Kan man bage grove scones og stadig få den lækre struktur med lag, der skiller? Flaky scones, som amerikanerne siger. Jamen, det kan man da! Man skal bare ikke tro, man kan gøre det uden smør :-) Men for nu at være ærlig, så er smør jo det, der får scones til at smage ekstra godt, så det er synd at udelade. Også selvom jeg (helt ærligt) havde tænkt, at det gik nok fint bare med yoghurt.
Not.
Første forsøg, uden smør, var lige til fuglene. Så jeg måtte overgive mig til den frosne smørpakke, jeg ved et held havde i fryseren. Det er en kende mere besværligt, fordi det frosne smør skal rives i dejen. Til gengæld blev mine scones lige efter bogen. Også selvom det er grove scones med fuldkornsmel.
Og hvis du ikke lige har smør i fryseren, så skyder du genvej med metoden fra mine chokoladescones.
Scones med fuldkorn – når jeg nu elsker groft mel
Indrømmet, jeg er typen, der sniger fuldkorn ind alle steder, også der, hvor andre sikkert synes, at nu er det for meget. Men jeg ELSKER fuldkorn. Og det er faktisk meget sjældent, jeg hellere vil have bagværk helt uden fuldkorn og kerner.
Men der er forskel på fuldkornsmel. Jeg har ikke brugt det grove fuldkornsmel denne gang. I stedet har jeg brugt det, Valsemøllen kalder Hvid Hvede. Det er 98 % fuldkornsmel, men det er fint og let at arbejde med. En speciel formalingsteknik gør forskellen. Spørg mig ikke, hvordan det kan lade sig gøre, men det fungerer supergodt i stedet for almindeligt hvedemel i de her scones.
Hvornår er det lige, man spiser scones?
Jeg stødte første gang på scones, da jeg var i England som 12-årig. Vi var i Cornwall, hvor man får serveret five o’clock tea, og her får man helt klassisk engelske te med mælk – og scones med clotted cream og rødt syltetøj. Eller faktisk omvendt: syltetøj nederst, clotted cream ovenpå (!) Dengang syntes jeg, clotted cream var en underlig størrelse, og i dag vil jeg hellere bare bruge græsk yoghurt – et godt modspil til marmeladen. Og i øvrigt har jeg erstattet den røde strawberry jam med min egen hybenmarmelade.
Nå. Men hvis du ikke er til five o’clock tea, så snup de her scones til brunch eller bare, når du ikke er i humør til at vente på, at en gærbolle skal hæve. Jeg har givet mine grove scones en lille smule sukker, men ikke mere end at du sagtens kan spise dem med ost. Eller bare med smør.
Husk, scones er allerbedst, når de er helt friskbagte. Sådan er det med bagepulver-brød :-)
Men hvis du ender med at gemme nogle i fryseren, så er brødristeren din ven. Når dine scones er næsten tøet op, så flæk dem, og rist dem. Det er et hit!
Andre scones?
Hvis du er mere i humør til helt straight hvide scones – så skal du da ikke snydes for dem. Prøv fx:
Scones med rabarber (eller andre syrlige sommer-indslag)
Klassikeren: Scones med chokoladestykker – på bare 30 minutter!