hjørne, før de øvrige boller er gyldne. Suk! God fornøjelse! Kh Bodil