Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Rødkålssalat med appelsin findes i utallige varianter, men det er nok de færreste, der har fået en twist af tyttebær. Og det er faktisk en skam! Både tyttebær og rødkål går fantastisk til mange vinterretter, fx til andesteg eller confiteret and. Eller til en vegetarisk julemiddag, der også skal have lidt sparkle.

Jeg spiser også nærmest rødkålssalat dagligt i sæsonen, fordi jeg elsker kålsalat til frokost. Og her er tyttebærdressingen også en nem genvej til fantastisk smag på ingen tid. Så jeg laver en ordentlig portion, når jeg alligevel er i gang.

Tyttebærdressingen gør hele forskellen!

Det er ikke den store kunst at snitte en rødkålssalat med appelsin. Men tyttebærdressingen! Jeg fik faktisk hvidkålssalat med syltede tyttebær som barn, og jeg elskede det. Og så glemte jeg alt om tyttebær, for det er ikke lige noget, jeg er faldet over hverken i naturen eller i frysedisken.

Men jeg er så heldig at kunne handle i Inco (de professionelle spisesteders indkøbscentral), og her kan man få de mest mærkelige ting. Et kæmpe udvalg, en fantastisk fiske- og skaldyrsafdeling – og så altså et helt enestående udvalg af frugt og grønt på frost. Det er også her, jeg køber spiseklare kastanjer på frost, fx. Og lige ved siden af kastanjerne lå de – tyttebærrene. 2,5 kg var eneste posestørrelse, og jeg tænkte, at så måtte jeg forære nogen væk.

Det tænker jeg ikke mere. Nu sylter jeg bare masser af tyttebær og bruger dem i min dressing! Og den dressing gør underværker for en rødkålssalat med appelsin.

Du kan selvfølgelig også bare købe tyttebærsyltetøj – det er ret nemt at finde i et supermarked.

Du kan også sagtens bruge dressingen sammen med andre kåltyper, fx snittet hvidkål, spidskål eller blomkål.

Hvordan smager tyttebær egentlig?

De fleste kender nok tyttebærrene fra Astrid Lindgrens univers. Her er Tyttebær-Maja den gamle kone, der fortæller spøgelseshistorier. Og hun hedder nok sådan, fordi man kan plukket tyttebær på vej over til hende. I hvert fald er tyttebær ganske udbredt i Sverige, men de findes også herhjemme.

I min optik er tyttebær det skandinaviske svar på amerikanernes tranebær. Sure og bitre – men helt fantastisk aromatiske, når de får noget sukker. Bærrene har desuden et meget højt indhold af æblesyre, benzosyre og ravsyre – og det betyder, at de stort set er selvkonserverende. Jeg skyller mine glas i konserveringsmiddel, bare for at være på den sikre side. Men selve syltetøjet får ikke noget.

Fordelen ved de syrlige, bitre bær, at de giver masser af smag til en dressing. De passer godt ind i det salte køkken. Og så har de for øvrigt en forrygende farve.

Du kan læse mere om tyttebær hos Naturstyrelsen.

En fin rødkålssalat til jul – for eksempel

Jeg har også dresset rødkålssalaten op med andre ting, der gør salaten til en fest:

  • Æbler i tern
  • Appelsiner i tern
  • Bladselleri i tynde skiver
  • Og honningglaserede pekannødder. Det hører nok mest til på de festlige dage – ellers kan du også bruge ristede hasselnødder.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing

Salater

Rækker til: 4

Forberedelse: 20 minutter

Til salaten skal du bruge:

  • 500 g rødkål
  • 1 appelsin
  • 1 syrligt æble
  • 2 stængler bladselleri

Til de honningglaserede pekannødder skal du bruge (til flere gange):

  • 150 g pekannødder
  • 1 spsk flydende honning
  • 1/2 tsk stødt kanel

Til tyttebærdressingen skal du bruge (til flere gange):

  • 1 dl tyttebærsyltetøj
  • 1 øko appelsin, 1 dl saft + fintrevet skal
  • 1/2 tsk dijonsennep
  • 1 spsk god eddike
  • 2 spsk neutral olie
  • salt og peber

Sådan laver du salaten:

  1. Snit rødkålet så fint, du kan – evt. på maskine eller mandolinjern.

  2. Pil appelsinern, og skær dem i fine stykker eller fileter. Snit æblet i tern og bladselleri i tynde skiver.

Sådan laver du honningglaserede pekannødder (eller andre nødder):

  1. Rist nødderne på en tør pande (eller i ovnen, hvis den er tændt), til de er gennemvarme og dufter. Tilsæt så en spsk honning, og ryst nødderne rundt på panden, til de er dækket af honning på alle sider. Drys med kanel, og ryst igen. Fordel dem på et stykke bagepapir, og lad dem køle af.

Sådan laver du dressingen:

  1. Riv skallen fint af appelsinen, og pres saften. Ryst alle ingredienser godt sammen i et glas med låg. OBS: Du kan købe tyttebærsyltetøj eller lave det selv.

Anret salaten:

  1. Bland salaten med dressingen, og drys groft hakkede nødder over.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.