Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Er du sådan en med 10 tommelfingre i køkkenet, er focaccia med durum noget for dig. Du får brug for alle 10! Og brødet bliver fantastisk.
Focaccia med durum er et rigtig godt madbrød til suppe, gryderetter, ostebord, you name it – og faktisk går det også forrygende med oliventapenade, når du bare er lidt småsulten.
Og du behøver ikke være født med forklædet på for at få et godt brød.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Durum er det gyldne mel, du kender fra hjemmelavet pasta, og det har en dejlig smag. Det er også en af de meltyper, der har et højt proteinindhold, så melet er godt til at holde på væsken i en blød dej. Men, men, men. Durum kan ikke stå alene. For det danner et slapt glutennetværk i dejen, så dejen ikke rigtig vil stå selv. Derfor blander jeg kun en mindre del durum i dejen – resten er stærkt hvedemel med højt proteinindhold.
Der er en grund til, at foccacia har den særlige krumme. Eller – der er mange grunde. En af dem er tid, og den er ikke til at slippe udenom. Hvis du ikke har tiden, skal du bage et andet brød. Der findes mange andre lækre madbrød, så prøv dem, hvis du har travlt.
Kort sagt: Du skal starte et døgn før, du skal bruge din foccacia.
Ja, der stod et døgn.
Til gengæld får du et brød, der er godt til alverdens simreretter, til buffeter, til salater, til sandwiches – med oliventapenade … eller pesto!
Og forresten, du kan bage det i god tid og gemme det i fryseren. Så er der foccacia, næsten som nybagt, på ingen tid.
En røremaskine er den korteste vej til den elastiske dej, der giver en god focaccia. Men har du ikke sådan en, er det frem med tommelfingrene og en grydeske. Dejen er nok for blød til en klassisk foldeteknik, og derfor anbefaler jeg:
Bland dejen i en skål, i hånden. Dæk den med plast, bare løst. Lad dejen stå en halv time. (Sæt et ur!)
Rør så rundt i dejen, og lad den hvile en halv time igen.
Gentag 4-5 gange, til dejen er blevet godt elastisk. Hvis du er ambitiøs med det, kan du også foretage en glutentest.
Glutentesten fortæller dig, om din dej har omsat protein til gluten, så den kan danne elastisk krumme med store lufthuller. Sådan gør du:
Tag fat i dejen med fingrene og stræk den ud, så den bliver helt tynd som et trommeskind og næsten gennemsigtig. Brister den, før du har en chance for at trække den tynd – så skal den røres lidt ekstra (eller motioneres med stræk-og-fold). Både maskiner og deje er forskellige, så her må du prøve dig frem, til det virker. Vær tålmodig!
Faktisk kan du også røre din dej for meget. Så falder den fra hinanden igen. Så hold øje med, hvordan din dej har det, når du bruger røremaskine.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)