Følg med her:
Tahindressing til falafel og salat
Der gik alt for mange år, inden jeg for alvor opdagede tahindressing. Jeg har ellers arbejdet på en libanesisk restaurant i Aalborg, hvor kokkene smovsede i pita-sandwiches med falafel og tahin, selvom det ikke stod på kortet.
I dag er tahindressing heldigvis blevet ganske almindeligt, også i Danmark. Både til falafel og til alt muligt andet.
Tahindressing og holdbarhed
Opbevar tahindressingen i en lufttæt beholder, fx et patentglas, i køleskabet. Der holder den sig fint en uges tid.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 dl tahin
- 1 fed hvidløg
- 1 citron (saften, smag til)
- lidt salt
- koldt vand
- finthakket persille (evt.)
Sådan gør du:
- I hånden: Brug en skål og et piskeris. Pres hvidløget, og bland tahin, hvidløg, citronsaft og lidt salt med ½ dl koldt vand. Pisk sammen – først bliver massen meget fast. Tilsæt så mere koldt vand, lidt ad gangen, til du har den konsistens, du ønsker. Smag til med citronsaft og salt.
- Hvis du vil have persille i: Hak den fint, og rør den i tahindressingen.
- Bemærk, at tahindressingen stivner lidt, når den bliver opbevaret i køleskabet. Du kan altid tilsætte lidt ekstra vand.
- I foodprocessor eller minihakker: Kør tahin med hakket hvidløg, citronsaft, lidt salt og ½ dl vand. Tilsæt mere koldt vand lidt ad gangen. Hvis du vil have persille i dressingen, kan du køre den med fra starten. Tilsæt mere koldt vand, til din dressing har den cremede konsistens, du ønsker. Smag til med salt og citron.
Muttis tips
Til tahindressing basisopskriften skal du bruge:
- Tahin. Jeg foretrækker den lyse variant, der også er blød at arbejde med. Du kan også vælge den mørke, hvor sesamfrøene er ristet. Den er nem at finde økologisk i supermarkedet.
- Citronsaft. Frisk citron – det smager bedst!
- Hvidløg. Dosér som du synes. Når jeg har konsulenttyper til middag (og jeg er gift med en, så det har jeg tit), så sparer jeg lidt på frisk hvidløg. Men udelades kan det bestemt ikke! Og konsulenten elsker det.
- Salt.
- Koldt vand.
- Persille (kan udelades, men giver en skøn, grøn farve og den helt rigtige smag af mellemøstens køkken).
Du kan også lave din tahindressing med yoghurt eller mælk, hvis du foretrækker det. Med yoghurt får du en endnu mere cremet konsistens – og selvfølgelig lidt syre, så du skal bruge mindre citron.
Tahindressing til hvad?
Her får du nogle af mine forslag til, hvor tahindressing gør rigtig godt:
Hvad er tahin?
Du kender peanutbutter – og måske også andre slags nøddesmør. Tahin er lavet på samme måde, bare af sesamfrø. Så faktisk kan du også lave den selv, hvis du har en god kraftig foodprocessor. Nå, det nemmeste er nu at købe den, og her kan du vælge mellem to typer, og hvad er så forskellen på den lyse og den mørke tahin?
- Den lyse og bløde, der er lavet af afskallede sesamfrø. Den køber jeg i min mellemøstbutik eller i en velassorteret specialforretning.
- Den mørke, der er lavet af uafskallede sesamfrø. Den er mere fast i konsistensen og efter min mening også lidt kraftigere i smagen. Det gode ved den er, at du kan få den i de fleste supermarkeder, økologisk endda.