Vegetarisk pie med champignons

Denne pie med champignons er en virkelig lækker og comfy vegetarret til jul. Du kan selvfølgelig spise den hele året. For mig har den bare noget julet vibe - serveret med tranebærkompot på amerikansk vis.

En vegetarisk julepie

Oprindeligt – for mange år siden – lavede jeg en pien med kalkun, en familietradition, som min søster holder stolt i hævd. Da vi var børn, fik vi kalkun juleaften og kalkunpie juledag. Og kalkunpien rangerede klart højere end selve kalkunen juleaften – den smagte bare hamrende godt, og der var ikke sparet på fløden! Det er den kalkunpie, jeg har forsøgt at genskabe. Bare vegetarisk.

Vegetarisk pie med champignons og kastanjer

Vegetarisk pie med champignons

Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet 1 time 10 minutter
Giv de første stjerner!
En smovse-dejlig champignonpie med flødesauce og sprødt butterdejslåg.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til fyldet skal du bruge:

  • 30 g tørrede svampe (udblødt i 1 dl kogt vand)
  • 1 porre
  • 800 g brune champignons (købt vægt)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 stor kvist timian
  • 1 tsk dijonsennep
  • 2 spsk soja
  • 1 dl hvidvin (alternativ ½ dl tør sherry)
  • 2,5 dl piskefløde
  • 100 g kogte (pillede kastanjer Kan udelades. Se tips under opskriften.)
  • 240 g butter beans (en dåse drænede)
  • friskkværnet peber
  • majsstivelse (fx lys sovsejævner)
  • ½ citron

Husk også:

  • 1 pakke butterdej (min var 275 g)
  • 1 æg til pensling

Server med fx:

  • En grøn salat eller rødkålssalat
  • Et godt stykke brød
  • Tranebærkompot (opskrift)

Sådan gør du: 

  • Start med at lægge de tørrede svampe i et bæger, og hæld kogende vand over.
  • Rens porren, og skær den i ca. 1/2 cm skiver. Skyl og rens champignons, og skær de største i halve eller kvarte. Pil hvidløg, og hak det fint.
  • Varm olien op i en stor gryde ved middel-høj varme. Tilsæt champignons. Lad dem stege i 5-8 minutter, mens du vender lidt rundt undervejs. Svampene skal smide væden og siden tage farve – så indstil varmen efter det. Tilsæt så porrerne, skru ned til svag varme, læg låg på, og lad det dampe 5-8 minutter, til porrerne er møre. Vend lidt rundt undervejs.
  • Tilsæt så de udblødte svampe og væden, hvidløg, timian (bladene), sennep, soja og hvidvin.
  • Hvis du bruger kastanjer: Skær dem i halve eller kvarte. Tilsæt fløde, kastanjer og drænede butter beans i gryden, og varm igennem. Jævn til en tyk sauce med maizena sovsejævner. Smag til med lidt citron, friskkværnet og evt. salt. Tag gryden af varmen.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rul nu dejen ud, så den passer som låg til dit fad. Bred fyldet ud i fadet, og læg dejlåget på. Klem det lidt fast i kanten, og pensl med sammenpisket æg.
    Tip: Du kan stikke nogle figurer ud af låget, og pynte med dem. Så kan fyldet også dampe af gennem hullerne i låget. Alternativt – skær nogle snit ned i låget, hvor dampen kan slippe ud.
  • Bag pien i ca. 30 minutter, til den er gylden. Server den varm med en salat, et stykke godt brød og tranebærkompot.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Vegetarisk pie med champignons og kastanjer

En lækker pie med champignons

Når jeg laver pien vegetarisk, får jeg ikke noget umami forærende fra en kalkunkødet eller en fond. Og derfor giver jeg den masser af svampe i stedet. Både friske champignons og tørrede svampe – her var det tørrede karl johan.

Fyldet, der mætter, er (ud over fløden) champignons og de tilberedte butter beans.

Julepien kan blive endnu mere julet (og mætte ekstra), hvis du tilføjer spisekastanjer. Se tips om kastanjer under opskriften.

Jeg køber dem nogle gange på frost i Inco, men det er sjældent, jeg kan finde dem tilberedt i almindelige supermarkeder. Hvis du orker, kan du selvfølgelig tilberede kastanjer selv – se under opskriften. Det kan godt være en hyggelig juleaktivitet. Men pien er også god uden.

Update 2024: Op mod jul har jeg fundet tilberedte kastanjer hos Koro, friske øko-kastanjer hos Fresh.Land og spisekastanjer på dåse i forskellige supermarkeder (det kan du Google).

Tilbehør til den vegetariske pie

Prøv fx:

Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
En rødkålssalat med det lille ekstra, der tager den til næste niveau: Honningglaserede nødder med kanel. Og en himmelsk tyttebærdressing.
Gå til opskrift
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
Tranebærkompot på 15 minutter
Tranebærkompot kan både bruges til kager, tilbehør og flødesauce. Sød, intens og let bitter, perfekt fx til vildt og kalkun.
Gå til opskrift
Tranebærkompot
Ciabattabrød med fordej
Ciabatta er et simpelt brød, der altid giver et lækkert, sprødt og saftigt resultat. Du kan både
Gå til opskrift
Ciabattabrød og boller – nem, skudsikker opskrift

Hvor finder man tilberedte kastanjer?

Tilberedte spisekastanjer er ikke altid så nemt at finde. Jeg køber dem nogle gange på frost i Inco, men det er sjældent, jeg kan finde dem tilberedt i almindelige supermarkeder.

Update 2024: Op mod jul har jeg fundet tilberedte kastanjer hos Koro, friske øko-kastanjer hos Fresh.Land og spisekastanjer på dåse i forskellige supermarkeder (det kan du Google).

Du kan selvfølgelig tilberede kastanjer selv – se nedenfor. Det kan godt være en hyggelig juleaktivitet. Men pien er også god uden.

Hvordan koger man kastanjer?

Husk altid at købe flere kastanjer, end du skal bruge. Der er næsten altid nogle imellem, der skal kasseres, og det kan du først se, når du piller dem.

  • Skær et kryds i toppen af hver kastanje
  • Kom kastanjerne i en gryde med letsaltet vand eller grønsagsbouillon.
  • Kog dem næsten møre ca. 10-20 minutter (afhænger af størrelsen)
  • Hæld vandet fra
  • Pil kastanjerne, så snart du kan håndtere dem. Du skal både fjerne skallen og den tynde brune hinde.
Vegetarisk pie med champignons og kastanjer
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: