
Rødkålssalat med appelsin findes i utallige varianter, men det er nok de færreste, der har fået en twist af tyttebær. Og det er faktisk en skam! Både tyttebær og rødkål går fantastisk til mange vinterretter, fx til andesteg eller confiteret and. Og jeg spiser nærmest rødkålssalat dagligt i sæsonen, fordi jeg elsker kålsalat til frokost.
Tyttebærdressingen gør hele forskellen!
Det er ikke den store kunst at snitte en rødkålssalat med appelsin. Men tyttebærdressingen! Jeg fik faktisk hvidkålssalat med syltede tyttebær som barn, og jeg elskede det. Og så glemte jeg alt om tyttebær, for det er ikke lige noget, jeg er faldet over hverken i naturen eller i frysedisken.
Men jeg er så heldig at kunne handle i Inco (de professionelle spisesteders indkøbscentral), og her kan man få de mest mærkelige ting. Et kæmpe udvalg, en fantastisk fiske- og skaldyrsafdeling – og så altså et helt enestående udvalg af frugt og grønt på frost. Det er også her, jeg køber spiseklare kastanjer på frost, fx. Og lige ved siden af kastanjerne lå de – tyttebærrene. 2,5 kg var eneste posestørrelse, og jeg tænkte, at så måtte jeg forære nogen væk.
Det tænker jeg ikke mere. Nu sylter jeg bare masser af tyttebær og bruger dem i min dressing! Og den dressing gør underværker for en rødkålssalat med appelsin.
Du kan også sagtens bruge dressingen sammen med andre kåltyper, fx snittet hvidkål, spidskål eller blomkål.

Hvordan smager tyttebær egentlig?
De fleste kender nok tyttebærrene fra Astrid Lindgrens univers. Her er Tyttebær-Maja den gamle kone, der fortæller spøgelseshistorier. Og hun hedder nok sådan, fordi man kan plukket tyttebær på vej over til hende. I hvert fald er tyttebær ganske udbredt i Sverige, men de findes også herhjemme.
I min optik er tyttebær det skandinaviske svar på amerikanernes tranebær. Sure og bitre – men helt fantastisk aromatiske, når de får noget sukker. Bærrene har desuden et meget højt indhold af æblesyre, benzosyre og ravsyre – og det betyder, at de stort set er selvkonserverende. Jeg skyller mine glas i konserveringsmiddel, bare for at være på den sikre side. Men selve syltetøjet får ikke noget.
Fordelen ved de syrlige, bitre bær, at de giver masser af smag til en dressing. De passer godt ind i det salte køkken. Og så har de for øvrigt en forrygende farve.
Du kan læse mere om tyttebær hos Naturstyrelsen.