Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Surdej - hvordan laver jeg min egen?2Har du  besluttet dig for at prøve det der surdejs-hejs, så siger jeg tillykke! Glæd dig. Her kommer en opskrift på surdej, der er virkelig simpel. Du skal kun bruge 4 ingredienser. Og tilsætte god tid.

Grundopskriften på surdej kan bruges både til opstart af hvedesurdej og rugsurdej. Her til en start rummer den lidt af det hele, og det giver god grobund for et sundt bakterieliv i din surdej.

Surdej til både hvedebrød og rugbrød

Når du skal i gang med at bage af din surdej, kan den hurtigt blive enten en hvedesurdej eller en rugsurdej. Tricket er, at du kun gemmer en lille bitte portion surdej fra gang til gang. Og når du opfrisker den, bruger du enten:

  • Rent rugmel til dit rugbrød (1 del vand til 1 del rugmel)
  • En blanding af hvid hvede og fuldkornshvede til dit hvedebrød (1 del vand til 1/2 del hvid hvede og 1/2 del fuldkornshvede).

Dæk surdejen med et løst låg eller løs plastfolie, når du frisker den op. Den får brug for lidt plads at vokse på.

Hvor meget surdej skal du bruge?

6-12 timer før, du skal lave din dej, skal du opfriske surdejen. Og nu skal du holde tungen lige i munden. For hvor meget surdej skal du bruge? Hvis du bager et brød udelukkende på surdej – fx et surdejsrugbrød – skal du bruge en del, og det kan være en fordel at opfriske surdejen ad to omgange for virkelig at sparke liv i den.

Fx:

  1. opfriskning: 1 tsk gemmesurdej + 3 spsk vand + 3 spsk mel (lad det hvile, til det er hævet mindst 20 procent)
  2. opfriskning: Surdejen fra trin 1 + 1,5 dl vand + 1,5 dl mel

Hvis du bager et brød på en blanding af surdej og lidt gær – fx de her surdejsboller – skal du ikke bruge så meget, og du kan nøjes med at opfriske én gang.

Fx: 1 tsk gemmesurdej + 1,5 spsk vand + 1,5 spsk mel

Kunsten er at opfriske surdejen, så du kun lige har den mængde surdej, du skal bruge til dit bagværk. Så undgår du at smide surdej ud.

Jeg plejer at lave ny gemmesurdej bare på den lille rest, der er i glasset, når jeg har brugt surdej i min dej. Bare der er ca. 1 tsk tilbage, er det nok.

Hvor længe skal surdejen stå?

Surdejen skal stå længe nok til, at den når at hæve mindst 20 procent. Og hvor længe er det?

Surdej er en følsom størrelse, der trives allerbedst omkring 30-37 grader. Så hvis du har travlt, kan du hurtigt få liv i din surdej ved at sætte den et lunt sted, fx i solen. Så kan den være klar på et par timer, i hvert fald om sommeren. Hvis du hellere vil gøre den klar om morgenen og lave dej sidst på dagen, så bare sæt den køligere – et skyggefuldt sted på køkkenbordet.

Og når du opbevarer surdejen i flere dage (eller uger), sæt den i køleskabet. Der går den næsten i dvale. Hvis den står der mere end 3 dage, er det en god idé at friske den op to gange, inden du bager igen. Bare en lillebitte portion i første opfriskning – tilsæt 1 tsk vand og 1 tsk mel.

Tip: Lav din surdej i en høj, slank glasbeholder. Så kan du se boblerne i den. Og du kan tjekke, at den er hævet de mindst 20 procent, inden du hælder den i din dej.

Og hvilket surdejsbrød vil du bage?

Prøv for eksempel de her grovboller – en god grundopskrift – eller hvad med valnøddeboller? Du kan også snuppe opskriften på små rugbrød.

Opskrift på surdej - din allerførste

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Forberedelse: 10 minutter

Tilberedning: 4-5 dage

Du skal bruge:

  • 3 dl vand
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl fuldkornshvedemel
  • 1 dl rugmel
  • Husk også en skål, en håndpiskeris og et viskestykke.

Sådan laver du din første surdej - en gemmesurdej

  1. Pisk vand og mel godt sammen i hånden
  2. Lad det stå på køkkenbordet i 4-5 dage i en skål, bare med et viskestykke over. Rør rundt i surdejen et par gange om dagen.
  3. Efter 4-5 dage - kig på den og snus til den. Bobler den lifligt - og dufter den lidt af øl? Så er den ved at være der. Ellers gi' den en dag mere.
  4. Nu har du det, jeg kalder en gemmesurdej. Vil du bage med den, skal du lige se nedenfor. Start ca. 12 timer før, du vil lave din hvededej.

Sådan opbevarer du din gemmesurdej

  1. Du kan opbevare surdejen i køleskabet i et glas med låg. Her holder den fint en uge, to uger - eller længere. Den lagdeler sig hurtigt med vand øverst, det er helt, som det skal være. Hvis du synes, vandet begynder at blive sort, så hæld det af, og genopfrisk din surdej. Se nedenfor.

Næste gang du skal bage med din surdej

  1. 8-24 timer før du vil blande din dej til surdejsbrød, skal surdejen have et frisk spark bagi. Det gør du sådan her:
  2. Bland 1 spsk gemmesurdej med 1 spsk hvedemel, 1 spsk fuldkornsmel og 2 spsk vand. Rør det godt sammen og lad det stå på køkkenbordet i 8-24 timer. Så skulle det gerne boble lystigt, og surdejen er klar til din dej.
  3. Den overskydende gemmesurdej kan du give til en ven - eller (beklager!) smide den ud.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.