Focaccia med durum er et rigtig godt madbrød til suppe, gryderetter, ostebord, you name it – og faktisk går det også forrygende med oliventapenade, når du bare er lidt småsulten.
Er du sådan en med 10 tommelfingre, når det kommer til brødbagning, så bare rolig: Dem får du brug for her. Alle 10.
Og du behøver ikke være født med forklædet på for at få et godt brød.
Hvorfor durum sammen med almindeligt hvedemel?
Durum er det gyldne mel, du kender fra hjemmelavet pasta, og det har en dejlig smag. Det er også en af de meltyper, der har et højt proteinindhold, så melet er godt til at holde på væsken i en blød dej. Men, men, men. Durum kan ikke stå alene. For det danner et slapt glutennetværk i dejen, så dejen ikke rigtig vil stå selv. Derfor blander jeg kun en mindre del durum i dejen – resten er stærkt hvedemel med højt proteinindhold.
Foccaccia med durum kræver tid!
Der er en grund til, at foccacia har den særlige krumme. Eller – der er mange grunde. En af dem er tid, og den er ikke til at slippe udenom. Hvis du ikke har tiden, skal du bage et andet brød. Der findes mange andre lækre madbrød, så prøv dem, hvis du har travlt.
Kort sagt: Du skal starte et døgn før, du skal bruge din foccacia.
Ja, der stod et døgn.
Til gengæld får du et brød, der er godt til alverdens simreretter, til buffeter, til salater, til sandwiches – med oliventapenade … eller pesto! :-)
Og forresten, du kan bage det i god tid og gemme det i fryseren. Så er der foccacia, næsten som nybagt, på ingen tid.
Har du ingen røremaskine?
Så hedder det stræk-og-fold!
En røremaskine er den korteste vej til den elastiske dej, der giver en god focaccia. Men har du ikke sådan en, er det frem med tommelfingrene:
Bland dejen i en skål, i hånden. Dæk den med plast, bare løst. Sæt en skål vand ved siden af.
Lad dejen stå en halv time. (Sæt et ur!)
Dyp så den ene hånd i vandet, og tag fat i dejen i den ene side af skålen. Træk dejen så lang, den kan, og fold den over til modsatte side. Vend skålen en kvart omgang. Gentag. Træk og fold i alt 4 gange, til du er hele skålen rundt.
Lad dejen stå en halv time igen. (Sæt et ur – igen!)
Gentag træk, fold og hvile 5-6 gange. Så er dejen superelastisk og klar til at blive hældt i formen (instruktionens punkt 3). Tjek evt. med glutentesten, som jeg beskriver nederst, under opskriften.
Du kan se en video med stræk-og-fold (og en anden foldeteknik) her.