Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Nem og smagfuld vegetarisk svamperet med cremet peanutsauce – thai-inspireret comfort food med masser af grøntsager og umami.

Gode svampe er ofte en genvej til masser af smag i det vegetariske køkken, og her får du en opskrift, der læner sig opad netop det faktum: En svamperet fuld af umami, både fra svampene og fra det asiatiske køkken. Elsker det!
Det hele begyndte med et sensommerbesøg på Svinkløv Badehotel, hvor de altid har en grøn menu (og hurra for det!). Denne aften var den med kejserhatte, og nøj – jeg havde glemt, hvor forrygende lækre sådan nogle store svampe kan være, når de bliver stegt lidt hårdt og får en marinade med masser af smag.
Hjemme i mit eget køkken drømte jeg lidt videre om kombinationen af svampe og asiatiske smage, så da jeg faldt over nogle virkelig flotte østershatte, blev de anledningen til en ny opskrift.
Og selvom den her ret er stærkt inspireret af Thailand (og ikke Nordjylland), er det altså en dansk sommeroplevelse, der satte det hele i gang. Jeg håber, du får lige så meget glæde af den som jeg!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Den her vegetariske svamperet er en kulørt smagsbombe med saftige østershatte, grøn bok choi og røde cherrytomater, vendt i en varm, cremet peanutsauce med lime, ingefær og et lille chili-kick.
Bok choy (eller om du vil: Pak choi – det er det samme) elsker jeg for dens crunch og milde kålsmag. Og det er jo nærmest indbegrebet af thaimad.
Det er en ret, der både mætter og varmer – og som du kan servere med ris eller nudler alt efter, hvad du er i humør til. Jeg går oftest med ris, men er du til nudler, bliver det jo ikke mindre thai af det. Hvis du vælger nudler, så vend dem gerne i saucen til sidst.
Peanutsaucen her er ikke helt klassisk som den, du måske kender fra satay. Den er lidt mildere, rundere – og med både lime, soja og honning balancerer den sødt, salt og syrligt på den måde, jeg synes, asiatisk mad kan være så genial til. Og hvis du sku’ få lyst, så kan saucen sagtens bruges til meget andet end denne ret. Prøv den også til grillede grøntsager eller som dip til friske forårsruller. Ja, eller bare med en ske direkte fra panden, hvis du er alene hjemme.
Noget af det bedste ved vegetariske retter som denne er, at de er til at lege med. Har du ikke østershatte? Brug fx portobello (eller om muligt: Kejserhatte). Ingen bok choy? Brug spinat eller måske palmekål. Andre gode bud på grøntsager kunne være sugar snaps, aspargesbroccoli, blomkål, rød peberfrugt eller grønne bønner. Det hele handler om tekstur, farver og grøntsager med smag og power.
Tip: Vælger du fx broccoli, blomkål, aspargesbroccoli eller bønner, så sørg for at dele dem i ensartede stykker, og giv dem et opkog i grøntsagsbouillonen – bare et par minutter.
Der er ingen, der siger, at du absolut skal servere med sesan på toppen – tag det som forslag, og brug hvad du har. Peanuts vil også være godt.
Jeg serverer den også med friske forårsløg og gerne en limebåd eller to, så man selv kan justere syren.

Det er i høj grad saucen, der sætter retningen her, og den kan enes med meget andet også. Hvis du gerne vil have lidt animalsk protein med i retten, kan det fx være rejer eller fast fisk (som du kan tilberede direkte i gryden til sidst – læg det øverst, og lad det dampe under låg, mens retten simrer nogle minutter). Eller kylling, som jeg nok ville tilberede på samme måde som svampene.
Hvis du vil gøre det nemt for dig selv på en travl hverdag, kan du sagtens forberede dele af retten i god tid. Du kan enten forberede det, jeg kalder Thai-smagsbomben – eller lave saucen klar. Den holder sig fint et par dage i køleskabet.
Du kan også snitte grøntsager og stege svampene på forhånd, så de bare skal varmes med i retten, når sulten melder sig.
Og så er der resterne – hvis der altså er nogen. Svamperetten er en af de retter, der smager mindst lige så dagen efter, når smagene har fået lov til at sætte sig. Det grønne bliver måske lidt for – tja, kogt? – så tilsæt evt. ekstra frisk bok choi eller spinat, når du varmer retten op igen.
Gem resterne i en lufttæt beholder i køleskabet (de holder sig fint i 2-3 dage), og varm dem forsigtigt op i en gryde. Måske med en sjat ekstra bouillon eller vand, hvis saucen er blevet lidt tyk.
Svamperetten rammer rigtig godt i overgangen til efteråret. Den er varm og fyldig, men stadig frisk og fuld af grønt. Jeg kunne sagtens spise den en kølig hverdagsaften med en stor skål dampende ris og stearinlys i vinduet – og drømme mig lidt tilbage til sommeren. Eller som jeg sagde til min bedre halvdel, da jeg lavede opskriften klar til bloggen: Den kan jeg spise flere gange om dagen! Anytime.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)