Læs mere

"/> Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller - Muttionline Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Mine speltboller er rundt regnet verdens nemmeste boller. Inspirationen fik jeg af min veninde Marianne, der er ekspert i koldhævede boller – for det meste vil det sige køleskabsboller. På en kold vinterdag bliver det bagtrappeboller her hos mig – det kender du måske. Så krydser jeg bare fingre for at der ikke er andre i opgangen, der har lyst til friskbagte boller næste morgen.

Du får to versioner at vælge imellem:

  • Æltefri – den enkleste. Kræver lidt ekstra mel, så dejen er nogenlunde fast.
  • Maskinæltet – med blød dej og mere udviklet glutennetværk.

Bare husk én ting: Hvis du vil ha’ frisk morgenbrød, skal du starte om aftenen.

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Ekstra hævekraft?

Spelt har ikke verdens bedste bageevne, så speltboller bliver ikke verdens mest runde og lette boller. Hvis du er på jagt efter sådan nogle, kan du udskifte speltmelet med fx hvedemel – hvedemel hæver generelt bedre end spelt. Jo højere proteinindhold, jo bedre.

Du kan også tjekke fx valnøddebollerne eller gulerodsbollerne, der er bagt på hvedemel. Og vær opmærksom på, at groft mel ikke hæver helt så flot som fint mel – så en blanding er godt.

Har du en rest yoghurt naturel, creme fraiche, kærnemælk eller tilsvarende, kan det fint erstatte noget af vandet. Gæren elsker surmælksprodukter.

Og endelig – hvis du har en aktiv surdej, så lad den endelig lege med. Udskift fx 1/2 dl vand med 1/2 dl aktiv surdej.

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Ekstra smag i dine speltboller

Du kan putte alt muligt i dine speltboller (ok, med måde). Prøv fx:

  • Grønsager: revne gulerødder eller squash, hakket spinat.
  • Smagsstoffer til madbrød: sorte oliven, soltørrede tomater, reven ost.
  • Krydderier, fx kanel og kardemomme og et par tsk sukker. Eller rosmarin, du lige giver en tur i morteren først. Mmm.

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: Ca. 30

Forberedelse: 15 minutter + 8 timer hviletid

Tilberedning: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 1 liter vand
  • 15 g gær
  • 4 tsk salt
  • 2 dl solsikkekerner
  • 500 g fuldkornsspeltmel
  • 500 g sigtet speltmel (100-150 g mere, hvis du laver den hurtige version)
  • Ekstra solsikkekerner til drys

Sådan gør du:

  1. Mindst 8 timer før, du vil bage: Rør dejen sammen i en god stor skål. Hvis du rører i hånden, kan du tilsætte lidt ekstra mel, så dejen ikke er for blød. Hvis du har en røremaskine, kan dejen være lidt blødere. Lad  maskinen køre, til dejen slipper kanterne.

  2. Dæk dejen med et låg eller plastfolie, og lad den hvile på køkkenbordet en times tid. Sæt den så i køleskabet mindst 7 timer (gerne op til i hvert fald 16 timer).

  3. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet i en halv eller hel time. Tænd ovnen på max varme ved varmluft (min kan tage 270 grader), og lad to plader varme med.

  4. Hvis du har rørt dejen i hånden: Brug en stor ske til at sætte dejen på bagepapir – du behøver næsten ikke at få fingrene i dejen. Drys dem evt. med solsikkekerner.

  5. Hvis du har rørt dejen på maskine: Drys mel på bordet, og skrab dejen ud på melet. Brug din bageskraber til at skære dejen ud i passende stykker, og sæt dem på bagepapiret. Drys med solsikkekerner.

  6. Sæt bollerne ind på en gennemvarm plade midt i ovnen – en plade boller ad gangen. Hæld ca. 1 dl vand i den anden plade nedenunder. Bag bollerne i 10-12 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Måske også noget for dig?

En kommentar til Speltboller med solsikke – koldhævede speltboller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.