Følg med her:
Grønkålssalat med granatæble og avocado
Havde du spurgt mig for 10 år siden, om grønkålssalat var noget for mig, havde jeg nok trukket noget på det. For er grønkål ikke sådan noget med ‘stuvet’ – eller bitter, sej og lige lidt for sund?
Men så fandt jeg kålhemmeligheden. Den får du her. Og selvfølgelig opskriften på en grønkålssalat med avocado og granatæble. Bare et hit. Faktisk en klassiker blandt grønkålssalater.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 dl quinoa
- 1,5 dl vand
- salt (til quinoa)
- 25 g mandler
- 200 g grønkål (kan også være palmekål eller sortkål, altså rød grønkål)
- 1 tsk olivenolie
- ½ granatæble
- 2 avocados (bløde og modne)
Dressing
- 1 spsk æblecidereddike (evt. halvdelen balsamico)
- 3 spsk olie (halvt olivenolie, halvt rapsolie)
- ½ tsk dijonsennep
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Skyl quinoa, og kog den i ca. 13 minutter med lidt salt, sluk og lad den køle af.
- Rist mandlerne ved mellemvarme på en tør pande.
- Riv grønkålen fri af stænglerne, og smid den i koldt vand, en stor skålfuld. Skyl den godt igennem og rul den i et rent viskestykke, så den tørrer lidt. (Du kan også bruge en salatslynge).
- Og så kommer hemmeligheden: Ta’ et lille skvæt olivenolie i hænderne, og masser olien godt ind i kålen med hænderne. Det tager højst et minut – og kålen bliver blødere.
- Snit så kålen i ikke alt for store stykker. Jeg kan godt lide den nogenlunde fintsnittet, og du kan evt. gøre det i maskine. Op i salatskålen med den.
- Frigør kernerne fra granatæblet.
- Halver avocados, og skrab kødet ud. Mos dem groft, eller skær den i små tern. Vend evt. med lidt citronsaft, hvis salaten ikke skal spises med det samme.
- Hak de ristede mandler groft.
- Ryst dressingen sammen i et glas med låg.
- Og bland! Start med at vende avocado, quinoa og kål sammen. Vend så granatæble, mandler og olie-eddikedressing i.
- Drys evt. med lidt mandler og granatæble på toppen. Servér!
Muttis tips
Lækker grønkålssalat – hvordan?
Sagen er, at jeg altid har ment, grønkål er sådan en sej fætter, der ikke er sjov at gumle på. Alt for grov og bitter, og de snørklede stive blade er alt andet end noget, jeg forbinder med lækker mad. Så grønkålssalat var rigtig længe om at finde vej til mit køkken. Men så fortalte min mellemste datter mig om kålhemmeligheden. Supersimpelt. Lad os tage den i 3 step:
- Fjern stænglerne fra grønkålen, skyl den grundigt, og slyng eller dup det værste vand af.
- Tag 1 spsk olie i hænderne – og massér grønkålen med olien.
- Hak grønkålen, som du vil ha’ den.
I øvrigt er det ikke så sært, at grønkålssalat med avocado og granatæble er så populært. Avocado giver grønkålen det blide, bløde modspil, der gør godt i hver eneste mundfuld. Og de syrlige granatæblekerner lyser op, både for øjet og i smagen.
Grønkålssalaten er hentet i New York
Salaten er inspireret af et besøg på Clinton St. Bakery i New York. Stedet er egentlig mest berømt for sine pandekager (og de ser også slemt fristende ud). Men jeg var seriøst sulten, så jeg sprang ud i en kale salad, (som jeg ikke vidste hvad var! Men det var den eneste salat. Og jeg var noget skeptisk …)
Min skepsis blev gjort grundigt til skamme, og her får du salaten i min egen version – også med quinoa. Quinoa bidrager til det blide og bløde indtryk, og den er god til at holde på dressingen 😉
Mængderne må du afstemme efter appetitten, det er fremgangsmåden, der er genial.
Og som altid mener jeg, at dressingen er konge i salatens verden, så jeg serverer med min egen sennepsdressing.
Tip om grønkål til hele ugen:
Du kan gøre grønkål klar til flere dage – for eksempel til ugens madpakker. Hvis kålen er frisk, holder den oliemasserede, hakkede grønkål sig fint 3-4 dage i køleskabet i en dåse med låg på.
Tip om granatæble til hele ugen:
Hvis du piller hele granatæblet på én gang, kan du gemme de kerner, du får til overs, i en dåse eller et glas i køleskabet. Så har du lynhurtigt granatæble til dine salater og din morgenmad i løbet af ugen.
Tip om quinoa til hele ugen:
Kog en hel pose ad gangen. Frys ned i bokse og tag op til nogle dage ad gangen. Du bliver sikkert også glad for den kogte quinoa, hvis du en dag får lyst til at lave vegetardeller som dem her med aubergine eller rødbedebøffer.
Tip om ristede mandler til flere uger:
Mandler skal helst ikke ristes ved for høj varme (altså helst ikke på panden), da de danner giftstoffet akrylamid. Rist dem i ovnen ved lavere temperatur, fx 140 eller 150 grader. Det tager lidt længere tid (hold øje), men du slipper for giftstoffet. Og du kan sagtens lave en hel plade ad gangen. Jeg plejer at måle et patentglas af med ikke-ristede mandler, hælde dem ud på en plade, riste dem og gemme dem i glasset. Så er de klar, når jeg laver salat.
Andre salater med grønkål?
Da jeg først fik forelsket mig i grønkål, myldrede det frem med salater. Prøv fx:
😊🎈
Tak Morten 💚