Mit græskarbrød må være drattet direkte ned fra himlen. En græskarstjerne så fin, så sjov at lave – og frem for alt så fyldt med smag og duft.
Et lidt sjovere græskarbrød – eller en græskarstjerne
Der går nærmest ikke en uge, uden jeg slæber græskar med hjem i en eller anden udgave, og nogle af dem ender som græskarmos – fx til græskarkage og græskarvafler. Men hvorfor ikke også i brød? Farven er ikke til at stå for, og jeg tænkte, at græskar sikkert tilfører brødet både fugt og smag oveni. Perfekt til et bageprojekt i den oktoberweekend, hvor efteråret pludselig meldte sin ankomst.
Vi skulle have suppe.
Højbedet struttede stadig af persille.
Og så var der den rest græskarmos. (Hvis du ikke har, så se tip nederst).
Det blev til et græskarbrød i den fine stjernefacon :-)
Måske også et hit, hvis du skal have suppe i juletiden?
Koldhævet og groft suppebrød …
Mit suppebrød med græskar har fået et par af mine klassiske features:
- Jeg bager det med rent stenkværnet mel – som jeg finder til rimelige penge fx i Netto. Du kan også bage med hvidt mel, hvis du foretrækker det.
- Jeg har ladet dejen koldhæve – derfor kun 10 g gær. Du kan sagtens give den 30 g gær og bare lade den hæve lunt et par timer.
Men hvordan laver man stjernen?
Det er nemmere, end jeg troede. Du skal bare være nogenlunde ferm med en kagerulle:
- Del dejen op i 4 lige store stykker.
- Tril dem runde, og rul dem ud til cirkler, ca. 25-27 cm i diameter.
- Læg en cirkel på bagepapir på en plade.
- Smør 1/3 af persillepestoen jævnt ud på den.
- Læg så lag af skiftevis dej og pesto, og slut af med den sidste dejcirkel – uden pesto øverst.
- Evt.: Hvis du ikke er tilfreds med faconen, så læg en stor tallerken over med bunden opad, og skær dejstablen til, så den bliver helt rund.
- Sæt nu et glas på hovedet lige midt i cirklen. Tryk glasset lidt ned, så det sætter et mærke.
- Tag en skarp kniv, og skær igennem alle 4 lag fra markeringen og ud – så du har 4 lige store stykker.
- Halver de 4, så du får 8.
- Halver de 8, så du får 16. De 16 baner bliver til 8 stjernespidser.
- Sno banerne 1 1/4 omgang rundt, væk fra hinanden. Saml enderne grundigt.
Så er stjernen formet! Se resten af fremgangsmåden nedenfor i selve opskriften.
Stjernecredits …
Faconen har jeg ikke selv opfundet. Man skal ikke følge mange madbloggere på Instagram, før man falder over stjernen her. Oftest i en sød kageversion – en kanelsnurre, nu som stjerne.
Og jeg nu har et legebarn indeni, skal det selvfølgelig prøves. Tak til blandt andre Frederikke Wærens, mummum og Stinna for hyggelig inspiration :-)