Scan for at gå til opskrift
Græskarbrød - smukt madbrød med pesto
Forb. tid 40 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Hævetid 8 timer t
Til dejen skal du bruge:
- 175 g græskarmos (se tip under opskriften)
- 2,5 dl mælk
- 10 g gær
- 1 æg (sammenpisket – delt i to)
- 5 g salt
- 75 g olivenolie
- 500 g ølandshvede, sigtet (eller alm. hvedemel)
Til persillepestoen skal du bruge:
- 1 dl olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 1 bundt persille (jeg brugte kruspersille)
- 1 dl revet parmesan
- ¼ tsk salt
Sådan laver du dejen klar:
Opløs gæren i mælken, tilsæt det halve af det sammenpiskede æg – og de øvrige ingredienser. Hold lidt mel tilbage. Dejen skal ikke blive for fast. Dæk så dejen med et låg eller en opklippet frysepose – og stil den køligt 8-12 timer. (Har du travlt? Brug 30 g gær, og stil dejen lunt et par timer, til den er synligt hævet).
Sådan laver du persillepestoen:
Når dejen har hævet (instruktionen passer til ét brød):
Form stjernen:Del dejen op i 4 lige store stykker.Tril dem runde, og rul dem ud til cirkler, ca. 25-27 cm i diameter.Læg en cirkel på bagepapir på en plade.Smør 1/3 af persillepestoen jævnt ud på den.Læg så lag af skiftevis dej og pesto, og slut af med den sidste dejcirkel - uden pesto øverst.Hvis du ikke er tilfreds med faconen, så læg en stor tallerken over med bunden opad, og skær dejstablen til, så den bliver helt rund.Sæt nu et glas på hovedet lige midt i cirklen. Tryk glasset lidt ned, så det sætter et mærke.Tag en skarp kniv, og skær igennem alle 4 lag fra markeringen og ud - så du har 4 lige store stykker.Halver de 4, så du får 8.Halver de 8, så du får 16. De 16 baner bliver til 8 stjernespidser.Sno banerne 1 1/4 omgang rundt, væk fra hinanden. Saml enderne grundigt. Lad brødet efterhæve en lille times tid, og tænd ovnen på 180 grader varmluft. Pensl stjernen med resten af det sammenpiskede æg.
Bag stjernen i ca. 20 minutter, til den er smukt gylden. Lad den køle lidt af på en bagerist, før du serverer. Stjernen kan også lunes igen før spisetid, hvis det passer bedst.