Følg med her:
Stegte ris med æg og grøntsager – tøm køleskabet aftensmad
Opskrift på stegte ris med grøntsager, masser af grøntsager
Stegte ris med æg og grøntsager er alle tiders tøm-køleskabet-ret. Brug de grønsager, du har, og få dem op at svinge med dit basislager og varme krydderier. Det er simpelthen overraskende god aftensmad.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Du skal bruge:
- ½ dl olie
- 3 æg
- 150 g løg
- 2 fed hvidløg
- 20 g frisk ingefær
- 1 tsk karry
- 1 tsk garam masala
- 700 g blandede grøntsager (fx gulerod, champignons, broccoli, fennikel, rød peberfrugt og majs)
- 75 g bladgrønt (fx spinat eller bok choi)
- 300 g kogte ris (af ca. 150 g rå ris – jeg brugte brune ris)
- 1 ds kidney beans (kan også være linser, kikærter eller bønner efter eget valg)
- 50 g tørrede frugter (jeg brugte sultana rosiner)
- 2 spsk limesaft
- 2 spsk sojasauce
Topping:
- hakkede krydderurter eller grønsagstoppe
- ristede nødder – jeg brugte usaltede peanuts
- chilisauce (evt.)
Sådan gør du:
- Find alle ingredienser frem på køkkenbordet, så de er klar.
- Pil løg og hvidløg, og skræl ingefær. Kør det i en minihakker, til det er findelt.
- Rengør og snit alle de øvrige grønsager i små tern/buketter. Del dem i to: Dem, der skal steges lidt for at blive møre, fx gulerødder, champignons og broccolistok – og dem, der bare skal varmes igennem, fx bok choi, rød peberfrugt og majs.
- Varm en stor, dyb pande godt op.
- Pisk æggene sammen, og krydr med lidt salt og peber. Hæld 1 spsk olie i panden. Steg de sammenpiskede æg i ca. 1 minut, mens du rører godt rundt, og æggene smuldrer. Tag dem op og sæt til side.
- Varm så 2 spsk olie op i panden ved medium varme. Svits løg, hvidløg, ingefær, karry og garam masala i ca. 4 minutter, mens du rører godt rundt.
- Skru lidt op igen, og tilsæt de grønsager, der kræver lidt tid på panden. Steg dem i ca. 4 minutter, mens du rører rundt. Tilsæt lidt ekstra olie, hvis det sætter sig fast.
- Vend så de resterende grønsager, de kolde, kogte ris, rosiner, soyasauce, limesaft og de stegte æg i, varm godt igennem og smag til.
- Server med ristede peanuts, et grønt drys på toppen og evt. en chilisauce ved siden af.
Muttis tips
300 g kogte ris svarer til ca. 150 g eller 2 dl rå ris.
Hurtig aftensmad fuld af protein og planter
Jeg laver mine stegte ris vegetarisk med masser af grøntsager, og derfor har jeg givet protein en ekstra tanke: Jeg bruger æg. Og så tilføjer jeg en dåse bønner. Det er ret ligegyldigt, hvilken slags bønner eller linser, du bruger – det vigtige er, at de mætter og tilføjer en plante mere til retten.
Og hvorfor er det vigtigt med en plante mere, kan du spørge. Måske har du hørt om mantraet “30 planter om ugen”? Det er en forskningsbaseret anbefaling, der – meget kort fortalt – baserer sig på, at hvis du spiser ca. 30 forskellige planter om ugen, får du et mangfoldigt mikrobiom. Og det er der potentielt store fordele ved for din sundhed, bl.a. i forhold til de livsstilssygdomme, der er så udbredte nu om stunder.
Derfor – gerne en plante mere ◡̈
Stegte ris med æg – eller uden
Hvis du vil lave stegte ris uden æg, kan du bare udelade dem – og glæde dig over, at bønner eller linser alligevel giver dig en god proteinkilde i retten.
Tøm-køleskabet-aftensmad – andre forslag
Har du det som mig, at du ind imellem får købt lige rigeligt med de gode grønsager – og gerne vil rydde op i dem? Så får du et par gode bud her: