Scan for at gå til opskrift
Julekranse med kardemomme og appelsin
Forb. tid 25 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Hævetid 3 timer t
Samlet 3 timer t 35 minutter min
- 100 g smør (smeltet blidt)
- 2 dl mælk
- 1 appelsin (økologisk, skal og saft)
- 25 g gær
- 500 g hvedemel
- 1 tsk stødt kardemomme
- 2 spsk sukker
Pynt:
- 1 æg (sammenpisket)
- 15 mandler
- perlesukker
Smelt smørret blidt ved svag varme, tag det af varmen, og hæld mælken i. Riv skal af appelsinen fint, og pres saften. Smuldr gæren mælkeblandingen, og tilsæt reven skal og saft af appelsinen.
Hæld de tørre ingredienser i en stor skål, og bland dem med de våde. Ælt til dejen er glat, og sæt den til at hæve til dobbelt størrelse. Lunt tager det måske 1-2 timer, køligt tager det længere.
Del dejen i 15 stykker, og form dem efter dit hoved (eller dit hjerte). Læg dem på bagepapir, og lad dem igen hæve ca. 1 time.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl kransene med æg, drys med mandler, pensl igen, og drys til sidst med perlesukker. Bag dem ca. 15 minutter, hold godt øje. De skal være gyldne, men endelig ikke mørke.
Spis dem lune med smør.