Grove gulerodsboller med både rugmel, grahamsmel og solsikkekerner skønne, fugtige boller, der mætter. De er geniale som morgenmadsboller, sandwichboller, suppebrød og den lidt sundere snack. Og de er nemme at bage.
Opskriften kort:
Er de grove gulerodsboller noget for dig – eller vil du lave nogle justeringer? Her kan du se mulighederne.
- Ekstra groft mel. Bollerne har fået både rugmel og grahamsmel, som giver smag og tyngde.
Alternativ: Vil du have lettere boller, kan du prøve denne opskrift på gulerodsboller i stedet. - Koldhævning. Dejen får kun 5 g gær – og hygger sig til gengæld i køleskabet 8-12 timer eller mere.
Alternativ: Brug 25 g gær, og lad dejen hæve ved stuetemperatur ca. 2 timer. - Æltning på maskine. Jeg foreslår, at du bruger maskinkraft til at skabe noget glutennetværk i bollerne.
Alternativ: Brug 5 gange stræk og fold, som jeg beskriver i opskriften på surdejsboller her. - Ingen surdej. Bollerne er nemme at bage for dig, der ikke har en surdej ved hånden.
Alternativ: Udskift 80 g vand med 100 g opfrisket surdej. Bevar de 5 g gær.
Revne gulerødder giver saftige grovboller
Jeg havde næsten glemt det. Hvor godt grove gulerodsboller smager – og hvor godt det i det hele taget smager med revne gulerødder i brød og boller (og kager. Og kiks).
Egentlig var det noget, jeg begyndte på, fordi jeg engang havde en køkkenhave. Naboen havde heste – og hestemøg. Det var en særdeles produktiv kombination! Hvert forår, når vi gravede haven igennem, kom han lige forbi med sin lille traktor og ladvogn. Vip! Bum! Så lå der en god bunke helt naturlig gødning i min køkkenhave (og en par dages pænt hårdt arbejde med at få det fordelt og blandet godt ned i køkkenhavemulden).
Nå, men hvad har det med grove gulerodsboller at gøre?
Jo.
Når jorden på den måde får tilført en sand syndflod af næringsstoffer, så gror grønsagerne! Hurtigt! Så vi fik kæmpegulerødder og kæmpesquash og alt muligt andet kæmpe. Så var det, jeg begyndte at rive dem i bagværket. Og det gør underværker!
- Grove gulerodsboller bliver fugtige i krummen
- De smager lidt sødt (på den gode måde)
- De holder sig længere
- De bliver bløde og nemme at bide af i en sandwich
- Og de smager bare godt til alt! Morgen, frokost, suppe, sandwich, snacksult, alt!
Andre gulerodsboller?
Jeg er stadig utrolig stor fan af at rive gulerødder (og squash og æbler, fx) i brødet, så jeg har faktisk 3 opskrifter på gulerodsboller. Her kommer de to andre:
Den med surdej: De blødeste, lækre boller med gulerødder og surdej
Og den lette version uden surdej: De lette gulerodsboller, der smager helt fantastisk godt.
Hvis du vil se teknikken med bolledejen på bordet, så tjek videoen her.