Mexicansk suppe med bønner og cheddar

Her får du en vegetarisk mexicansk suppe, der både varmer og mætter. Proppet med grønsager, bønner, ost - og smag!

Mexicansk suppe er en fantastisk redningsplanke i nogle af alle de grå vinteruger, hvor man trisser rundt med lidt hoste og snue. Bare giv den godt med spice – så vågner hele systemet, og du bliver varm helt ind til knoglerne. Chili kan noget!

Men mexicansk suppe er ikke bare en chilisuppe. Det er en superkrydret sag, der involverer en pæn del af krydderihylden. Og for at mætte sanserne ekstra bruger jeg ikke bouillon i suppen – jeg bruger tomatjuice. Det giver en meget intens smag, ikke mindst sammen med den modnede cheddar, der også bliver smeltet i suppen. Du kan faktisk se på farven, hvor smagsmættet suppen er!

Hvor spicy skal suppen være?

Hvis der er børn eller andre om bordet, der ikke er så vilde med en stærk suppe, så skær lidt ned på chilien, og server en chilisauce ved siden af. Suppen kan også blive mere børnevenlig ved at servere med enten græsk yoghurt eller creme fraiche.

Mexicansk suppe med bønner og cheddar

Mexicansk suppe med bønner og cheddar

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet 45 minutter
Giv de første stjerner!
Mexicansk suppe er en fyldig suppe med masser smag, bønner og grønsager. Og ost!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 2 spsk olivenolie
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 1 stængel bladselleri

Så krydderierne …

  • 1 rød chili (test og juster!)
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk stødt paprika
  • ½ tsk kanel
  • 1 stjerneanis
  • 1 laurbærblad
  • 1 tsk oregano

Og til sidst:

  • 7 dl tomatpassata
  • 1 l tomatjuice
  • 1 spsk soya
  • 25 gram mørk chokolade
  • 1 dåse kidneybønner
  • 1 dåse sorte bønner
  • 1 rød peber
  • 1,5 dl majskerner
  • 150 g cheddar (gerne modnet)
  • 2 tsk brun farin
  • 1 spsk limesaft
  • salt og friskkværnet peber

Topping – for eksempel:

  • 2 avocados
  • 50 g cheddar
  • 2 forårsløg
  • creme fraiche
  • lime
  • frisk koriander
  • tortillachips

Sådan gør du: 

  • Pil løg og hvidløg, og skræl gulerod. Hak løg i grove tern, pres hvidløget og skær gulerod i skiver eller halve skiver. Snit bladselleri i tynde skiver. Hæld lidt olie i en stor gryde, sæt den på mellemvarme, og vend grønsagerne rundt her, til løgene er blanke (ikke brune).
  • Flæk chilien, fjern kernerne, og snit i små tern. Tjek, hvor stærk chilien er, og tilsæt den mængde, der passer dig. Tilsæt også de øvrige krydderier, og vend rundt.
  • Tilsæt tomatpassata, tomatjuice, bønner og soya.
  • Varm det op, mens du snitter peberfrugt i tern, hakker chokoladen groft og river cheddar. Tilsæt nu de sidste ingredienser. Varm det hele godt i gennem.
  • Smag til med lime, salt, peber og evt. chili.
  • Server med det tilbehør, du foretrækker.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Suppe til hele ugen

Om vinteren elsker jeg at lave en stor gryde suppe i weekenden – så der er nemme, varmende måltider et par dage senere på ugen. Og her er mexicansk suppe hurtigt blevet et hit. Bare frem med gryden og snitte lidt topping mens den varmer. Skal det gå ekstra hurtigt, går det såmænd også uden topping, men der er nu noget over det – revet ost, avocado, lidt ekstra majs og grønt. Eller hvad du nu har.

Mexicansk suppe med bønner og cheddar

Mexicansk suppe kan fryses til en anden dag

Får du en rest, kan den sagtens komme i fryseren. I en dybfryser holder suppen fint i mindst 3 måneder. Nogle gange laver jeg dobbelt portion og fryser halvdelen af suppen, inden jeg tilsætter bønner og majs. Så fylder den lidt mindre i fryseren.

Når du tør den op, er det en god idé at sætte den i køleskabet – så du får glæde af kulden der. Hvis du glemmer det, så kan den tøs op både i mikroovn og naturligvis på komfuret i en gryde.

Tips til variationer af suppen

Mexicansk suppe har en god solid rygrad af smag, så du kan sagtens variere indholdet i den. Prøv for eksempel:

  • Brug andre (eller flere) grønsager, fx squash i tern, ærter, grønne bønner i stykker, broccoli eller blomkål i små buketter/tern, kartofler, søde kartofler – kig i din grønsagsskuffe, og få ryddet lidt op, hvis den trænger.
  • Skift bønnerne ud med andre typer bælgfrugter. Måske mindre mexicansk, men absolut fint at bruge hvide bønner, kikærter eller linser.
  • Byt de mange krydderier ud med en taco-mix, hvis du foretrækker det. Du må nok smage dig frem til mængden.
  • Tilsæt kød, hvis du synes. Det kan være rester af kylling, fx.
  • Udelad osten, hvis du ikke er til det. Suppen smager godt uden, men smagen får ekstra dybde med revet cheddar.

Andre spicy supper?

Jeg er en stor fan af suppe, som du nok kan fornemme, og der må gerne komme godt med grønsager og bønner i, så suppen mætter.

Hvis du gerne vil ha’ et par forslag mere, så prøv fx:

Karrysuppe med kokosmælk
En nem og spicy suppe, der giver kroppen et godt skud af vinterens grønsager. Masser af næring og velsmag i hver mundfuld.
Gå til opskrift
Karrysuppe med kokosmælk, kikærter og grønsager
Spicy vegetarisk thaisuppe
Thaisuppen er en ægte favorit herhjemme. Den fylder kroppen med varme og magiske asiatiske smage – og den er pivnem at lave!
Gå til opskrift
Spicy, vegetarisk thaisuppe med kokosmælk

Skal der lidt brød til, kan du finde forslag til madbrød her.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: