Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Grove scones med yoghurt, smør og nødder

Kan man bage grove scones og stadig få den lækre struktur med lag, der skiller? Flaky scones, som amerikanerne siger. Jamen, det kan man da! Man skal bare ikke tro, man kan gøre det uden smør :-) Men for nu at være ærlig, så er smør jo det, der får scones til at smage ekstra godt, så det er synd at udelade. Også selvom jeg (helt ærligt) havde tænkt, at det gik nok fint bare med yoghurt.

Not.

Første forsøg, uden smør, var lige til fuglene. Så jeg måtte overgive mig til den frosne smørpakke, jeg ved et held havde i fryseren. Det er en kende mere besværligt, fordi det frosne smør skal rives i dejen. Til gengæld blev mine scones lige efter bogen. Også selvom det er grove scones med fuldkornsmel.

Og hvis du ikke lige har smør i fryseren, så skyder du genvej med metoden fra mine chokoladescones.

Scones med fuldkorn – når jeg nu elsker groft mel

Indrømmet, jeg er typen, der sniger fuldkorn ind alle steder, også der, hvor andre sikkert synes, at nu er det for meget. Men jeg ELSKER fuldkorn. Og det er faktisk meget sjældent, jeg hellere vil have bagværk helt uden fuldkorn og kerner.

Men der er forskel på fuldkornsmel. Jeg har ikke brugt det grove fuldkornsmel denne gang. I stedet har jeg brugt det, Valsemøllen kalder Hvid Hvede. Det er 98 % fuldkornsmel, men det er fint og let at arbejde med. En speciel formalingsteknik gør forskellen. Spørg mig ikke, hvordan det kan lade sig gøre, men det fungerer supergodt i stedet for almindeligt hvedemel i de her scones.

Hvornår er det lige, man spiser scones?

Jeg stødte første gang på scones, da jeg var i England som 12-årig. Vi var i Cornwall, hvor man får serveret five o’clock tea, og her får man helt klassisk engelske te med mælk – og scones med clotted cream og rødt syltetøj. Eller faktisk omvendt: syltetøj nederst, clotted cream ovenpå (!) Dengang syntes jeg, clotted cream var en underlig størrelse, og i dag vil jeg hellere bare bruge græsk yoghurt – et godt modspil til marmeladen. Og i øvrigt har jeg erstattet den røde strawberry jam med min egen hybenmarmelade.

Nå. Men hvis du ikke er til five o’clock tea, så snup de her scones til brunch eller bare, når du ikke er i humør til at vente på, at en gærbolle skal hæve. Jeg har givet mine grove scones en lille smule sukker, men ikke mere end at du sagtens kan spise dem med ost. Eller bare med smør.

Husk, scones er allerbedst, når de er helt friskbagte. Sådan er det med bagepulver-brød :-)

Men hvis du ender med at gemme nogle i fryseren, så er brødristeren din ven. Når dine scones er næsten tøet op, så flæk dem, og rist dem. Det er et hit!

Andre scones?

Hvis du er mere i humør til helt straight hvide scones – så skal du da ikke snydes for dem. Prøv fx:

Scones med rabarber (eller andre syrlige sommer-indslag)

Klassikeren: Scones med chokoladestykker – på bare 30 minutter!

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Grove scones med yoghurt, smør og nødder

Brød og boller, Desserter og kager

Rækker til: 12-14 stk.

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 10-13 minutter

Du skal bruge:

 • 150 g smør, frosset i ét stykke

 • 300 g Valsemøllen Hvid Hvede Fuldkornsmel

 • 1/2 tsk salt

 • 1 spsk sukker

 • 3 tsk bagepulver

 • 1/4 tsk natron

 • 1,5 dl græsk yoghurt naturel

 • 1 æg

 • 1/2 dl mælk

 • 50 g groft hakkede, ristede nødder

Evt. til finish

 • Lidt ekstra yoghurt

Sådan gør du:

 1. Læg smørret i fryseren i mindst et par timer.

 2. Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Rist nødderne på en plade, mens ovnen varmer op. Bare til skallen begynder at krakelere.

 3. Bland mel, salt, sukker, bagepulver og natron, gerne på maskine. Pisk æg, yoghurt og mælk sammen med en gaffel i en skål ved siden af.

 4. Riv det frosne smør groft. Det er lidt bøvlet, men det er besværet værd. Hæld det ned i melblandingen, og rør rundt (rør ikke dejen med fingrene – og ælt ikke). Tilsæt æggeblandingen, og lad maskinen køre, til dejen næsten er samlet.

 5. Hæld dejen ud på bordet, og saml den hurtigt med hænderne. Pak den i plast, og læg den i fryseren 10 minutter. Imens: Gnid skallerne af nødderne, og hak dem groft.

 6. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 X 30 cm. Fordel nødderne på de øverste 2/3 af dejen. Fold den sidste 1/3 ind over fra neden, fold den øverste 1/3 ind fra oven, og gentag fra siderne, så, der nu ligger 9 lag dej ovenpå hinanden. Pak firkanten i plast, og læg den i fryseren i 10 minutter.

 7. Rul nu dejen ud til 1,5-2 cm tykkelse, og stik scones ud med en udstiksform. Sæt dem på bagepapir. Rul den resterende dej ud en gang mere (ikke ælte mere end højst nødvendigt), og gentag. Pensl evt. med lidt yoghurt, og bag dem ved 190 grader i 10-15 minutter, til de er lidt gyldne.

 8. Lad dem køle lidt af på en bagerist – og server straks med fx græsk yoghurt og din yndlingsmarmelade. Eller koldt smør. Eller hvad du synes … Husk, scones er bedst, når de er friskbagte.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Grove scones med yoghurt, smør og nødder

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.