Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Grove gulerodsboller med solsikkekerner

Grove gulerodsboller med solsikkekerner

Antal 18 stk.
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Hævetid 12 timer
Samlet 12 timer 32 minutter

Ingredienser

  • 6,5 dl vand
  • 7 g gær
  • 150 g gulerødder
  • 1 dl surmælksprodukt (alternativt 1 dl bageklar surdej)
  • 425 g hvedemel (mindst 11 % protein)
  • 150 g grahamsmel
  • 150 g rugmel
  • 2 tsk fint salt (15 g)
  • 100 g solsikkekerner (2 dl)
Til drys:
  • solsikkekerner (og evt. sesamfrø)

Dine egne noter

Tilberedning

  • Rør gæren ud i lidt af vandet. Riv gulerødderne fint.
  • Bland alle ingredienser ved lav hastighed på maskinen, og skru så efterhånden op til høj hastighed. Ælt ca. 10 minutter. Så kan dejen danne gluten, der gør den elastisk – og bollerne får den gode, saftige krumme.
    Tip: Hold 50 g mel tilbage og tilsæt det kun efter nogle minutter, hvis dejen ellers bliver for blød.
  • Lad dejen stå på køkkenbordet og hvile i 30 minutter. Kør så en runde igen i maskinen, bare 10 sekunder til at motionere dejen. Gentag to gange – hvile, kør, hvile, kør.
  • Lad så dejen hæve en halv time på køkkenbordet, og sæt den på køl i 8-12 timer, for eksempel fra morgen til aften eller omvendt.
  • Hvis du har en condibøtte: Smør den med lidt olie indvendigt, og skrab dejen over i den. Sæt låg på, og sæt dejen en halv time på køkkenbordet, derefter i køleskabet til hævning.
  • Gør klar til bagning: Varm ovnen op til 250 grader varmluft – sørg for at varme to plader med (eller bagestål, hvis du har). Læg to stykker bagepapir klar på bordet.
  • Nu skal dejen blive til boller – du kan se teknikken på videoen her. Eller læse videre.
  • Hak bollerne ud: Drys nu mel eller et pænt lag solsikkekerner og sesamfrø ud på bordet, og vend hurtigt dejen ud her. Tag med et hurtigt snuptag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold den ind over sig selv. Så er der mel (eller frø og kerner) hele vejen rundt, og den er nemmere at arbejde med. Mas ikke for meget med den – det handler om at bevare de lufthuller, dejen har dannet, mens den hævede.
  • Tag nu din dejdeler, dyp den i vand, og skær dejen igennem på langs, så du har to aflange stykker. Skær dem op i passende størrelse til boller, og vip dem hurtigt over på bagepapiret.
  • Form bollerne med ske: Sæt dejen på bagepapir med en grydeske, som du dypper i vand for hver bolle. Drys evt. med sesamfrø.
  • Når ovnen er helt varm: Træk bagepapiret over på de varme plader, og bag en plade boller ad gangen i ca. 12 minutter, til de er lysebrune.