Følg med her:
Koldhævede mysliboller – lækkert morgenbrød
Mysliboller er de nemmeste boller at bage, hvis du har en pose usødet mysli i skabet. Myslien gør, at du får lidt søde boller med rosiner, måske også anden tørret frugt og lidt knas af nødder. Jeg giver også bollerne lidt kanel og kardemomme, der understreger det hyggelige – hvis du forstår. Det dufter!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 250 g usødet mysli
- 500 g vand
- 375 g hvedemel (mindst 11 % protein)
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kardemomme
- 5 g gær
- 2 tsk vand
- 2 spsk aktiv surdej (eller bare vand)
- 12 g salt
Sådan gør du:
- Bland mysli, mel og vand, og lad det trække 30-60 minutter (autolyse).
- Opløs gæren i lidt vand. Tilsæt kanel, kardemomme, gærblandingen og surdejen (eller lidt ekstra vand), og bland godt. Drys saltet over dejen, og lad den hvile 1/2 time på køkkenbordet.
- Find en lille skål vand, og sæt den ved siden af dejskålen, og fold dejen 4-5 gange med en halv times mellemrum. Se videoen. Du kan også røre dejen i maskine, til den slipper skålens kanter.
- Smør en stor skål eller en condibøtte med olie, og skrab dejen over i den. Dæk med plastik eller låg, og lad dejen starte hævningen på køkkenbordet 1 times tid. Lad den derefter hæve koldt 8-16 timer.
En time før, du vil bage:
- Tag dejen ud af køleskabet.
- Sæt to plader i ovnen, og tænd den på max varme. Lad den blive gennemvarm. Hvis du har bagestål – lad det endelig varme med.
- Drys havregryn (eller mel) på bordet, og skrab dejen forsigtigt ud her – ikke ælte! Tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold den sammen med et snuptag. Se teknikken her. Skær den igennem på langs med en dejskraber, og skær den op i boller. Sæt dem på bagepapir.Se metoden i videoen her – en anden dej, samme metode.
- Hæld en dl vand ind i den nederste plade, så du laver damp i ovnen. Hiv bollerne over på den anden, og sørg for, de står midt i ovnen. Bag dem 13 minutter, måske lidt længere, til de er flot gyldne.
- Lad dem køle lidt af på en bagerist, før du flækker dem og … haps!
Hvad gør müsli for dine grovboller?
De fleste slags usødet mysli er med havregryn, og havregrynene suger godt med væske til sig i processen. Det betyder at du får nogle skønne, fugtige boller, når de er bagt. Det gælder selvfølgelig også, hvis der er speltflager, rugflager eller andre kornsorter i din mysli.
Spis dem med koldt smør – eller med hjemmelavet nutella eller marmelade. Snup dem til morgenmad, til te, kaffe eller måske kakao? Eller skal de bare med på tur som en snack?
Husk, at musli ikke er det samme som granola. Granola er typisk meget sødt (ristet med honning eller sukker), så det vil give meget sødere boller. Jeg foretrækker absolut en usødet musli til bollerne her.
Mysliboller med surdej – eller uden?
Jeg har skrevet opskriften, så du både kan vælge at bage myslibollerne med surdej og uden. Det er fordi, jeg næsten altid bager mine boller med lidt surdej, men også med lidt gær – så muslibollerne kan fint fungere både med og uden surdejen.
(Men hvorfor pokker så bruge surdej? Jo, surdejen fermenterer dejen, og det gør noget godt både for din fordøjelse og for smagen. Du kan læse mere om, hvad surdej gør godt for, her.)
Hvis du gerne vil blive lidt mere dus med surdejsboller, så tjek min grundopskrift på surdejsboller her.
Mysliboller med rosiner, mysliboller uden rosiner?
Jeg ved godt, hvad jeg vil svare. Jeg ved også godt, hvad nogle af mine piger vil svare. Og jeg ved, at vi ikke er enige.
Jeg bager dem med, men du kan selvfølgelig også pille rosinerne fra, hvis boller med rosiner ikke lige er din kop te.
Jeg har noget sødet musli jeg selv lavede (ved en fejl, var meningen det skulle blive til barer) men så ville jeg lave musli af det, kan jeg godt bruge det i opskriften?
Det bare trals at slide det ud
Hej Stine, det kan du sagtens – så bliver bollerne også bare sødere. Men da en en god brug af den musli der 😊 pøj pøj med bageriet.
Kh Bodil