Følg med her:
Spansk tortilla i ovn – med kartofler og asparges
Enhver spanier vil sikkert nægte, at min tortilla med kartofler er en ægte spansk tortilla. En original spansk tortilla skal steges på en pande, og indrømmet – jeg har aldrig fået den med asparges. Vist hellere ikke med parmesan. Men pyt, tak til Spanien for tortilla-ideen, til Aarstiderne, hvor jeg vist hentede inspirationen for nogle år siden – og til de danske kartofler! Så spansk tortilla – på dansk.
Tortilla med kartofler er en genial ret, når du har nogle kogte kartofler til overs, men her beskriver jeg fremgangsmåden, hvor du også koger kartoflerne. Hvis du har nogle kogte kartofler stående, så brug endelig dem.
Jeg har skrevet, du skal bruge 500 g asparges. Men nogle gange kommer jeg hjem med mindre bundter, og de kan altså også bruges.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 400 g kartofler
- 100 g rødløg
- 1 fed hvidløg
- olivenolie
- 500 g grønne asparges
- 4 æg
- 60 g parmesan
- ½ dl let fløde (eller creme fraiche, græsk yoghurt)
- 50 g sorte oliven
- salt og peber
- purløg til servering
Sådan gør du:
- Skur kartoflerne, og sæt dem til at koge med lidt salt, ca. 10 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
- Snit så rødløg og hvidløg fint, og svits dem i olien, til de er klare, men ikke brune.
- Skyl aspargesene, og knæk enderne af så langt nede, du kan (så slipper du for at få det træede med – det kan du ikke vurdere med en kniv). Snit de sprøde asparges i 4-5 cm lange stykker.
- Riv parmesanosten. Bland æg, ost og fløde/creme fraiche/yoghurt i en skål. Tilsæt salt og peber. Hæld de ristede løg i, og gi’ panden lidt olie igen, inden du smider aspargesstykkerne på og rister dem i nogle få minutter. Vend rundt i dem undervejs.
- Skær så de kogte kartofler i mundrette tern.
- Tag et ildfast fad (eller en tærteform), beklæd det med bagepapir, og fordel asparges og kartofler på bunden. Hæld æggeblandingen over, pynt med sorte oliven, og sæt det hele i ovnen i 18-20 minutter, til tortillaen har taget lidt lysebrun farve. Servér med friskklippet purløg. Spis!
Tortilla med kartofler og asparges – en forårsret!
For mig er tortillaen en forårsret, fordi jeg også putter asparges i den. Når jeg kan få nye kartofler, foretrækker jeg også dem, for man kan sagtens smage forskel!
Hvis det ikke er sæson for det, så bruger du bare dem, du kan få, og så bliver den måske lidt mere original spansk. Som jeg kender spanierne, bruger de helst nogle kæmpekartofler, som de skærer i skiver.
Ser det godt ud? Ja! Var der nok til 4? Nej! Vi var to og levnede kun en smule …
Tortillaen er god med en grøn salat til (med olie-eddike-dressing) – og måske, hvis du er i det humør, noget røget laks.