Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Bagte rødbeder med timian og balsamico er nemt og smagfuldt tilbehør med bid, sødme og syre. Også gode i salater!
Er du på udkig efter noget nemt tilbehør, der passer til det meste – og hvor resterne er geniale i alt fra salater til gryderetter? Så prøv de bagte rødbeder.
Har du læst med her på bloggen længe, så har du hørt det før. Men rødbeder er ikke en rodfrugt, jeg altid har forstået at værdsætte. Jeg tror, jeg fik et rødbedetraume af de syltede rødbeder som barn, og det har altså taget nogle år(tier) at overkomme.
Forskellen i dag er, at jeg har fundet ud af at bruge rødbeder på andre måder! En veninde servede bagte rødbeder med peberrodscreme, og det var saftsusme godt. Godt startpunkt.
Her får du en version, hvor rødbederne bliver bagt i ovnen med olivenolie, balsamico, honning, timian og et drys citronskal. Det giver en herlig intens smag, temmeligt langt fra den lidt jordagtige smag, rødbeden ellers kan få.
Og er de ikke flotte?
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
De her bagte rødbeder med timian og balsamico har en smagssammensætning, som jeg virkelig er blevet begejstret for: Det søde fra honningen og rødbederne selv, det syrlige og dybe fra balsamicoen og endelig timianen, der tilføjer den klassiske krydderurtearoma. Det er en trio, der bare virker.
Vil du skrue lidt op for smagen, kan du også tilsætte et fed hvidløg – det giver et lille ekstra pift. Men tænk over, hvordan du skal bruge rødbederne – og sammen med hvad – før du går amok i hvidløg.
Og så slutter jeg gerne af med lidt citronskal og et drys flagesalt, når de kommer ud af ovnen. Friskheden fra citronen løfter det hele.
De her bagte rødbeder er virkelig alsidige. Prøv fx at servere dem til:
De fungerer både varme, lune og kolde – og du kan snildt lave dobbelt portion og bruge resterne dagen efter i en salat. Her har jeg brugt dem i en salat med rucola, feta, æbler og valnødder:
Du kan sagtens eksperimentere lidt med opskriften – der masser af muligheder for at variere:
Jeg har også prøvet at dryppe lidt granatæblesirup over i stedet for honning – det blev også superlækkert, og lidt mere mellemøstligt i stilen.
Rødbeder er ikke bare smukke og velsmagende – de er også proppet med gode sager. De er rige på fibre, folat og antioxidanter, og så har de en helt særlig evne til at støtte kredsløbet. Jeg har læst flere steder, at rødbedesaft bliver brugt som naturligt “boost” af både sportsfolk og dem, der kæmper med blodtrykket.
Og så er de jo en af de grøntsager, der stadig er lokale og billige langt ind i vinteren. Det synes jeg er værd at huske – for sundhed behøver ikke være eksotisk eller dyrt.
Så hop glad ud i flere af rødbedeopskrifterne, fx:
Jeg laver typisk de bagte rødbeder her i efterårs- og vintersæsonen, hvor der er brug for lidt varme og farve i køkkenet. Men rødbeder holder sig godt længe, og derfor kan man egentlig bage dem året rundt. På en kold dag er de fantastiske sammen med noget fyldigt og krydret – men en lun forårsdag smager de også dejligt på en salat med friske urter og cremet ost.
Du kan servere dem rustikt i et fad midt på bordet – med lidt ekstra citronskal, drysset feta og en håndfuld friske krydderurter.
Hvis du skal have gæster eller bare gerne vil slippe for madpanik i sidste øjeblik, så er de bagte rødbeder perfekte. Du kan sagtens lave dem i god tid og blot lune dem kort i ovnen eller servere dem ved stuetemperatur. Smagen holder – og måske bliver den endda endnu bedre, når rødbederne har fået lov at trække lidt i deres egen sød-syrlige marinade.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)