Kiks med birkes og sesam er en lille genistreg, som jeg vist skal give min mor og min søster æren for. De er sprøde som kiks skal være – lidt søde, men slet ikke så søde som småkager. Det vil dog nok være en overdrivelse at kalde dem sunde. Men altså – superlækre, både i sig selv og med fx ost, marmelade osv.
Andre gode kiks?
Jeg elsker at have sprøde kiks i skabet, når eftermiddagssulten banker på. De skal ikke være for søde, men de skal alligevel stille den der lidt lumske sukkertrang – på den sundere måde. Her er nogle af mine redninger:
Gulerodskiks med kanel (kanel er et godt trick til de søde trang)
Ekstra sesam og birkes til at rulle ud med (eller mel)
Kagerulle og udstiksform eller kniv/klejnespore
Bagepapir
Sådan gør du:
Hæld de tørre ingredienser ud på bordet, og smuldr smørret i dem. Lav så en fordybning i melblandingen, hvor du hælder sirup og 1 dl vand i. Bland forsigtigt sammen og ælt mere vand i, til du har en sammenhængende dej. Med lidt ekstra vand får du en blød dej, du kan rulle ud mellem to stykker bagepapir.
Tænd ovnen på 170 grader.
Rul halvdelen af dejen ud. På den lækre måde ruller du ud med sesamfrø og birkes ovenpå og nedenunder. Det er lidt bøvlet, men ser rigtig fint ud. Du kan også bare bruge mel eller rulle ud mellem to stykker bagepapir. Det er vigtigt, at kiksene bliver tynde – ellers bliver de nemt bløde.
Stik dem ud til runde kiks, eller skær ud i passende kiksstørrelse, ca. 7 x 7 cm. Læg dem tæt på bagepapir. De trækker sig en smule sammen, når de bliver bagt.
Bag dine kiks i 15-20 minutter – hold øje. De skal være lysebrune. Hvis de er for lyse, er de også bløde :-( Opbevar dem i en tætsluttende dåse.
Fik du prøvet opskriften?
Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!