Der er næsten gået sport i at bage arabiske fladbrød hjemme hos mig. Bare en koldhævet gærdej uden fedtstof, en kagerulle og en varm pande, så kører det.
Der var ellers engang, hvor alt mit brød blev bagt i ovnen. No more.
Og så var der dengang, hvor en gryderet altid fik flûtes til. No more.
Endelig var der dengang, hvor en pose tortillas fra Netto var det eneste svar på wraps. No more.
(Og tænk, hvor meget man kan fylde i wraps – et genialt madpakkebrød, især hvis du ikke har kniv og gaffel med til stranden eller i toget eller …)
Med andre ord:
Jeg har for alvor opdaget potentialet i fladbrød. Arabiske fladbrød :-)
Fladbrødene bager jeg i alverdens afskygninger. Det er nemt, det er hurtigt, de er superanvendelige, og så er det også lidt sjovt.
Tip! Tryl dine fladbrød om til sprøde chips
Du kan sagtens lave sprøde chips af dine fladbrød. Bare skær dem i trekanter, og rist dem i ovnen ved 175 grader varmluft, til de er sprøde (5-10 minutter). Hold øje, så de ikke bliver for mørke.
Arabiske fladbrød med eller uden fuldkorn?
Hvis du køber arabiske fladbrød hos din grønthandler, er de fleste bagt på hvidt mel. Jeg er fan af lidt mere bid, så jeg har bagt mine på rent stenkværnet hvedemel med alle skaldele.
Du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel også.
Fladbrød med eller uden gær?
I nogle kulturer bager de fladbrød helt uden gær – det giver et kompakt brød. Jeg kan godt li’ det lidt luftige fladbrød, så jeg bruger en lille smule gær og lader dejen koldhæve et halvt eller et helt døgn (alt efter hvornår jeg kommer i tanker om, at der skal fladbrød til aftensmaden).
Du kan også gi’ dejen et ekstra skud gær og bare lade den hæve 1 times tid.
Fordelen ved koldhævningen er – ud over, at brødet smager af mere og holder sig bedre – at du kan komme ind ad døren og have fladbrød klar en halv time efter.
Fladbrød med eller uden krydderier?
Krydderier i brød er en sag for sig. Der SKAL jo fx kardemomme i hveder. Jeg putter også gerne rosmarin i mine rugknækbrød, og rosmarin smager rent fantastisk i grovbrød, der ikke lige skal bruges til marmelade eller nutella.
Så mine fladbrød får også et skud ekstra smag. Her har jeg brugt både frisk og stødt koriander sammen med lidt stødt spidskommen, men du kan også bruge friske andre krydderier og krydderurter efter smag. Fx ramsløg i sæsonen.
Fladbrød med fyld – her et par ideer :-)
Alt efter humør og køleskab kan du fylde dine fladbrød med alverdens gode sager. Mix din egen favorit ud fra fx:
- Hummus, thaihummus, grøn hummus eller min mexi hummus (hummus er en god basis, der kan kombineres med andre ting)
- Falafel og tahindressing
- Thai pulled chicken
- En rest chili sin carne (eller con carne)
- Kyllingebryst i tynde skiver – med spidskålsalat og fx peanutdressing
- Masser af friske grønsager og krydderurter, tyndt skåret
- Avocado
- Røget eller varmtrøget laks
- Laksemousse
- Tunmousse
De er fantastiske – glemte at tagge dig på Instagram , men uhueee det bliver ikke sidste gang de bliver lavet – smagfulde, bløde og lækre ?
Hej Gitte, tusind tak for din kommentar! Dejligt at høre! Kh Bodil
Hvor tykke/tynde ruller du dem ud?
… lækre ser de ud ?
Hej Bente – tjah, jeg ruller ud til 8 stk, der passer på en mellemstor til stor pande, dvs. 24-28 cm. Det plejer at passe ? Håber det giver mening for dig! Kh Bodil
Kan man bruge tørgær?? :)
Hej Mette, du kan sagtens bruge tørgær. Brug ca. halv mængde, og bland det i melet, inden du tilsætter væsken :-) Kh Bodil
Hej!
Er det nødvendigt at bruge sukker? :)
Hej Frederikke, det er ikke nødvendigt – det gør bare lidt godt for gæren og runder smagen lidt af. Men du kan fint lave dem uden 😊 Kh Bodil