Valnøddeboller – koldhævede boller med valnødder

Skønne koldhævede valnøddeboller med masser af smag. Lav dejen om aftenen og få friskbagte boller med valnødder til morgen!

Valnøddeboller er en opskrift jeg vender tilbage til igen og igen. Kombinationen af rugmel, sigtemel, fuldkorn og valnødder smager bare fantastisk, både i sig selv, med smør, marmelade eller fx til et ostebord.

Har du god tid – eller knap så god tid?

Her får du en klassisk opskrift med fordej, der står fra morgen til aften og en koldhævet dej, der står fra aften til næste morgen. Hvis du har mere travlt, kan du springe fordejen over og bare blande dejen på én gang, før du sætter den til koldhævning.

Se også tip om gærdej og temperaturer nedenfor.

Koldhævede valnøddeboller

Koldhævede valnøddeboller

Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Hævetid 10 timer
Samlet 10 timer 50 minutter
Giv de første stjerner!
Koldhævede valnøddeboller er grovboller med ekstra smag af hele 4 typer mel, god tid – og selvfølgelig valnødder.
Antal: 20 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 2 dl mel
  • 2 dl vand

Til dejen skal du bruge:

  • fordejen
  • 6 dl vand
  • 15 g salt
  • 1 dl yoghurt (eller andet surmælksprodukt naturel)
  • 150 g rugmel
  • 150 g grahamsmel
  • 150 g sigtemel
  • 450 g hvedemel (start med lidt mindre)
  • 100 g valnødder

Til at pensle og drysse:

  • 1 æg
  • sesamfrø

Sådan gør du: 

Fordejen

  • Rør fordejen sammen, dæk med plast eller låg, og lad den stå på køkkenbordet 8-10 timer (fx fra morgen til aften).

Dejen

  • Ælt dejen sammen uden salt og valnødder.
  • Hak valnødderne groft, og drys salt og valnødder ovenpå. Lad dejen hvile på bordet i en halv time. Ælt den så igennem, til dejen er blank – ca. 10 minutter på maskine.

Koldhævning

  • Dæk dejen med låg eller plast, og sæt den i køleskabet 8-16 timer (fx natten over).

2 timer før bagetid

  • Tag dejen ud af køleskabet og ælt den igennem. Form den til 20 boller, og sæt dem på 2 stykker bagepapir. Pensl med sammenpisket æg, drys med sesamfrø og pensl igen.
  • Lad bollerne hæve lunt til dobbelt størrelse (1 time eller mere). Når de er ved at være der: Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Sæt en plade ind midt i ovnen og en bradepande under.
    Tip: Hvis du har bagestål, kan du også bruge det. Husk, det skal forvarme i 45 minutter.
  • Når ovnen er helt varm: Træk den ene plade boller over på den varme plade. Kast 1 dl vand ind i bradepanden.
  • Bag dem ca. 13 minutter alt efter, hvor mørke du vil ha’ dem. Gentag med den anden plade boller.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Valnøddeboller – koldhævede boller med valnødder

Koldhævede valnøddeboller – eller lidt hurtigere …

Gærdej – og surdejsdej – er meget følsomme for temperaturen. Hvis der er under 4 grader, falder dejen i søvn. Og hvis den står ved 25-30 grader, er den meget aktiv.

Langtidshævning foregår altså ved lav temperatur (5-10 grader), og pointen er, at brødet udvikler både smag og krumme, når den får tid.

Hvis du ikke har SÅ god tid, kan du sætte dejen lunt i stedet. Fx kan du tage dejen ud af køleskabet en time før, du former bollerne – så efterhæver de hurtigere. Du kan også bare hæve dejen på køkkenbordet i et par timer i stedet for at stå i køleskabet – de friskbagte boller skal nok smage godt alligevel. Men altså: God tid giver god smag og saftig, langtidsholdbar krumme.

Vil du hellere bage valnøddeboller med surdej?

Så har jeg også en opskrift på det.

Valnøddeboller med surdej
Der er så meget god smag i disse valnøddeboller med surdej. Og den fugtige, åbne krumme er lige, som den skal være.
Gå til opskrift
Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: