Bland mysli, mel og vand, og lad det trække 30-60 minutter (autolyse).
Opløs gæren i lidt vand. Tilsæt kanel, kardemomme, gærblandingen og surdejen (eller lidt ekstra vand), og bland godt. Drys saltet over dejen, og lad den hvile 1/2 time på køkkenbordet.
Find en lille skål vand, og sæt den ved siden af dejskålen, og fold dejen 4-5 gange med en halv times mellemrum. Se videoen. Du kan også røre dejen i maskine, til den slipper skålens kanter.
Smør en stor skål eller en condibøtte med olie, og skrab dejen over i den. Dæk med plastik eller låg, og lad dejen starte hævningen på køkkenbordet 1 times tid. Lad den derefter hæve koldt 8-16 timer.
En time før, du vil bage:
Tag dejen ud af køleskabet.
Sæt to plader i ovnen, og tænd den på max varme. Lad den blive gennemvarm. Hvis du har bagestål – lad det endelig varme med.
Drys havregryn (eller mel) på bordet, og skrab dejen forsigtigt ud her – ikke ælte! Tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold den sammen med et snuptag. Se teknikken her. Skær den igennem på langs med en dejskraber, og skær den op i boller. Sæt dem på bagepapir.Se metoden i videoen her - en anden dej, samme metode.
Hæld en dl vand ind i den nederste plade, så du laver damp i ovnen. Hiv bollerne over på den anden, og sørg for, de står midt i ovnen. Bag dem 13 minutter, måske lidt længere, til de er flot gyldne.
Lad dem køle lidt af på en bagerist, før du flækker dem og … haps!