Scan for at gå til opskrift
Surdejsstarter: Opskrift på surdej
Forb. tid 10 minutter min
Hvile- og hævetid 5 days d
Start med en god portion surdejsstarter-melblanding:
- 4 dl hvedemel
- 2 dl fuldkornshvedemel
- 2 dl groft rugmel
Til din surdejsstarter skal du bruge:
- 1 dl vand (gerne godt og vel håndvarmt, 25-28 grader)
- 1 dl surdejs-starter-melblanding
Sådan laver du din første surdej:
Dag 1: Bland vand og melblanding i dit glas. Brug gerne dine (nyvaskede, men ikke afsprittede) fingre, så surdejen får lidt gode bakterier at starte på. Lad så surdejsstarteren stå på køkkenbordet ved ca. 20 grader, bare med et rent viskestykke over, så den kan ånde.
Dag 2: Kig til din starter. Rør rundt i den et par gange, så den bliver iltet. Fx morgen og aften.
Dag 3: Nu begynder din surdejsstarter at danne småbitte bobler. Første tegn på liv! Livstegnet belønner du ved at kassere 2/3 af surdejen – og fodre den med lige dele vand og melblanding, så du får ca. samme mængde som før. Rør (nu gerne med en ske eller en lille dejskraber), til surdejen er jævn, og lad den hygge sig på køkkenbordet til i morgen.
Dag 4: Kig på din surdej: Bobler den lidt mere end i går? Og snus til den: Begynder den at dufte lidt af øl? Så er den på rette vej. Gentag proceduren fra dag 3: Kasser igen 2/3 af surdejen, og fodr den med lige dele melblanding og vand. Rør godt. Sæt en elastik om glasset i samme højde som overfladen. Så kan du snart glæde dig over, at surdejen vokser!
Dag 5: Er der godt liv i surdejen? Det skulle der gerne være. For en sikkerheds skyld – opfrisk den to gange i dag: Morgen og aften. Samme procedure som før. Og glæd dig til at lave rigtigt surdejsbrød i morgen!
Dag 6: Når surdejen hæver til dobbelt størrelse, dufter let syrligt og bobler lidt på tungen, er den ved at være bageklar. Måske kræver det en dag mere – så skal du bare fortsætte med at opfriske den.
Vil du bage med den med det samme, så start ca. 4-8 timer før, du vil lave din dej, afhængigt af temperaturen i dit køkken (det går hurtigst om sommeren). Se ovenfor, hvordan jeg opfrisker min surdej til bagning. Øverst er der også en genvej til mine surdejs-brødopskrifter.
Sådan opbevarer du din surdej til næste gang:
Hvis du ikke bager hver dag, så opbevar surdejen i køleskabet i et glas med låg. Hvis du bager ofte, er den glad. Men den kan også fint holde i køleskabet en uge, to uger – eller længere. Den lagdeler sig hurtigt med vand øverst, det er helt, som det skal være. Hvis du synes, vandet begynder at blive sort, så hæld det af, og genopfrisk din surdej. Se nedenfor. Hvis den lugter af gammel ost, start hellere en ny …