Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Müsliboller med surdej er de nemmeste boller at bage, hvis du har en pose usødet müsli i skabet. Müslien gør, at du får lidt søde boller med rosiner, måske også anden tørret frugt og lidt knas af nødder.

Havregrynene suger godt med væske til sig, så du får nogle skønne, fugtige boller. Det gælder selvfølgelig også, hvis der er speltflager, rugflager eller andre kornsorter i din müsli.

Spis dem med koldt smør – eller med hjemmelavet nutella eller marmelade. Snup dem til morgenmad, til te, kaffe eller måske kakao? Eller skal de bare med på tur som en snack?

Hindbærmarmelade med chia - lynhurtig og nem

Müsliboller med rosiner, müsliboller uden rosiner?

Jeg ved godt, hvad jeg vil svare. Jeg ved også godt, hvad nogle af mine piger vil svare. Og jeg ved, at vi ikke er enige ;-)

Jeg bager dem med, men du kan selvfølgelig også pille rosinerne fra, hvis boller med rosiner ikke lige er din kop te.

Koldhævede müsliboller

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: 10-12

Tilberedning: 12-15 minutter

Du skal bruge:

  • 200 g usødet müsli
  • 500 g vand (5 dl)
  • 375 g hvedemel (husk højt proteinindhold, jeg brugte Valsemøllen Tipo 00)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 5 g gær + 2 tsk vand
  • 2 spsk opfrisket surdej (eller vand)
  • 12 g salt

Sådan gør du:

  1. Bland müsli, mel og vand, og lad det trække en times tid (autolyse).

  2. Tilsæt kanel, kardemomme, gærblandingen og surdejen (eller lidt ekstra vand), og bland godt. Drys saltet over dejen, og lad den hvile 1/2 time på køkkenbordet.

  3. Find en lille skål vand, og sæt den ved siden af dejskålen. Giv nu dejen motion: *Dyp din hånd i vand, tag fat i dejen i den ene side, træk den opad og over til modsatte side af skålen. Drej skålen 1/4 omgang og gentag 3 gange, så du har lavet stræk og fold 4 gange. Lad dejen hvile tildækket 1/2 time.* Gentag fra * til * 3-4 gange og mærk, hvordan dejen bliver mere elastisk for hver gang.

  4. Smør en stor skål eller en condibøtte med olie, og skrab dejen over i den. Dæk med plastik eller låg, og lad den hæve koldt 8-16 timer.

  5. Tag dejen ud af køleskabet 1 times tid, før du vil bage.

  6. Sæt to plader i ovnen, og tænd den på max varme. Lad den blive gennemvarm. Hvis du har bagesten eller bagestål – lad det endelig varme med.

  7. Drys havregryn (eller mel) på bordet, og skrab dejen forsigtigt ud her – ikke ælte! Tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold den sammen med et snuptag. Skær den igennem på langs med en dejskraber, og skær den op i boller. Sæt dem på bagepapir.

  8. Hæld en dl vand ind i den ene plade, så du laver damp i ovnen. Hiv bollerne over på den anden, og sørg for, de står midt i ovnen. Bag dem 12-15 minutter, til de er flot gyldne.

  9. Lad dem køle lidt af på en bagerist, før du flækker dem og … haps!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Koldhævede müsliboller - hyggelige boller med surdej

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.