Følg med her:
Søde julekranse med kardemomme og appelsin
De her små søde og saftige kranse er en af de ting, min familie altid efterlyser i december. De er heldigvis nemme at bage, og alene duften af dem er umiskendeligt juleagtig.
Du kan forme kransene, som du vil
Som du kan se, lavede jeg helt enkle julekranse, hvor jeg bare trillede dejen til pølser og samlede dem. Lidt som en vaniljekrans. Men du kan også gå mere kunstnerisk til værks og flette små brød eller forme dem som små hjerter eller kringler.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 100 g smør (smeltet blidt)
- 2 dl mælk
- 1 appelsin (økologisk, skal og saft)
- 25 g gær
- 500 g hvedemel
- 1 tsk kardemomme
- 2 spsk sukker
Pynt:
- 1 æg (sammenpisket)
- 15 mandler
- perlesukker
Sådan gør du:
- Smelt smørret blidt ved svag varme, tag det af varmen, og hæld mælken i. Riv skal af appelsinen fint, og pres saften. Smuldr gæren mælkeblandingen, og tilsæt reven skal og saft af appelsinen.
- Hæld de tørre ingredienser i en stor skål, og bland dem med de våde. Ælt til dejen er glat, og sæt den til at hæve til dobbelt størrelse. Lunt tager det måske 1-2 timer, køligt tager det længere.
- Del dejen i 15 stykker, og form dem efter dit hoved (eller dit hjerte). Læg dem på bagepapir, og lad dem igen hæve ca. 1 time.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl kransene med æg, drys med mandler, pensl igen, og drys til sidst med perlesukker. Bag dem ca. 15 minutter, hold godt øje. De skal være gyldne, men endelig ikke mørke.
- Spis dem lune med smør.
Tip: Gem ekstra julekranse i fryseren
Hvis der bliver en rest, kan du sagtens fryse dem ned til en anden dag. De små julekranse kan holde sig i op til 3 måneder ved -18 grader.
Andre små julebrød?
Julen varer lige til påske – og hvis butikkerne skulle bestemme, begynder den engang i oktober. Så der er en laaang sæson for julebagværk, og måske kan du nå at bage mere end én slags små julebrød. De andre kunne måske være: