Følg med her:

Få inspiration til en lidt grønnere jul!
Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Er du en af dem, der altid fisker efter rødbedechips i posen med blandede rodfrugtchips? Så er det måske nu, du skal i gang med at lave dine egne.
Rødbedechips er nemlig ikke bare usædvanlig smukke. De smager knaldgodt og kan bruges både som chips i sig selv, med dip, til appetizers og som tilbehør til vinterens hovedretter. For mig er de ‘level up’ snack, jeg for eksempel laver til jul, nytår og måske anden Mortens aften.
Opskriften her passer til to plader fulde, der kan tilberedes samtidig i ovnen, når du bruger varmluft.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Når jeg laver rødbedechips i ovn, er det selvfølgelig for smagens skyld. Men ikke kun for smagens skyld. Det er også fordi, jeg gerne vil bruge hele sæsonens grøntsager – og rødbeden er én af de smukkeste og mest oversete. Den er billig, fuld af næring og næsten altid til at få fat i. Og så bliver den magisk i ovnen.
Rødbeder indeholder både fibre, C-vitamin, folat og antioxidanter som betacyanin – det er det farvestof, der giver dem deres dybrøde farve. Hvis du har hørt om polyfenoler (en del af planternes eget forsvar), så ved du måske også, at de især findes i farverige planter, at mange virker som antioxidanter, og flere har endda stærke antiinflammatoriske, svampehæmmende og antibakterielle egenskaber. Så rødbeder er faktisk en genial plante på mange måder.
Sprødhed er lidt en kunstart, når det gælder hjemmelavede grøntsagschips – men det kan sagtens lykkes uden friture. Tricket er at skære skiverne meget tyndt og give dem god plads i ovnen. Hvis de overlapper, ender du med dampede skiver i stedet for chips.
Hvis de ikke farvede så kraftigt, kunne jeg anbefale at duppe dem tørre med et viskestykke, inden du vender dem i olie, men altså – det skal du kun gøre, hvis du gerne vil ha’ et lyserødt viskestykke.
Jeg elsker den lette umami fra soyaen i grundopskriften – men nogle gange laver jeg små portioner med forskellig smag. Det kunne fx være:
Mulighederne er mange, og det gør rødbedechips til sådan en hyggelig ting at eksperimentere med. Du kan endda lave flere slags i samme omgang, hvis du holder smagene adskilt.

Hvis du ikke spiser dem alle på én gang (held og lykke med det!), så lad dem køle helt af og opbevar dem i en lufttæt beholder. En glasbeholder med tætsluttende låg er bedst – og gerne med et lille stykke køkkenrulle i bunden, så eventuel restfugt bliver absorberet.
De holder sig sprøde i nogle dage, men de smager altså allerbedst samme dag. Nyd dem, mens de knaser!
Rødbedechips har den fordel, at de både er smukke og smager megagodt. Så du kan faktisk bruge dem til lidt af hvert. Prøv fx:
Som knas på suppe, fx kartoffel-porresuppe:

Sammen med peberrodscreme på bruschetta – en fin appetizer:

Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)