Vegetarisk curry med græskar på 30 min.1
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Vegetarisk curry med græskar på 30 min.

En cremet og fyldig vegetarisk curry med græskar. Fuld af smag og varme.

Cremet vegetarisk curry med græskar og linser

Jeg kan altid bruge en curry mere i mit køkken, og her blev det en vegetarisk curry med græskar, fordi jeg havde et halvt græskar til overs. Retten blev også inspireret af, at min nabo havde foræret mig nogle tørrede grønne anicia-linser, hun ikke fik brugt. Så tænkte jeg, at jeg hellere måtte lave en opskrift, hun kunne bruge en anden gang.

I opskriften skriver jeg ‘en dåse grønne linser’ – men du kan altså også tilberede dine egne, hvis du, ligesom jeg, har dem tørrede. Og det kommer sig ikke så nøje, om det er grønne eller sorte linser. Hvis du bruger røde linser, skal de tilberedes først, og de vil koge mere ud – men det kan også være lækkert i en vegetarisk curry.

Hurtig curry med græskar – fuld af smag

Til en vegetarisk curry med græskar er der særligt to ting, der skal sidde i skabet: Møre, smagfulde græskarbidder. Og en cremet curry, der kan give det lidt sødlige græskar noget syrligt og spicy modspil. Derfor bruger jeg to af mine klassiske teknikker:

  • Græskarret – eller græskarternene – bliver bagt i ovnen ved god varme, så de tager lidt farve og dermed også får lidt ekstra smag. Mere interessant end kogte græskar i retten, synes jeg. Og når ovnen er tændt, får løgene samme tur. Let karamelliserede løg, ja tak!
  • Curryen laver jeg ved at hakke squash fint i en minihakker sammen med hvidløg, chili og ingefær. Når det bliver tilberedt, tilfører det saucen et cremet element – du får en lidt tykkere sauce, der er helt smooth. Og selvfølgelig lige så spicy, som du nu vælger at gøre den.

Sådan en vegetarisk curry kan klares på en halv time, hvis du arbejder lidt koncentreret. Så måske skal du starte med at sætte risene over?

Vegetarisk curry med græskar på 30 min.5

Vegetarisk curry med græskar

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet 30 minutter
5 fra 1 stemme
En skøn, cremet og hurtig vegetarisk gryderet med græskar, linser og varme indiske krydderier.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

I ovnen først – du skal bruge:

  • 800 g græskar (renset vægt)
  • 2 løg
  • 3 spsk olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 spsk soya sauce
  • ½ citron (saften)

Til curryen skal du bruge:

  • 2 fed hvidløg
  • 1 squash (ca. 250 g)
  • ½ frisk rød chili (eller 1/4 tsk chiliflager – test, hvor stærk den friske er, og juster!)
  • 15 g frisk ingefær (skrællet vægt)
  • 1 spsk olivenolie
  • 2-3 tsk stødt karry (juster efter smagsløg)
  • 4 tsk stødt garam masala
  • 1,5 tsk stødt koriander
  • 1 terning grønsagsbouillon
  • 1 dåse flåede, hakkede tomater
  • 4 spsk tomatpure (fx fra tube)
  • 1 dåse grønne linser (230 g tilberedte)
  • 1 dåse kokosmælk (den fede)
  • 100 g grønkål (alternativt palmekål eller 200 g spinat)
  • ½-1 lime (saften)
  • salt (smag til)
  • honning (kan udelades)
  • sød mangochutney (kan udelades)

Server med fx:

Sådan gør du: 

Start med græskar og løg:

  • Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
  • Skyl og skur græskarret. Bruger du hokkaido, skal det ikke skrælles. Skær det midt over og fjern kernerne med en ske. Skær så i tern på ca 2 * 2 cm. Vend ternene i 2 spsk olie plus salt og peber, bred dem ud på en plade med bagepapir, og bag dem 15 minutter.
  • Pil løgene, og skær dem i både. Vend også dem i olie, salt og peber, læg dem på en plade med bagepapir, og sæt dem ind til græskarternene. De skal have 15-20 minutter i alt.
  • Efter 10 minutter: Fordel 1 spsk soya over græskarternene, pres saft af ½ citron over også, og bag dem færdige, til de er let karamelliserede.

Imens, lav curryen:

  • Pil hvidløg, skær det i skiver, og skær squash i grove tern. Rens chili og ingefær, og skær dem i skiver. Kør det hele i en minihakker/foodprocessor, til det er findelt, men stadig med synlige små tern.
  • Hæld lidt olivenolie i bunden af gryden, medium varme. Tilsæt den hakkede squashblanding sammen med karry, garam masala og koriander. Vend rundt i det, og lad det simre, til det er mørt, godt 5 minutter.
  • Tilsæt smuldret bouillonterning, flåede tomater, tomatkoncentrat, de grønne linser og kokosmælk, og varm det igennem.
  • Hak grønkål groft.
  • Når græskar og løg er færdige: Vend dem i saucen sammen med den hakkede grønkål. Smag til med lime og salt. Du kan også runde retten af med lidt honning eller sød mangochutney, hvis du synes.
  • Server rygende varm med det tilbehør, du synes.

Muttis tips

Rækker til 4-6 personer – dvs. hvis I er 4, kan du regne med en rest.
Du kan fryse rester ned og bruge dem på en travl dag. Retten holder fint op til 3 måneder.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
5 fra 1 stemme
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Variationer over vegetarisk curry med græskar

Hvis der er ingredienser, du ikke har – eller som du har lyst til at skifte ud – så får du lidt inspiration til at variere din vegetariske curry her:

  • I stedet for græskar: Oplagt at bruge enten søde kartofler, aubergine eller mere squash – eller en blanding. Vil du bare gerne have flere grønsager i, kan du fx vælge blomkål, rød peber og grønne bønner.
  • Ekstra spice: Afhængigt af hvor stærk du foretrækker din curry, kan du tilføje mere frisk chili (samtidig med hvidløg og ingefær). Eller smag til med chilipasta eller chili-/cayennepulver.
  • Kokos: I det sydlige Indien og på Sri Lanka kan de finde på at toppe deres curry op med ristet kokosmel. Bare rist det på en tør pande, ikke for varmt, til det har taget lidt farve.
  • Thailandsk twist: Skift karrypulveret ud med thailandsk gul eller rød karrypasta. Justér mængden efter smag. Tilsæt evt. også lidt peanutbutter for en ekstra cremet curry.
  • Protein: Du kan sagtens erstatte – eller supplere – de grønne linser med kikærter, andre bælgfrugter, tempeh, halloumi i tern (stegt) eller en ekstra fast tofu (stegt).
Græskarcurry med linser

Måske har du spørgsmål?

Kan jeg bruge andre slags græskar end hokkaido?
Ja da! Jeg bruger tit hokkaido, fordi den er nem at få fat i og ikke skal skrælles – men butternut eller andre spisegræskar fungerer også super. Bare skær det i nogenlunde ens tern, så det bliver bagt jævnt.

Jeg har kun tørrede linser – kan jeg bruge dem?
Helt klart. Bare husk at koge dem først, så de er møre, inden de kommer i gryden. En dåse grønne linser svarer til ca. 90 g tørrede.

Er retten fryseegnet?
Jeps! En vegetarisk curry med græskar egner sig fint til fryseren. Men grønkålen kan godt blive lidt slatten og mat i farven, så gem den evt. og tilsæt den frisk, når du varmer retten op igen.

Kan jeg lave retten børnevenlig?
Ja! Hvis du tænker, at en curry nemt bliver for stærk, så undlad chili. Og vær også OBS på, hvor stærkt dit karrypulver er. Synes de sarte smagsløg stadig, karryen er for stærk, så bland saucen op med en skefuld græsk yoghurt på deres tallerken. Det løser i hvert fald problemet for min lille chili-følsomme dame.

Hvad kan jeg servere til – udover ris?
Der er jo noget med ris og sovs – et godt makkerpar – men retten smager også dejligt med naanbrød, bulgur, havreris eller et stykke sprødt fladbrød. Har du en god spidskålssalat til? Endnu bedre.

Du bestemmer for øvrigt selv, hvor tynd eller tyk saucen skal være. Som udgangspunkt er den ret tyk, og så er den også god at skovle op bare med fladbrød.

Hvad gør jeg, hvis mit græskar er for stort?
Der er ikke så meget ved et kvart græskar, der ligger i køleskabet, så mit tip er at bage det hele i tern, når du nu er i gang. Så er det nemt at få resterne brugt – fx som fyld i en omelet eller i en anden vegetarisk gryderet.

Flere gode opskrifter med græskar?

Hvis du starter med et helt hokkaidogræskar, får du nok ikke brugt det hele. Det er stadig en god ide at bage det hele, og resten kan du bruge til fx:

Nem græskarrisotto med svampe
En cremet risotto med en sød twist af græskar og ellers klassisk risotto-nydelse: Svampe og parmesan. Mamma mia!
Gå til opskrift
Nem risotto med græskar og svampe
Tærte med græskar, feta og spinat
En skøn madtærte med sødligt græskar, salt feta og en sprød tærtebund med lidt fuldkorn. Server med en god salat.
Gå til opskrift
Tærte med græskar, feta og spinat
Vegetarisk chili med grønsager
I en vegetarisk chili er krydderierne den store stjerne. Dem er der mange af, og dine smagsløg vil elske dig for det.
Gå til opskrift
Vegetarisk chili med grønsager og græskar

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

2 Kommentarer

5 from 1 vote

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. 5 stars
    Superskøn efterårsret med gode varme krydderier. Jeg havde ikke palmekål eller spinat, men derimod et spidskål. Et stort stykke grofthakket spidskål kom i foodprocessoren sammen med squash, og var dermed med til at give den cremede struktur ekstra fylde og samtidig holde fast i den store mængde grønsager. Tak for at tilføje endnu en herlig ret til min samling af grønne retter.
    p.s. er vild med “Den hemmelige” i dit nyhedsbrev! Jeg er altid spændt på, hvad der mon viser sig at være i gemmerne 🙂

    • Hej Christina, jeg elsker mindst lige så højt at få sådan en dejlig kommentar. Tak! Og ja, vi må se, hvad jeg hitter nede i arkivet næste gang. Jeg synes også selv, det er lidt sjovt (og du er langt fra den eneste, der er med på spøgen).
      Kh Bodil