Følg med her:
Vegetarisk butter chicken med græskar
Indisk vegetargryde
Krydderier er en genial genvej til mad, der bare smager godt – uanset om man er kødelsker eller ej. I dag fik jeg besøg af vegetardatteren, havde lyst til butter chicken, og så måtte jeg jo være lidt kreativ med ingredienserne. Jeg var faldet over et flot hokkaidogræskar, og så blev det til vegetarisk butter chicken i stedet for.
Hurtig vegetarisk butter chicken med græskar
Når man ikke bruger kød, er retten lynhurtig at lave. Bare du har en god krydderihylde, kan du snildt købe ind på vej hjem og have mad på under en time. Jeg har givet den lidt ekstra gas med ingredienser fra den indiske hylde.
Hvis det ikke er sæson for græskar, kan du bruge fx søde kartofler – eller se listen over forslag nedenfor.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til græskarret skal du bruge:
- 800 g græskar (klargjort vægt)
- olivenolie
- salt og peber
Til marinaden skal du bruge:
- 3 dl græsk yoghurt (delt i 1 + 2 dl)
- 2 fed hvidløg
- 1 rød chili (tjek styrken, og juster)
- 20 g frisk ingefær
- 2 tsk stødt garam masala
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- ½ tsk stødt gurkemeje
- ½ tsk stødt kardemomme
Du skal også bruge:
- 1 løg
- olivenolie eller kokosolie til stegning
- 1 dåse hakkede tomater
- 3 spsk tomatkoncentrat (fx fra tube)
- 1 dåse kikærter (drænede)
- ¾ tsk salt (smag til)
- evt. 1-2 dl kokosmælk (hvis retten er blevet for stærk)
- evt. frisk limesaft
- evt. lidt honning
Server med fx:
- ris eller naan (opskrift på naan)
- nigellafrø
- frisk koriander eller bredbladet persille
- limebåde
- græsk yoghurt
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Skyl græskarret, skær den midt over og fjern kernerne med en ske. Skær så i tern på ca 2 * 2 cm. Vend ternene i olie, salt og peber, bred dem ud på en plade med bagepapir og bag dem ca. 20 minutter.Hvis du bruger butternut, skal det også skrælles.
- Lav nu yoghurtblandingen med krydderier: Pil hvidløg, og skær i mindre stykker. Fjern frøstand fra chili, og skær i mindre stykker (husk at tjekke styrken!). Trim ingefær, og skær i tynde skiver.
- Blend 1 dl yoghurt med hvidløg, chili, ingefær, spidskommen, koriander, garam masala, gurkemeje og kardemomme til en jævn masse. Tilsæt resten af yoghurten.
- Hak løg i tern, og steg dem i olie ved mellemvarme, til de er klare.
- Tilsæt yoghurtblandingen, de bagte hokkaidotern, kikærter og tomat. Varm det godt igennem og lad det simre i et kvarters tid (mens du koger risene, fx).
- Smag til med salt og evt. limesaft. Tilsæt evt. kokosmælk og lidt honning, hvis retten er blevet lidt for skarp eller stærk.
- Server med lidt topping, ris eller naan, evt. græsk yoghurt – og gerne mangochutney og frisk lime, man kan dryppe med.
Hvad er butter chicken?
Lad os lige få det på det rene: Butter chicken er en indisk gryderet, der på indisk hedder Murgh makhani. Normalt marinerer man kylling i yoghurt nogle timer eller natten over først og tilsætter så krydderier som garam masala, ingefær, koriander og hvidløg.
Hvis du ikke har græskar – eller ikke har lyst til græskar – kan du sagtens erstatte græskarret med blomkål i buketter. Bag dem i ovnen 10-15 minutter.
Tip om ekstra grønsager i gryderetten
Du kan også få mere fyld i din vegetariske butter chicken ved at tilsætte fx:
- Rodfrugter i tern (bagt sammen med græskarret)
- Squash i tern (bagt ca. 15 minutter sammen med græskarret)
- Blomkål i små buketter (bagt ca. 10 minutter sammen med græskarret)
- Sød kartoffel i tern (bages sammen med græskarret, også 20-25 minutter)
- Rød peber i tern (direkte i gryden)
- Majskerner (giver lidt sødme, direkte i gryden)
- Spinat (direkte i gryden).
Portionen er til 4, og det er meget praktisk, selvom du er alene eller bare to til bords. Så er der en rest til en anden dag 🙂
Er du til andre indiske vegetarretter?
Hvis du er til vegetarisk butter chicken, kan du måske også overveje lidt andre retter fra det indiske køkken:
Nøj, den er skøn! En rigtig herreret – på den gode måde? og den mætter godt og varmer. Jeg lavede bulgur til.
Tak Marianne! Jeg ved jo, du er en – jeg vil ikke sige kræsen, men opmærksom! – smager, så jeg tager beæret imod en kompliment 🙂 Kh Bodil
Kan man lave retten med en mælkefri yoghurt?
Kan.du anbefale en ?
Hej Katrine,
det har jeg desværre aldrig forsøgt – jeg bruger aldrig plantebaseret yoghurt, så der er jeg helt blank. Beklager.
Men måske bare bruge kokosmælk og tilføre syre i form af fx lime.
Kh Bodil