Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Koldhævede speltboller er verdens nemmeste boller. Lad tiden gøre arbejdet, og få lækre, sprøde speltboller uden hvedemel.
Inspirationen til mine speltboller fik jeg af min veninde Marianne, der er ekspert i koldhævede boller – for det meste vil det sige køleskabsboller. På en kold vinterdag bliver det bagtrappeboller her hos mig – det kender du måske. Så krydser jeg bare fingre for at der ikke er andre i opgangen, der har lyst til friskbagte boller næste morgen.
Du får to versioner at vælge imellem:
Bare husk én ting: Hvis du vil ha’ frisk morgenbrød, skal du starte om aftenen.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Speltbollerne bager jeg helt uden hvedemel, og det giver en helt speciel intens smag. Men spelt har ikke verdens bedste bageevne, så boller bagt på ren spelt bliver ikke verdens mest runde og lette boller. Hvis du er på jagt efter sådan nogle, kan du udskifte (noget af) speltmelet med hvedemel – hvedemel hæver generelt bedre end spelt. Jo højere proteinindhold, jo bedre.
Du kan også tjekke fx valnøddebollerne eller gulerodsbollerne, der er bagt på hvedemel. Og vær opmærksom på, at groft mel ikke hæver helt så flot som fint mel – så en blanding er godt.
Har du en rest yoghurt naturel, creme fraiche, kærnemælk eller tilsvarende, kan det fint erstatte noget af vandet. Gæren elsker surmælksprodukter.
Hvis du har en aktiv surdej, så lad den endelig lege med. Udskift fx 1/2 dl vand med 1/2 dl aktiv surdej.
Og endelig, hvis du bager ofte: Brug et bagestål i ovnen. Det giver dejen et ordentlig skud varme, så bollerne hæver flot. Mere om det under opskriften.
Du kan putte alt muligt i dine speltboller (ok, med måde). Prøv fx:
For mange år siden fik jeg en bagesten med en ovn, men efter et mislykket pizzaprojekt (hvor jeg lagde dejen direkte på stenen uden bagepapir), gik jeg kold på det. Heldigvis blev jeg klogere (og man kan vel også sige, der ikke skulle meget til …)
Det skete dog først for alvor, da der kom bagestål på markedet. Da jeg opdagede, at et bagestål kan indeholde næsten 4 gange så meget varme som en almindelig bagesten, blev jeg nysgerrig. Det skulle prøves. Da jeg samtidig var begyndt at bage med surdej, var jeg hurtigt solgt: Der er simpelthen kæmpe markant forskel på boller, der er bagt på en bageplade og boller der bliver bagt på bagestålet.
I dag bager jeg ALTID pizza, boller og surdejsbrød på mit bagestål, og da jeg opholder mig i mit sommerhus en del uger om året, har jeg også investeret i et hertil. Det er min svigersøn, der er surdejsbager, også meget tilfreds med 🙂
Bemærk dog, at fedtholdige deje ikke tåler SÅ høj varme, så hvis du vil bage kager, chokoladeboller, juleboller, fødselsdagsboller og den slags, skal du bare bruge din ovn på almindelig vis uden bagestål.
Mit bagestål er det originale danske fra Bagestålet (lavet af svensk superstål). Jeg anbefaler altid den ‘rigtige’ bagepakke, hvor du også får en uundværlig kombispade, en dejskærer og en brødpose med i købet.
Hvis du vil have fuld valuta for bagestålet, er det en god idé at følge nogle enkle råd:
Bemærk, at Bagestålet er hurtigt til at optage varme fra ovnen (18 gange hurtigere end en bagesten), så du kan bage flere plader boller eller flere pizzaer i rap uden ventetid. Bagestålet optager simpelthen varme nok fra bunden – og leder den op til overfladen – så overfladen hele tiden er varm nok.
Det eneste, der piner mig lidt ved bagestålet er, at ovnen kører ved høj effekt så længe. Derfor lige et par tips til at få lidt mere ud af varmen:
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Alt det jeg går glip af 🙂
Hej
De ser rigtig lækre ud. Men når de skal i ovnen, skal det så stadig være ved så høj temp. Som du varmer ovnen op på. Tænker varmeluft på så høj varme og i 10-12 min kan bollerne klare det?
Mvh
Jeannette
Hej Jeanette, godt du spørger! Ja, jeg bager ved så høj temperatur – gerne op til 300 grader. Det betyder, at bollerne får en mørkere skorpe, der karamelliserer lidt. Og det smager helt fantastisk, hvis du spørger mig. Prøv! Kh Bodil
Hejsa.
Jeg er frisk på at prøve disse spændende speltboller men jeg er 1 person og derfor er 30 stk. mange.
Tænker at de selvfølgelig kan fryses og opvarmes i ovn?
Men kan de også ligge i en pose i nogle dage – hvor mange dage har du erfaring med går an?
Mvh
Hej Lotus, tak for at læse med på bloggen – dejligt du er frisk på at prøve bollerne. Du kan sagtens fryse dem, og jeg lader dem også gerne ligge et par dage fremme. Giv dem en tur på brødristeren, så er de næsten som friskbagte. Ellers er mit trick at fryse ned, give dem 30 sekunder i mikroovnen pr. stk og så riste på brødristeren. I fryseren kan de holde op til 8 måneder, fordi der ikke er fedtstof i dejen. Men der er nok bedst inden for et par måneder. Håber du bliver glad for dem 🙂 Kh Bodil
Hej
Jeg vil forsøge mig med denne opskrift. Jeg kan ikke tåle og fordøje hvede, så vil prøve med ren spelt nu.
Jeg vil lige høre, hvor længe dejen kan stå i køleskabet? Altså skal man lave dem alle på én gang eller kan man dele den over 2-3 dage ?
Dbh
Lizette
Hej Lizette
jeg plejer at bage dem samtidig, men jeg er ret sikker på, du i hvert fald kan vente 2 døgn, hvis dejen står på køl. Lad mig endelig høre, hvis du gør forsøget 🙂 Jeg plejer selv at fryse ned og tage dem op enkeltvis – 30 sekunder i mikroovnen pr. stk. + en tur på brødristeren. Og det virker i hvert fald.
Håber det lykkes – og at du tåler dem!
Kh Bodil
Hej,
Opskriften lyder super god. Et spørgsmål – kan jeg erstatte speltmelen med grahamsmel, så det bliver fuldkorns speltmel og gramhams mel sammen? 🙂
Hej Anna
Hm, jeg vil tro, det bliver for meget groft mel – du ender nemt med kanonkugler. Desværre.
Kh Bodil
Min ovn kan kun gå op til 250 grader varmluft, hvor længe skal de så have i ovnen?
Hej Bettina, det betyder næppe det store. Jeg vil tro et par minutter mere – men hold øje, for de fleste ovne (min i hvert fald!) bager lidt ujævnt, så der bliver er sort hjørne, før de øvrige boller er gyldne. Suk! God fornøjelse! Kh Bodil
Hej Bodil,
Mange tak for denne opskrift og mange andre gode opskrifter.
Jeg stødte over din blog for nylig, men har jeg prøvet en del retter, og de var allesammen lækre!
Jeg vil gerne prøve de her boller, men vil lige høre om gær kan erstattes fuldstændig med surdej?
Jeg har for nylig lavet mit allerførste hjemmebagte rugbrød på 100% rugmel og surdej (altså uden gær) og det virkede, men jeg forstår at det er noget andet hvis man ville gerne have boller til at hæve pænt (selv om jeg har ikke så stor erfaring med at bage).
På forhånd tak for dit råd!
Mvh,
Anna
Hej Anna,
Sikke en dejlig kommentar – det varmer, at du finder noget, du kan bruge 🙂
Jeg har aldrig bagt disse boller med ren surdej, men nu får jeg lyst til at prøve. Og jeg mener bestemt, det må være muligt. Bare vær opmærksom på, at spelt ikke har den samme evne til at skabe glutennetværk som almindelig (god) hvede, og derfor vil bollerne ikke blive så høje og fine. Så det er ikke de nemmeste boller at bage med surdej. Hvis du vil prøve dig frem først, vil jeg foreslå to forsøg: Først et, hvor du stadig bruger lidt gær (plus surdejen). Og dernæst et, hvor du skifter 1/3 af melet ud med hvede, fx ølandshvede (sigtet ølandshvede, ikke den fra Løgismose/Netto, den er for grov). Hvis det falder nogenlunde godt ud, kan du så forsøge med ren surdej.
Håber det hjælper lidt 🙂 Ellers skriv igen.
Kh Bodil