Bagte rødbeder med timian og balsamico
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Bagte rødbeder med timian og balsamico

Bagte rødbeder med timian og balsamico er nemt og smagfuldt tilbehør med bid, sødme og syre. Også gode i salater!

Bagte rødbeder – nemt, smagfuldt tilbehør

Er du på udkig efter noget nemt tilbehør, der passer til det meste – og hvor resterne er geniale i alt fra salater til gryderetter? Så prøv de bagte rødbeder.

Har du læst med her på bloggen længe, så har du hørt det før. Men rødbeder er ikke en rodfrugt, jeg altid har forstået at værdsætte. Jeg tror, jeg fik et rødbedetraume af de syltede rødbeder som barn, og det har altså taget nogle år(tier) at overkomme.

Forskellen i dag er, at jeg har fundet ud af at bruge rødbeder på andre måder! En veninde servede bagte rødbeder med peberrodscreme, og det var saftsusme godt. Godt startpunkt.

Her får du en version, hvor rødbederne bliver bagt i ovnen med olivenolie, balsamico, honning, timian og et drys citronskal. Det giver en herlig intens smag, temmeligt langt fra den lidt jordagtige smag, rødbeden ellers kan få.

Og er de ikke flotte?

Bagte rødbeder med timian og balsamico

Bagte rødbeder med timian og balsamico

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet 35 minutter
Giv de første stjerner!

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 700 g rødbeder
  • 3 spsk olivenolie
  • 2 spsk rød balsamico
  • 1 fed hvidløg (evt.)
  • 1 spsk honning
  • 2 tsk tørret timian
  • ½ tsk salt

Til servering:

  • frisk timian (og evt. andre friske krydderurter)
  • citron (fintrevet skal)
  • flagesalt
  • feta (evt.)

Sådan gør du: 

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Skur rødbederne godt, og fjern evt. urenheder. Skær dem i mundrette stykker, og vend dem i blandingen af olie, balsamico, hvidløg, honning, timian og salt. Fordel dem på et stykke bagepapir, og sæt dem i ovnen. De skal have ca. 25 minutter.
    Bagte rødbeder med timian og balsamico
  • Server med et drys flagesalt, lidt friskrevet citronskal og evt. friske krydderurter og smuldret feta (50-75 g).
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Smagssammensætningen: Sødt, syrligt og aromatisk

De her bagte rødbeder med timian og balsamico har en smagssammensætning, som jeg virkelig er blevet begejstret for: Det søde fra honningen og rødbederne selv, det syrlige og dybe fra balsamicoen og endelig timianen, der tilføjer den klassiske krydderurtearoma. Det er en trio, der bare virker.

Vil du skrue lidt op for smagen, kan du også tilsætte et fed hvidløg – det giver et lille ekstra pift. Men tænk over, hvordan du skal bruge rødbederne – og sammen med hvad – før du går amok i hvidløg.

Og så slutter jeg gerne af med lidt citronskal og et drys flagesalt, når de kommer ud af ovnen. Friskheden fra citronen løfter det hele.

Tilbehør til næsten alt

De her bagte rødbeder er virkelig alsidige. Prøv fx at servere dem til:

De fungerer både varme, lune og kolde – og du kan snildt lave dobbelt portion og bruge resterne dagen efter i en salat. Her har jeg brugt dem i en salat med rucola, feta, æbler og valnødder:

Leg med smag og toppings

Du kan sagtens eksperimentere lidt med opskriften – der masser af muligheder for at variere:

  • Skift timian ud med rosmarin eller oregano – begge dele klæder rødbeder virkelig godt.
  • Tilsæt appelsinsaft eller lidt revet ingefær for en mere frisk og lidt eksotisk smag.
  • Brug gedefeta eller blåskimmelost hvis du vil gøre retten mere markant og cremet.
  • Top med ristede nødder eller kerner – fx valnødder eller græskarkerner – for ekstra crunch.

Jeg har også prøvet at dryppe lidt granatæblesirup over i stedet for honning – det blev også superlækkert, og lidt mere mellemøstligt i stilen.

Det sunde ved rødbeder – og hvorfor jeg elsker dem

Rødbeder er ikke bare smukke og velsmagende – de er også proppet med gode sager. De er rige på fibre, folat og antioxidanter, og så har de en helt særlig evne til at støtte kredsløbet. Jeg har læst flere steder, at rødbedesaft bliver brugt som naturligt “boost” af både sportsfolk og dem, der kæmper med blodtrykket.

Og så er de jo en af de grøntsager, der stadig er lokale og billige langt ind i vinteren. Det synes jeg er værd at huske – for sundhed behøver ikke være eksotisk eller dyrt.

Så hop glad ud i flere af rødbedeopskrifterne, fx:

Rødbedebøffer med feta og quinoa
Rødbedebøffer er en af mine favoritter blandt vegetarfrikadeller. Server dem med fx ovnstegte kartofler, myntedippen og en god salat. Eller bare på rugbrød.
Gå til opskrift
Rødbedebøffer med feta og quinoa
Rå rødbedesalat med feta
Rødbedesalaten, der fik mig overbevist om, at rå rødbeder er fantastiske i salat. Med syrlig citrus, bitter rucola og salt feta – uhm.
Gå til opskrift
Rå rødbedesalat med rucola, appelsin og feta

Efterårsfarver på tallerkenen – eller en frisk vinterret

Jeg laver typisk de bagte rødbeder her i efterårs- og vintersæsonen, hvor der er brug for lidt varme og farve i køkkenet. Men rødbeder holder sig godt længe, og derfor kan man egentlig bage dem året rundt. På en kold dag er de fantastiske sammen med noget fyldigt og krydret – men en lun forårsdag smager de også dejligt på en salat med friske urter og cremet ost.

Du kan servere dem rustikt i et fad midt på bordet – med lidt ekstra citronskal, drysset feta og en håndfuld friske krydderurter.

Bonus: Lav dem i god tid

Hvis du skal have gæster eller bare gerne vil slippe for madpanik i sidste øjeblik, så er de bagte rødbeder perfekte. Du kan sagtens lave dem i god tid og blot lune dem kort i ovnen eller servere dem ved stuetemperatur. Smagen holder – og måske bliver den endda endnu bedre, når rødbederne har fået lov at trække lidt i deres egen sød-syrlige marinade.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: