Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Grove gulerodsboller med solsikkekerner

Jeg havde næsten glemt det. Hvor godt grove gulerodsboller smager – og hvor godt det i det hele taget smager med revne gulerødder i brød og boller (og kager).

Egentlig var det noget, jeg begyndte på, fordi jeg engang havde en køkkenhave. Naboen havde heste. Og hestemøg. Og det var en særdeles produktiv kombination! Hvert forår, når vi gravede haven igennem, kom han lige forbi med sin lille traktor og ladvogn. Vip! Bum! Så lå der en god bunke helt naturlig gødning i min køkkenhave (og en par dages pænt hårdt arbejde med at få det fordelt og blandet godt ned i køkkenhavemulden).

Grove gulerodsboller med solsikkekerner

Nå, men hvad har det med grove gulerodsboller at gøre?

Jo.

Når jorden på den måde får tilført en sand syndflod af næringsstoffer, så gror grønsagerne! Hurtigt! Så vi fik kæmpegulerødder og kæmpesquash og alt muligt andet kæmpe. Så var det, jeg begyndte at rive dem i bagværket. Og det gør underværker!

  • Grove gulerodsboller bliver fugtige i krummen
  • De smager lidt sødt (på den gode måde)
  • De holder sig længere
  • De bliver bløde og nemme at bide af i en sandwich
  • Og de smager bare godt til alt! Morgen, frokost, suppe, sandwich, snacksult, alt!

Hvis du hellere vil have nogle lettere gulerodsboller, så er de lige her :-)

Og hvis du vil se teknikken med bolledejen på bordet, så tjek videoen her.

Opskrift på grove gulerodsboller med solsikkekerner

Brød og boller

Rækker til: 20 stk.

Forberedelse: 12+12 timer

Tilberedning: 15-18 minutter

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 1,5 dl vand
  • 1,5 dl hvedemel

Til dejen skal du bruge:

  • Fordejen
  • 5 dl vand
  • 1 dl surmælksprodukt (fx yoghurt naturel eller lignende)
  • 150 g grahamsmel
  • 150 g rugmel
  • 75 g durummel
  • 2 tsk salt
  • 100 g solsikkefrø
  • 150 g fint revne gulerødder (du kan også bruge fx squash)
  • 150-200 g hvedemel
  • Evt. sesamfrø til pynt

Sådan gør du:

  1. Planlæg din bagning – begynd ca. 1 døgn før, du vil have friske boller.

  2. Pisk fordejen godt sammen med et piskeris, dæk den til og lad den hvile 6-8 timer.

  3. Bland fordejen den op med de øvrige ingredienser, og ælt i maskine 10-15 minutter. Så kan dejen danne gluten, der gør den elastisk – og bollerne får den gode, elastiske krumme.
    Dejen må gerne være blød – så bliver bollerne det også.
    OBS – der er for meget groft mel i dejen til, at du kan lave glutentest og få rigtig store lufthuller. Men æltetid er ikke spildt på den alligevel.

  4. Lad dejen hvile køligt i 8-12 timer, for eksempel fra morgen til aften eller omvendt.

  5. Gør klar til bagning:
    Varm ovnen op til 220° – sørg for at varme 2 plader med.
    Læg 2 stykker bagepapir klar på bordet.

  6. Nu skal dejen blive til boller – du kan se teknikken på videoen her. Eller læse videre i punkt 7 og 8. Eller den nemme i punkt 9.

  7. Drys nu mel eller et pænt lag sesamfrø ud på bordet, og vend hurtigt dejen ud her. Tag med et hurtigt snuptag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold den ind over sig selv. Så er der mel (eller sesamfrø) hele vejen rundt, og den er nemmere at arbejde med. Mas ikke for meget med den – det handler om at bevare de lufthuller, dejen har dannet, mens den hævede.

  8. Tag nu din dejskraber, og skær dejen igennem på langs, så du har to aflange stykker. Skær dem op i passende størrelse til boller, og vip dem hurtigt over på bagepapiret.

  9. OBS – det nemme alternativ: Sæt dejen på bagepapir med en grydeske, direkte fra skålen. Drys evt. med sesamfrø.

  10. Når ovnen er helt varm: Træk bagepapiret over på de varme plader, og bag bollerne i 15-18 minutter, til de er lysebrune. Hvis du bager begge plader på én gang, kan det tage lidt længere tid.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip!

Du kan sagtens gemme de grove gulerodsboller i fryseren (hvis der bliver nogen til overs) og tage op til madpakken eller lune på brødristeren. De bevarer både fugten og smagen :-)

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.