Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Koldhævede müsliboller - lækkert morgenbrød

Müsliboller er de nemmeste boller at bage, hvis du har en pose usødet müsli i skabet. Müslien gør, at du får lidt søde boller med rosiner, måske også anden tørret frugt og lidt knas af nødder. Jeg giver også bollerne lidt kanel og kardemomme, der understreger det hyggelige – hvis du forstår ;-) Det dufter!

Hvad gør musli for dine grovboller?

De fleste slags usødet musli er med havregryn, og havregrynene suger godt med væske til sig i processen. Det betyder at du får nogle skønne, fugtige boller, når de er bagt. Det gælder selvfølgelig også, hvis der er speltflager, rugflager eller andre kornsorter i din müsli.

Spis dem med koldt smør – eller med hjemmelavet nutella eller marmelade. Snup dem til morgenmad, til te, kaffe eller måske kakao? Eller skal de bare med på tur som en snack?

Husk, at musli ikke er det samme som granola. Granola er typisk meget sødt (ristet med honning eller sukker), så det vil give meget sødere boller. Jeg foretrækker absolut en usødet musli til bollerne her.

Musliboller med surdej – eller uden?

Jeg har skrevet opskriften, så du både kan vælge at bage müslibollerne med surdej og uden. Det er fordi, jeg næsten altid bager mine boller med lidt surdej, men også med lidt gær – så muslibollerne kan fint fungere både med og uden surdejen.

(Men hvorfor pokker så bruge surdej? Jo, surdejen fermenterer dejen, og det gør noget godt både for din fordøjelse og for smagen. Du kan læse mere om, hvad surdej gør godt for, her.)

Hvis du gerne vil blive lidt mere dus med surdejsboller, så tjek min grundopskrift på surdejsboller her.

Hindbærmarmelade med chia - lynhurtig og nem

Müsliboller med rosiner, müsliboller uden rosiner?

Jeg ved godt, hvad jeg vil svare. Jeg ved også godt, hvad nogle af mine piger vil svare. Og jeg ved, at vi ikke er enige ;-)

Jeg bager dem med, men du kan selvfølgelig også pille rosinerne fra, hvis boller med rosiner ikke lige er din kop te.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævede müsliboller

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: 10-12

Tilberedning: 12-15 minutter

Du skal bruge:

  • 250 g usødet müsli

  • 500 g vand (5 dl)

  • 375 g hvedemel (mindst 11 g protein/100 g)

  • 1 tsk kanel

  • 1 tsk kardemomme

  • 5 g gær + 2 tsk vand

  • 2 spsk opfrisket surdej (eller bare vand)

  • 12 g salt

Praktisk bagegear

Sådan gør du:

  1. Bland müsli, mel og vand, og lad det trække 30-60 minutter (autolyse).

  2. Tilsæt kanel, kardemomme, gærblandingen og surdejen (eller lidt ekstra vand), og bland godt. Drys saltet over dejen, og lad den hvile 1/2 time på køkkenbordet.

  3. Find en lille skål vand, og sæt den ved siden af dejskålen. Giv nu dejen motion: Dyp din hånd i vand, tag fat i dejen i den ene side, træk den opad og over til modsatte side af skålen. Drej skålen 1/4 omgang og gentag 3 gange, så du har lavet stræk og fold 4 gange. Lad dejen hvile tildækket 1/2 time. Gentag 4-5 gange med en halv times mellemrum.

    Tip: Du kan også tjekke mine foldeteknikker her – og lave coil fold fra 2. foldning i stedet.

  4. Smør en stor skål eller en condibøtte med olie, og skrab dejen over i den. Dæk med plastik eller låg, og lad den hæve koldt 8-16 timer.

  5. Tag dejen ud af køleskabet 1 times tid, før du vil bage.

  6. Sæt to plader i ovnen, og tænd den på max varme. Lad den blive gennemvarm. Hvis du har bagesten eller bagestål – lad det endelig varme med.

  7. Drys havregryn (eller mel) på bordet, og skrab dejen forsigtigt ud her – ikke ælte! Tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold den sammen med et snuptag. Se teknikken her. Skær den igennem på langs med en dejskraber, og skær den op i boller. Sæt dem på bagepapir.

  8. Hæld en dl vand ind i den ene plade, så du laver damp i ovnen. Hiv bollerne over på den anden, og sørg for, de står midt i ovnen. Bag dem 12-15 minutter, til de er flot gyldne.

  9. Lad dem køle lidt af på en bagerist, før du flækker dem og … haps!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Koldhævede müsliboller - lækkert morgenbrød

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Koldhævede müsliboller – lækkert morgenbrød

  1. Jeg har noget sødet musli jeg selv lavede (ved en fejl, var meningen det skulle blive til barer) men så ville jeg lave musli af det, kan jeg godt bruge det i opskriften?
    Det bare trals at slide det ud

    1. Hej Stine, det kan du sagtens – så bliver bollerne også bare sødere. Men da en en god brug af den musli der 😊 pøj pøj med bageriet.
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.