Solbærtærte med marcipan – mazarinkage med solbær

Solbærtærten er en vidunderlig, smuk og smagfuld variant over en sommertærte med bær. Sprød bund, det lækreste fyld og serveret med blød mascarponecreme.

Har du også mange solbær i år? Eller har du fundet nogen i fryseren? Så sku’ du prøve at bage en solbærtærte! En god, smuk og smagfuld variant over en sommertærte med bær. Og et alternativ til solbærsyltetøjet, som ellers er mit førstevalg, når jeg finder solbær.

Du kan sagtens blande anden frugt i din solbærtærte

Jeg har også bagt solbærtærten en sommer, hvor jeg ikke havde solbær nnok til en hel tærte. I stedet supplerede jeg med nektarinerne, der er i sæson ca. samme tid som solbærrene. Du kan også bruge abrikoser eller ferskner i både.

Solbærtærte med marcipan

Solbærtærte med marcipan

Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 55 minutter
Samlet 1 time 20 minutter
Giv de første stjerner!
Solbærtærten giver dig sommerens solbær i det bedste selskab med en sød marcipandej og sprød tærtebund. En virkelig skøn dessert.
Antal: 8 stykker

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til solbærtærtebunden skal du bruge:

  • 175 g mel
  • 50 g flormelis
  • 100 g smør (koldt, plus lidt ekstra til formen)
  • ½ æg (sammenpisket)

Til fyldet skal du bruge:

  • 80 g smør (stuetemperatur)
  • 60 g sukker
  • 1 øko citron (fintrevet skal af den, du skal ikke bruge saften)
  • 160 g marcipan
  • 2 æg (delt i blommer og hvider)
  • 300 g solbær (ribbede og skyllede)

Til servering:

  • Flormelis

Mascarponecreme med vanilje:

  • 2,5 dl piskefløde
  • 150 g mascarpone
  • 2 spsk flormelis
  • ¼ tsk vaniljepulver

Sådan gør du: 

Sådan laver du solbærtærten:

  • Start med tærtedejen: Smuldr smørret i mel og flormelis, og saml dejen med det sammenpiskede æg. Pak dejen i plast, og læg den på køl, mens du laver fyldet klar.
  • Pisk smør, sukker og fintrevet citronskal sammen. Riv marcipanen groft, og pisk den i. Tilsæt æggeblommerne i en ad gangen. Sæt til side.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Smør din tærteform med smør. Tag tærtedejen ud af køleskabet, rul den ud, og beklæd tærteformen med den. Prik med en gaffel, og forbag den i 12-15 minutter.
  • Imens: Vask og tør piskerisene grundigt, og pisk æggehviderne helt stive. Rør først den ene halvdel i marcipanmassen (pisk evt. en smule), og vend derefter resten i.
  • Når tærtebunden er klar: Bred marcipanmassen ud i den, og fordel solbær over. Bag tærten ca. 40 minutter, til den er gylden, og fyldet har sat sig.
  • Til servering: Sigt lidt flormelis over kanten umiddelbart før, du serverer. Server med mascarponecremen eller vaniljeis.

Sådan laver du mascarponecremen:

  • Brug en håndpisker eller anden maskine. Pisk først mascarponen igennem ganske kort. Tilsæt så flormelis og vanilje, og pisk fløden i lidt ad gangen, til cremen er blød. Pisk endelig ikke for længe – det går hurtigt.

Muttis tips

  • Du kan sagtens bruge frosne solbær, nemmest hvis de er løstfrosne. Så kan du bare lade dem tø lidt på køkkenbordet, mens du gør resten af tærten klar. Hvis de stadig er lidt frosne, når de skal bruges, skal du forlænge bagetiden lidt.
  • Husk, din tærtebund bliver mest sprød, hvis du bager i metalform. Metalforme får man for det meste med løs bund, så det også er nemt at servere tærten uden formen.
  • Du kan også bruge solbær til andre tærter – fx mine små mandeltærter med frugt efter humør og sæson.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Opskriften er redigeret sommeren 2024.

En solbærtærte er intens i smagen!

Solbær er nok de mest intense og syrlige bær, og derfor får du to tips til, hvordan din solbærtærte gør allermest lykke:

  • Lav solbærtærten med frangipane (det er det, vi på dansk kalder mazarin eller som jeg skriver i overskriften: En solbærtærte med marcipan). Den søde, bløde mandelmasse giver en god balance til de syrlige og kraftige solbær.
  • Server tærten med en mild creme eller vaniljeis. Jeg lavede en mascarponecreme, som jeg faktisk godt kunne have lavet mere af …

Sommergæster? Bag små solbærtærter!

Opskriften er oprindelig lavet til en almindelig stor tærteform. Men den sommer med de beskedne solbær kunne jeg forudse to hold gæster inden for en uge. Derfor valgte jeg at bage min solbærtærte som små portionstærter. Dejen kunne lige strække til 8 styks – meget tyndt rullet ud – og så kunne jeg gemme 4 i fryseren til næste hold gæster.

Hvis du vil bage de små tærter i stedet for en stor solbærtærte, får du lige et par tips her:

  • Lav 1,5 portion dej til 8 små tærter – så skal den ikke rulles helt så papirtyndt ud.
  • Forbag de små bunde i ca. 10-12 minutter.
  • Bag dem færdige med fyldet i 20-25 minutter.
Solbærtærte med marcipan

Tip! Ingen solbær? Brug andre bær i stedet!

Desværre er det ikke lykkedes mig at opdrive poser med frosne solbær – lige som du kan købe fx hindbær, jordbær, skovbær, brombær eller blåbær. Men pyt – du kan sagtens bruge andre bær og få samme fine resultat.

Fantasi er bedre end regler, når det kommer til en god tærte med bær!

En solbærtærte med mange navne

Jeg kan se, at solbærtærten bliver fundet med mange forskellige søgeord – kage med solbær, tærte med solbær, solbær med frangipane, mazarin med solbær. Kært barn har åbenbart mange navne!

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Jeg har ikke små tærteforme – kan jeg bruge én stor til samme mængde dej? ? Annette

    • Hej Annette, undskyld lidt sent svar. Ja, det kan du sagtens! Mængden passer til en almindelig tærteform.
      Tak fordi du læser med på bloggen 🙂 Kh Bodil

      • Hej Villads, du har ret, det er lidt indforstået. Nu har jeg tilrettet opskriften, så det er tydeligt, hvornår jeg mener tærtedejen, og hvornår jeg mener marcipanmassen. Og hviderne skal i marcipanmassen. Håber det hjælper! Tak for at spørge – og god bagelyst! Kh Bodil

  2. Kære Bodil. Jeg bager tærten, kun med solbær 300 gram (kan købes frosne i Kvickly i 300 gramsposer). Dertil er mascaponeskum fra din rabarbertrifli suveræn. Bare et tip. Kh marianne

    • Kære Marianne, det var da et supergodt tip. Tak ◡̈ Det vil jeg indføre i opskriften også! Kh Bodil