Følg med her:
Rabarbertærte med marcipan – en lækker tærte til dessert
Rabarbertærte med marcipan er den lækreste tærte til dessert. Elsker du også rabarber (det er vi vist mange, der gør), så skal den nok gøre lykke.
Heldigvis er rabarbersæsonen lang, så du kan bage tærten med rabarber og marcipan fra de første røde stængler kigger frem i køkkenhaven og grøntafdelingen i foråret – til langt hen i eftersommeren. Du kan også bage rabarbertærten med frosne rabarber, så skynd dig at få nogle ekstra rabarber lagt i fryseren!
Rabarbertærten består af 3 dele:
- En knasende sprød mørdejsbund med smør.
- Marcipanmassen – der også hedder frangipane, hvis det skal være lidt italiensk – er både sød og luftig, og den er et knaldgodt match til de syrlige rabarber. Den består af marcipan, æg, sukker og smør.
- Rabarber!
Du kan sagtens bruge både friske og frosne (optøede) rabarber til tærten. Hvis rabarberne har været frosne, så sørg for, de ikke er alt for våde, når du vender dem i marcipanmassen.
Uden for rabarbersæsonen kan du faktisk købe frosne rabarber. Jeg har set dem både i Coop’s butikker og i den serie, der hedder Grøn Balance, som jeg fandt hos Min Købmand, Spar og Meny.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til tærtebunden skal du bruge:
- 150 g mel
- 50 g flormelis
- 90 g koldt smør
- ½ æg (sammenpisket)
- smør (til formen)
Til fyldet skal du bruge:
- 300 g rabarber
Til frangipanen skal du bruge:
- 75 g smør (stuetemperatur)
- 60 g sukker
- 140 g marcipan
- 2 æg (delt i blommer og hvider)
- lidt mandelflager til pynt (valgfrit)
Sådan gør du:
- Dejen: Mål mel og flormelis af, og pisk ægget sammen med en gaffel. Smuldr smørret i mel og flormelis, og saml dejen hurtigt med æg. Du kan også lave dejen i maskine. Læg dejen i køleskabet 20 minutter – eller mere, og ordn rabarberne imens.
- Rabarberne: Skyl rabarberne, og trim enderne (bevar så meget af det røde som muligt. Både for farven og for smagen). Skær dem i korte stykker.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Smør en tærteform med smør. Rul dejen ud, og beklæd tærteformen. Prik den med en gaffel, og bag den i ca. 15 minutter.
- Nu til frangipanen: Pisk det bløde smør og sukkeret sammen. Riv marcipanen groft og pisk det i. Pisk æggeblommerne i en ad gangen. Vask piskerisene, og tør dem grundigt.
- Pisk så æggehviderne stive, og rør først den ene halvdel i marcipanmassen – og vend til sidst den anden halvdel i.
- Vend halvdelen af rabarberne i frangipanen, og fordel massen på den forbagte tærtebund. Fordel de sidste rabarber over, pres dem en smule ned. Drys evt. med mandelflager.
- Bag tærten ved 175 grader varmluft i 25-30 minutter, til den er lysebrun. Server den lun eller kold.
Velfortjent rabarbertærte med marcipan
Jeg bagte rabarbertærten første gang, da min mellemste blev kandidat, og eksamenstid er heldigvis rabarbertid. De fleste gange, når jeg bager kage med rabarber, vælger jeg den klassiske rabarbercrumble, men jeg synes, det skulle være en lidt mere festlig tærte denne gang. En tærte, der kunne serveres i pæne stykker på kagetallerkner. Så det blev en rabarbertærte med marcipan, og jeg bagte den i en aflang tærteform. Bare lidt for sjov. Min tærteform er 35 * 11 cm og egenlig en anelse for lille til portionen.
Opskriften passer bedre til en almindelig rund tærteform med diameter på ca. 24 cm.
Du kan forberede rabarbertærten i god tid
Du kan sagtens lave tærtedejen i forvejen og gøre rabarberne klar i god tid. Fx dagen før. Husk også at tage smørret ud til frangipanen i god tid – så går det nemt, når du skal bage tærten.
Lige som det meste bagværk rabarbertærten bedst friskbagt (og lun), men du kan også fryse den ned, hvis der bliver en rest. Den kan holde sig 2-3 måneder ved -18 grader. Lad den tø op ved stuetemperatur eller i køleskabet. Og lun den evt. i 5-10 minutter ved 160 grader varmluft.
Tilbehør til rabarbertærten?
Hvad vil du servere til din rabarbertærte? Du får fire forslag:
- Iskoldt flødeskum
- En kugle vaniljeis
- Creme fraiche
- Eller en mix af halvt flødeskum, halvt græsk yoghurt og lidt vaniljesukker.
Tip! Sådan får du en sprød tærtebund
Hvis du plejer at bage tærter i porcelænsforme, kender du sikkert også det bøvl, der nogle gange følger med: Tærten er ikke sprød, men nærmere våd i bunden. Og den sidder fast.
Du er ikke alene.
Jeg har i mange år brugt alle mine ildfaste tærtefade til at bage tærter i. Man skulle jo tro, det var meningen. Men. Ildfaste fade er ikke særlig gode til at overføre varmen til dejen. Til gengæld holder de rigtig godt på fugtigheden. Hallo! Jeg vil jo hellere ha’ det modsatte. Så jeg er gået over til metalforme, og det giver en knivskarp tærtebund. Læs mere om det hos Samvirke.
Bare husk at smøre metalformen godt med smør først – og at vaske den op i hånden. Den ruster, hvis den kommer i opvaskemaskinen.
Hvad så med de ildfaste fade? Joh – de er gode til salater og ovnretter 🙂
Frugttærte med marcipan – prøv også …
Når du laver en bagt frugttærte kan du enten lægge frugten oveni marcipandejen – eller bruger marcipandejen som låg.
Her får du et par forslag. Du kan sagtens udskifte frugterne til andre bær eller fx friske blommer og abrikoser.
Den ser så god ud. Har du erfaring med at fryse den?
Kh Julie
Tak Julie – du kan fint fryse den. Bare vær varsom, når du tør den op. Lad den tø ved stuetemperatur (eller i køl), og varm den evt. lidt i ovnen, så bunden bliver sprød igen.
Kh Bodil
Kan man undlade marcipanen?
Hej Rikke
Hm, marcipanen er ligesom hovedingrediensen – så det vil jeg ikke tro, du får noget rigtig godt ud af. Så hellere bage en rabarberkage – der er en på bloggen, og der kan du sagtens udelade marcipan 😊 kh Bodil
Hvor stor er din aflang form?
Hej Kirsten, min form er 35 X 11 cm https://www.kunstogkokkentoj.dk/product/taerteform-aflang-loes-bund-l-35-cm
kh Bodil