Følg med her:
Vegetarisk pie med champignons
En vegetarisk julepie
Oprindeligt – for mange år siden – lavede jeg en pien med kalkun, en familietradition, som min søster holder stolt i hævd. Da vi var børn, fik vi kalkun juleaften og kalkunpie juledag. Og kalkunpien rangerede klart højere end selve kalkunen juleaften – den smagte bare hamrende godt, og der var ikke sparet på fløden! Det er den kalkunpie, jeg har forsøgt at genskabe. Bare vegetarisk.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til fyldet skal du bruge:
- 30 g tørrede svampe (udblødt i 1 dl kogt vand)
- 1 porre
- 800 g brune champignons (købt vægt)
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- 1 stor kvist timian
- 1 tsk dijonsennep
- 2 spsk soja
- 1 dl hvidvin (alternativ ½ dl tør sherry)
- 2,5 dl piskefløde
- 100 g kogte (pillede kastanjer Kan udelades. Se tips under opskriften.)
- 240 g butter beans (en dåse drænede)
- friskkværnet peber
- majsstivelse (fx lys sovsejævner)
- ½ citron
Husk også:
- 1 pakke butterdej (min var 275 g)
- 1 æg til pensling
Server med fx:
- En grøn salat eller rødkålssalat
- Et godt stykke brød
- Tranebærkompot (opskrift)
Sådan gør du:
- Start med at lægge de tørrede svampe i et bæger, og hæld kogende vand over.
- Rens porren, og skær den i ca. 1/2 cm skiver. Skyl og rens champignons, og skær de største i halve eller kvarte. Pil hvidløg, og hak det fint.
- Varm olien op i en stor gryde ved middel-høj varme. Tilsæt champignons. Lad dem stege i 5-8 minutter, mens du vender lidt rundt undervejs. Svampene skal smide væden og siden tage farve – så indstil varmen efter det. Tilsæt så porrerne, skru ned til svag varme, læg låg på, og lad det dampe 5-8 minutter, til porrerne er møre. Vend lidt rundt undervejs.
- Tilsæt så de udblødte svampe og væden, hvidløg, timian (bladene), sennep, soja og hvidvin.
- Hvis du bruger kastanjer: Skær dem i halve eller kvarte. Tilsæt fløde, kastanjer og drænede butter beans i gryden, og varm igennem. Jævn til en tyk sauce med maizena sovsejævner. Smag til med lidt citron, friskkværnet og evt. salt. Tag gryden af varmen.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rul nu dejen ud, så den passer som låg til dit fad. Bred fyldet ud i fadet, og læg dejlåget på. Klem det lidt fast i kanten, og pensl med sammenpisket æg.Tip: Du kan stikke nogle figurer ud af låget, og pynte med dem. Så kan fyldet også dampe af gennem hullerne i låget. Alternativt – skær nogle snit ned i låget, hvor dampen kan slippe ud.
- Bag pien i ca. 30 minutter, til den er gylden. Server den varm med en salat, et stykke godt brød og tranebærkompot.
En lækker pie med champignons
Når jeg laver pien vegetarisk, får jeg ikke noget umami forærende fra en kalkunkødet eller en fond. Og derfor giver jeg den masser af svampe i stedet. Både friske champignons og tørrede svampe – her var det tørrede karl johan.
Fyldet, der mætter, er (ud over fløden) champignons og de tilberedte butter beans.
Julepien kan blive endnu mere julet (og mætte ekstra), hvis du tilføjer spisekastanjer. Se tips om kastanjer under opskriften.
Jeg køber dem nogle gange på frost i Inco, men det er sjældent, jeg kan finde dem tilberedt i almindelige supermarkeder. Hvis du orker, kan du selvfølgelig tilberede kastanjer selv – se under opskriften. Det kan godt være en hyggelig juleaktivitet. Men pien er også god uden.
Update 2024: Op mod jul har jeg fundet tilberedte kastanjer hos Koro, friske øko-kastanjer hos Fresh.Land og spisekastanjer på dåse i forskellige supermarkeder (det kan du Google).
Tilbehør til den vegetariske pie
Prøv fx:
Hvor finder man tilberedte kastanjer?
Tilberedte spisekastanjer er ikke altid så nemt at finde. Jeg køber dem nogle gange på frost i Inco, men det er sjældent, jeg kan finde dem tilberedt i almindelige supermarkeder.
Update 2024: Op mod jul har jeg fundet tilberedte kastanjer hos Koro, friske øko-kastanjer hos Fresh.Land og spisekastanjer på dåse i forskellige supermarkeder (det kan du Google).
Du kan selvfølgelig tilberede kastanjer selv – se nedenfor. Det kan godt være en hyggelig juleaktivitet. Men pien er også god uden.
Hvordan koger man kastanjer?
Husk altid at købe flere kastanjer, end du skal bruge. Der er næsten altid nogle imellem, der skal kasseres, og det kan du først se, når du piller dem.
- Skær et kryds i toppen af hver kastanje
- Kom kastanjerne i en gryde med letsaltet vand eller grønsagsbouillon.
- Kog dem næsten møre ca. 10-20 minutter (afhænger af størrelsen)
- Hæld vandet fra
- Pil kastanjerne, så snart du kan håndtere dem. Du skal både fjerne skallen og den tynde brune hinde.