Kartofler i ovn med rosmarin – top sprøde

Kartofler i ovnen, græske kartofler, ovnstegte kartofler, ovnkartofler, kartoffelbåde ... kært barn har mange navne, men én ting har de til fælles: De bliver allerbedst, når vi skærer dem tyndt og lige gør os umage at koge dem op først.

I vinterhalvåret går der nærmest ikke en uge, hvor vi ikke får kartofler i ovnen og en god dip som en del af aftensmaden. Så dem har vi eksperimenteret med rigtig mange gange. Nogle gange kører vi dem bare direkte i ovnen med olie og krydderier, men hvis de skal være ordentligt sprøde, går vi en lille omvej:

Sprøde kartofler i ovn – med bagepulver

Bagepulver? Hvad har det at gøre i en opskrift på kartofler i ovn, kan du spørge – og svaret er: Hvis du vil have ekstra sprøde ovnkartofler, er det et snedigt trick. Sagen er, at når du koger kartoffelbådene med bagepulver, inden du sætter dem i ovnen, får du nedbrudt noget af stivelsen i overfladen af kartoflerne. De bliver kort sagt lidt udkogte på overfladen. Og når overfladen på den måde står åben, kan kartoflerne holde på mere af den olie, der gør dem sprøde.

Så ja, det er ikke verdens sundeste kartofler i ovnen. Men de sprødeste!

Og nej, det er ikke noget, jeg gør hver gang. Men jeg ville ønske, jeg orkede at forkoge dem hver gang, for det er virkelig umagen værd.

Kartofler i ovn med rosmarin - top sprøde

Sprøde kartofler i ovn

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet 50 minutter
Giv de første stjerner!
Elsker du sprøde kartofler, får du opskriften her. Med tricks til, hvordan kartoflerne bliver ekstra sprøde. Spis dem lige ud af ovnen, og nyd!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 2 liter vand (evt. + 1 tsk bagepulver)
  • 1 kg kartofler
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 spsk frisk hakket rosmarin (eller 1 spsk tørret)
  • ¼ tsk flagesalt + ekstra til servering
  • 1 fed hvidløg (valgfrit)
  • friskkværnet peber

Sådan gør du: 

  • Gør 2 plader klar med bagepapir.
  • Sæt 2 liter vand til at koge i en gryde.
  • Skur eller skræl kartoflerne, og skær dem i smalle både. Tilsæt evt. bagepulver til vandet, og kog kartoflerne i vandet 5-10 minutter – de skal ikke blive helt møre.
  • Imens: Lav en god krydderolie med olivenolie, salt, peber, evt. hvidløg og krydderurter (tørre eller friske).
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Dræn vandet fra kartoflerne, og damp dem lidt af. Ryst dem så godt rundt i olien, og bred dem ud på bagepapir i ét lag (en portion passer til 2 plader). Giv dem 35-40 minutter i ovnen, til de er gyldne og sprøde.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Godt tilbehør til det meste

Som barn fik jeg mest kartofler, der bare var kogt. Og de krævede en del sovs for at blive værd at spise. Siden er vi gået over til kartofler i ovn, og når de er rigtig sprøde, kan jeg bare spise dem, som de er. Men altså, en dip eller sauce (eller sovs!) gør jo ingen skade på den oplevelse.

Vi spiser kartoffelbådene til alt muligt – lige fra juleanden til hverdagens vegetarfrikadeller og bare sammen med en god fetadip.

Confiteret andelår – confit de canard
Confiteret and er genvejen til de møreste andelår. Her med lidt rigtig god sauce og grønt tilbehør.
Gå til opskrift
Confiteret andelår - confit de canard
Rødbedebøffer med feta og quinoa
Rødbedebøffer er en af mine favoritter blandt vegetarfrikadeller. Server dem med fx ovnstegte kartofler, myntedippen og en god salat. Eller bare på rugbrød.
Gå til opskrift
Rødbedebøffer med feta og quinoa
Fetacreme med hvidløg
Den intense, salte fetacreme egner sig rigtig godt som spread i sandwich eller dip sammen med græske retter. Du kan krydre den, så den passer til din ret eller dine smagsløg.
Gå til opskrift
Fetacreme med hvidløg
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Hej Bodil
    Jeg er helt vild med dine opskrifter – bruger dem tit og ofte 🙂

    Min familie elsker traditionelle brunede kartofler, og så vil jeg høre, om du har erfaring med at lave dem i ovnen? Har set forskellige opskrifter, hvor de bliver lavet med brun farin…… Har du ellers opskrift på de brunede, søde kartofler (som jeg faktisk ikke selv er særlig vild med). Synes også altid det er en udfordring at skulle lave dem – kræver rigtig meget tålmodighed, når sukkeret smelter…..

    Bedste hilsner
    Suzanne

    • Hej Suzanne, tusind tak for den søde kommentar og tilliden! Og en indrømmelse: Jeg har kun lavet brunede kartofler en enkelt gang, og resultatet blev semi … Men, hvis jeg skulle igen, ville jeg forsøge med dem i ovnen. Af samme grund som du skriver. Så desværre, jeg kan ikke hjælpe lige med det. Håber du finder noget, der lykkes. Kh Bodil

  2. Traditionelle brunede kartofler laves altid på pande. Pladder med ovn eller brun farin!. Det er det nemmeste i verden så kom blot i gang. Varm panden op med sukker. Fuld knald på. Når sukker farven ændres til gylden smider du lidt margarine på og kartoflerne ligeså. Kartoflerne skal være let fugtige. Ikke masser af vand for så sprøjter og sprutter det. Lad kartoflerne stille og roligt tage sukkeret til sig – du har skruet ned for varmen. Når du er glad for farven vender du kartoflerne rundt. Lad dem stå stille og roligt og lune op. Det er virkelig så nemt og uden problemer. Ingen stress.

    • Hej Henrik, tak for din no bullshit-kommentar. Hvis jeg elskede brunede kartofler, ville jeg straks gå i gang. Det gør jeg ikke, men jeg lader din kommentar stå her til fri afbenyttelse. Tak!
      😃