Få inspiration til en lidt grønnere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Rødbedechips i ovn – så nemt, så lækkert!

Opskrift på rødbedechips

Er du en af dem, der altid fisker efter rødbedechips i posen med blandede rodfrugtchips? Så er det måske nu, du skal i gang med at lave dine egne.

Rødbedechips er nemlig ikke bare usædvanlig smukke. De smager knaldgodt og kan bruges både som chips i sig selv, med dip, til appetizers og som tilbehør til vinterens hovedretter. For mig er de ‘level up’ snack, jeg for eksempel laver til jul, nytår og måske anden Mortens aften.

Opskriften her passer til to plader fulde, der kan tilberedes samtidig i ovnen, når du bruger varmluft.

Rødbedechips i ovn nemt

Sprøde rødbedechips i ovn

Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Samlet 1 time 15 minutter
Giv de første stjerner!
Antal: 1 portion

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 3 rødbeder (jeg brugte de lange)
  • 1,5 spsk soya sauce
  • 4 spsk olivenolie
  • flagesalt

Sådan gør du: 

  • Skur rødbederne, og trim dem i enderne (du skal ikke skrælle).
  • Snit dem i tynde skiver (bedst på mandolinjern).
    Tip: Du kan også bruge tyndskræller og lave lange rødbedechips.
  • Vend dem i olie og soya, så de er dækket på alle flader.
  • Fordel dem i ét lag på bagepapir (2 plader).
  • Sæt dem ind i ovnen, og tænd på 125 grader varmluft. Giv dem ca. 50 minutter, til de er sprøde.
  • Drys med flagesalt, og lad dem køle af på bagepapiret.
  • Opbevar i tætsluttende beholder, til de skal bruges.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Rødbedechips i ovn – den sprøde vej til grøn forkælelse

Når jeg laver rødbedechips i ovn, er det selvfølgelig for smagens skyld. Men ikke kun for smagens skyld. Det er også fordi, jeg gerne vil bruge hele sæsonens grøntsager – og rødbeden er én af de smukkeste og mest oversete. Den er billig, fuld af næring og næsten altid til at få fat i. Og så bliver den magisk i ovnen.

Rødbeder indeholder både fibre, C-vitamin, folat og antioxidanter som betacyanin – det er det farvestof, der giver dem deres dybrøde farve. Hvis du har hørt om polyfenoler (en del af planternes eget forsvar), så ved du måske også, at de især findes i farverige planter, at mange virker som antioxidanter, og flere har endda stærke antiinflammatoriske, svampehæmmende og antibakterielle egenskaber. Så rødbeder er faktisk en genial plante på mange måder.

Få dem sprøde (uden friture!)

Sprødhed er lidt en kunstart, når det gælder hjemmelavede grøntsagschips – men det kan sagtens lykkes uden friture. Tricket er at skære skiverne meget tyndt og give dem god plads i ovnen. Hvis de overlapper, ender du med dampede skiver i stedet for chips.

Hvis de ikke farvede så kraftigt, kunne jeg anbefale at duppe dem tørre med et viskestykke, inden du vender dem i olie, men altså – det skal du kun gøre, hvis du gerne vil ha’ et lyserødt viskestykke.

Smagsvarianter du kan lege med

Jeg elsker den lette umami fra soyaen i grundopskriften – men nogle gange laver jeg små portioner med forskellig smag. Det kunne fx være:

  • Et drys stødt spidskommen og røget paprika
  • En smule æbleeddike og et nip sukker, for en syrligt-sød variant
  • Et stænk citronsaft og friskkværnet peber
  • Eller gå med et blandingskrydderi, der matcher det, du vil bruge dine rødbedechips til.

Mulighederne er mange, og det gør rødbedechips til sådan en hyggelig ting at eksperimentere med. Du kan endda lave flere slags i samme omgang, hvis du holder smagene adskilt.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis du ikke spiser dem alle på én gang (held og lykke med det!), så lad dem køle helt af og opbevar dem i en lufttæt beholder. En glasbeholder med tætsluttende låg er bedst – og gerne med et lille stykke køkkenrulle i bunden, så eventuel restfugt bliver absorberet.

De holder sig sprøde i nogle dage, men de smager altså allerbedst samme dag. Nyd dem, mens de knaser!

Hvordan kan du (også) bruge rødbedechips?

Rødbedechips har den fordel, at de både er smukke og smager megagodt. Så du kan faktisk bruge dem til lidt af hvert. Prøv fx:

Som knas på suppe, fx kartoffel-porresuppe:

Kartoffel-porre-suppe med rosmarin og ost
En nem og cremet kartoffel-porre-suppe, der passer rigtig godt til en sulten mave på en hverdag. Server med topping efter din smag!
Gå til opskrift
Kartoffel-porre-suppe med rosmarin og ost

Sammen med peberrodscreme på bruschetta – en fin appetizer:

Bruschetta med rødbedechips og peberrodscreme
Ristet brød med peberrodscreme og fine rødbedechips er en både nem og festlig appetizer – oplagt til jul og nytår.
Gå til opskrift
Bruschetta med peberrodscreme og rødbedechips
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: