Følg med her:
Vegetar gryderet med svampe og halloumi
Vegetar gryderet – rigtig comfort food
Det er ikke hverdag, jeg laver gryderetter med fløde, men jeg kender mit publikum – og jeg ved, det hitter. Også hos mig selv, skal jeg være ærlig. Jeg laver det bare ikke så ofte.
Heldigvis er det jo weekend en gang imellem – eller det er regn og rusk og kalder på comfort food. Eller det er svampesæson, og min mand slæber svampe hjem i spandevis. Hvad ved jeg, en anledning kan man jo nok finde på, hvis der skal en ekstra lækker gryderet på bordet.
De saftige svampe og den salte halloumi går smukt hånd i hånd med flødesaucen, der har fået godt med tomat – både friske og soltørrede. Det er en kombination, der får smagsløgene til at smile – lidt som når vi serverer kantareller i flødesauce …
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 rødløg (stort – alternativt zittauerløg)
- 2 fed hvidløg
- olivenolie (til stegning)
- salt
- 30 g tørrede svampe
- 2 dl kogende vand
- 400 g svampe (købt vægt – du kan også bruge egen høst)
- 1 squash
- 75 g soltørrede tomater i olie (olien dryppet af)
- 100 g cherrytomater
- 2 tsk soja
- 2,5 dl hvidvin (eller vand)
- 1 dåse butterbeans (drænede)
- 2,5 dl fløde
- 1 tsk dijonsennep
- 200 g halloumiost (eller grillost)
Tilbehør og servering:
- Små kogte kartofler, ris, pasta eller brød
- 2 majskolber (i sæsonen)
- Persille eller purløg (topping)
Sådan gør du:
- Skær løget i helt smalle både, og steg dem ved svag varme i en mellemstor gryde. Giv dem en rundhåndet sjat olie og et drys salt. Hak hvidløget fint, og steg det med. Steg 5-8 minutter, til løgene begynder at karamellisere.
- Hæld kogt vand over de tørrede svampe i en skål.
- Rens svampene, og skær dem i mundrette bidder. Skær squash i store tern. Skær de soltørrede tomater i mindre stykker. Halver cherrytomaterne.
- Steg svampene ved høj varme i lidt olie på en pande, vend rundt til de tager farve og er dampet af. Giv dem så 2 tsk soja, vend rundt til det er dampet af. Sæt svampene til side.
- Giv panden olie igen, og steg squash ved mellem-høj varme, til ternene har taget farve.
- Kom svampe, tørrede svampe + væde, squash, soltørrede tomater og tomater op til løgene i gryden sammen med de hvide bønner, og tilsæt hvidvin/vand. Kog op, og rør fløde og sennep ud i saucen. Sluk.
- Skær halloumi i 2 cm tern eller stænger. Steg dem gyldne i olie ved middel varme. Hvis de sætter sig fast på panden, så steg lidt længere, så de får stegeskorpe. Så er de nemmere at vende.
- Smag til – med dijon eller soja og friskkværnet peber. Fordel den stegte halloumi over retten.
- Server med det tilbehør, du synes. Se tip om tilberedning af majs nedenfor.
Muttis tips
Tilbehør til en halloumi gryderet med svampe
Hvad spiser man til en gryderet? Alt muligt! Du kan både tilføje noget, der mætter – kulhydrater for eksempel – eller noget frisk grønt ved siden af. Her får du nogle forslag.
Kartofler. Kan sagtens bare være kogte. Så simpelt og så godt til en sauce, der i hvert fald skal spises op! Du kan også lave kartoffelfritter i ovnen – eller de her magiske kartoffelstakke i muffinforme. Eller lave kartoffelmos. Everything goes.
Friske majs. Er det sæson for majs, kan du pifte retten op med enten hele kogte kolber ved siden af eller ved at skære de friskkogte majs af og toppe retten om med dem ved servering.
Friskbagt brød: Et godt madbrød eller nogle hjemmebagte flutes er det perfekte følgeskab. Så har du også noget at dryppe saucen op med og sikre, at der ikke går noget tabt fra gryden.
Grøn Salat: En nem grøn salat med en klassisk vinaigrette er en let og frisk måde at balancere den fyldige gryderet på. Du får en opskriften på en simpel grøn salat her.
Dampet broccoli eller grønne bønner. Dampede grønsager gør sig rigtig godt sammen med sådan en sauce. Og jeg siger aldrig nej til flere grønsager.
Kogt ris eller quinoa: For at gøre måltidet mere mættende kan du servere din gryderet med kogt ris eller quinoa. Det giver en dejlig kontrast i teksturen og en fornemmelse et fuldendt måltid.
Ristede nødder: Du kan tilføje et strejf af knas ved at drysse nogle ristede nødder over gryderetten inden servering. Det tilføjer ekstra tekstur og smag.
Husk, at du kan tilpasse tilbehøret helt efter din egen smag, så hold dig ikke tilbage med at eksperimentere med noget af det, du har på lager.
Herhjemme er den vegetariske gryderet med svampe og halloumi en favorit i den klasse, hvor den også bliver brugt som gæstemad. Både til vegetarer og ikke-vegetarer. Hvis du serverer den for gæster, er det en god idé at toppe godt op med ekstras ved siden af – brød, majs, grønt og knas til at toppe op med.
Flere vegetariske retter med champignon
Svampe tilføjer godt med umami og en kødfuld tekstur, og derfor er de en af mine favoritter i vegetariske retter. Elsker du også champignoner og andre svampe, så tjek for eksempel:
Risotto med svampe: Risotto er lækker i sig selv med sin cremede konsistens og fyldige smag. Tilsæt sauterede kantareller – eller andre svampe – og lidt hvidvin for at skabe en himmelsk svamperisotto. Top op med revet parmesan og frisk timian – mmm.
Tærte med svampe: En svampetærte er en herlig vegetarisk tærte – både til hverdagsmad, til gæster, som del af en buffet eller hyggemad i weekenden.