Vegetarisk butter chicken med græskar

Vegetarisk butter chicken med græskar er en skøn og enkel indisk gryde. Du kan også lave den med søde kartofler eller andre grønsager.

Indisk vegetargryde

Krydderier er en genial genvej til mad, der bare smager godt – uanset om man er kødelsker eller ej. I dag fik jeg besøg af vegetardatteren, havde lyst til butter chicken, og så måtte jeg jo være lidt kreativ med ingredienserne. Jeg var faldet over et flot hokkaidogræskar, og så blev det til vegetarisk butter chicken i stedet for.

Hurtig vegetarisk butter chicken med græskar

Når man ikke bruger kød, er retten lynhurtig at lave. Bare du har en god krydderihylde, kan du snildt købe ind på vej hjem og have mad på under en time. Jeg har givet den lidt ekstra gas med ingredienser fra den indiske hylde.

Hvis det ikke er sæson for græskar, kan du bruge fx søde kartofler – eller se listen over forslag nedenfor.

Vegetarisk butter chicken - med græskar

Vegetarisk butter chicken med græskar

Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 55 minutter
Giv de første stjerner!
En vegetarisk version af den bløde, lækre indiske butter chicken. Uden butter, uden chicken, men med masser af velsmag og græskar!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til græskarret skal du bruge:

  • 800 g græskar (klargjort vægt)
  • olivenolie
  • salt og peber

Til marinaden skal du bruge:

  • 3 dl græsk yoghurt (delt i 1 + 2 dl)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 rød chili (tjek styrken, og juster)
  • 20 g frisk ingefær
  • 2 tsk stødt garam masala
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • ½ tsk stødt kardemomme

Du skal også bruge:

  • 1 løg
  • olivenolie eller kokosolie til stegning
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 3 spsk tomatkoncentrat (fx fra tube)
  • 1 dåse kikærter (drænede)
  • ¾ tsk salt (smag til)
  • evt. 1-2 dl kokosmælk (hvis retten er blevet for stærk)
  • evt. frisk limesaft
  • evt. lidt honning

Server med fx:

  • ris eller naan (opskrift på naan)
  • nigellafrø
  • frisk koriander eller bredbladet persille
  • limebåde
  • græsk yoghurt

Sådan gør du: 

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Skyl græskarret, skær den midt over og fjern kernerne med en ske. Skær så i tern på ca 2 * 2 cm. Vend ternene i olie, salt og peber, bred dem ud på en plade med bagepapir og bag dem ca. 20 minutter.
    Hvis du bruger butternut, skal det også skrælles.
  • Lav nu yoghurtblandingen med krydderier: Pil hvidløg, og skær i mindre stykker. Fjern frøstand fra chili, og skær i mindre stykker (husk at tjekke styrken!). Trim ingefær, og skær i tynde skiver.
  • Blend 1 dl yoghurt med hvidløg, chili, ingefær, spidskommen, koriander, garam masala, gurkemeje og kardemomme til en jævn masse. Tilsæt resten af yoghurten.
  • Hak løg i tern, og steg dem i olie ved mellemvarme, til de er klare.
  • Tilsæt yoghurtblandingen, de bagte hokkaidotern, kikærter og tomat. Varm det godt igennem og lad det simre i et kvarters tid (mens du koger risene, fx).
  • Smag til med salt og evt. limesaft. Tilsæt evt. kokosmælk og lidt honning, hvis retten er blevet lidt for skarp eller stærk.
  • Server med lidt topping, ris eller naan, evt. græsk yoghurt – og gerne mangochutney og frisk lime, man kan dryppe med.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvad er butter chicken?

Lad os lige få det på det rene: Butter chicken er en indisk gryderet, der på indisk hedder Murgh makhani. Normalt marinerer man kylling i yoghurt nogle timer eller natten over først og tilsætter så krydderier som garam masala, ingefær, koriander og hvidløg.

Hvis du ikke har græskar – eller ikke har lyst til græskar – kan du sagtens erstatte græskarret med blomkål i buketter. Bag dem i ovnen 10-15 minutter.

Tip om ekstra grønsager i gryderetten

Du kan også få mere fyld i din vegetariske butter chicken ved at tilsætte fx:

  • Rodfrugter i tern (bagt sammen med græskarret)
  • Squash i tern (bagt ca. 15 minutter sammen med græskarret)
  • Blomkål i små buketter (bagt ca. 10 minutter sammen med græskarret)
  • Sød kartoffel i tern (bages sammen med græskarret, også 20-25 minutter)
  • Rød peber i tern (direkte i gryden)
  • Majskerner (giver lidt sødme, direkte i gryden)
  • Spinat (direkte i gryden).

Portionen er til 4, og det er meget praktisk, selvom du er alene eller bare to til bords. Så er der en rest til en anden dag 🙂

Vegetarisk butter chicken - uden butter, uden chicken

Er du til andre indiske vegetarretter?

Hvis du er til vegetarisk butter chicken, kan du måske også overveje lidt andre retter fra det indiske køkken:

Nem dhal med grønsager
Dahl er virkelig nem aftensmad lige efter mit hjerte: Et simpelt basismåltid fuldt af indisk varme i smagen, nærende og elsket hele vejen rundt om bordet.
Gå til opskrift
Daal? Dahl? - Nem dhal med grønsager
Blomkålscurry – vegetar curry på 30 min
En hurtig favorit-curry hjemme hos os. Saucen er lidt ekstra cremet, fordi du får lidt blendede grønsager i også.
Gå til opskrift
Blomkålscurry med kikærter - vegetar curry på 30 min
Naan på panden
De bløde naanbrød er en indisk specialitet, der smager himmelsk til alle de indiske gryderetter. Også gode til enhver suppe.
Gå til opskrift
Naanbrød indiske fladbrød på panden

Ge

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Nøj, den er skøn! En rigtig herreret – på den gode måde? og den mætter godt og varmer. Jeg lavede bulgur til.

    • Tak Marianne! Jeg ved jo, du er en – jeg vil ikke sige kræsen, men opmærksom! – smager, så jeg tager beæret imod en kompliment 🙂 Kh Bodil

    • Hej Katrine,
      det har jeg desværre aldrig forsøgt – jeg bruger aldrig plantebaseret yoghurt, så der er jeg helt blank. Beklager.
      Men måske bare bruge kokosmælk og tilføre syre i form af fx lime.
      Kh Bodil