Følg med her:
Mexicansk salat – kålsalat med mango og avocado
En virkelig velsmagende mexicansk salat med mango og avocado – og med mine klassiske salat-tilføjelser: Kål – her spidskål og grønkål. Quinoa. Og selvfølgelig en frisk dressing med lime. En supergod salat til mexicanske mad.
Du kan undlade quinoa og lave salaten lidt hurtigere, hvis quinoa ikke lige er din ting i dag.
Hvem har opfundet mexicansk salat?
For nu at være ærlig, så ved jeg ikke, om mexicansk salat faktisk findes, altså ud over i mit køkken. Men jeg er stor fan af salater og især kålsalater, og jeg fik lyst til mexicansk. Friskt. Kulørt. Så why not? Kålsalat kan jeg aldrig få nok af. Jeg håber, du er med mig her.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten:
- 1 dl quinoa
- lidt salt
- 100 g grønkål (ribbet og skyllet)
- 1 tsk olie (fx raps)
- 150 g hvid spidskål
- 1 mango (sød, moden)
- 2 avocados (modne)
- lidt limesaft
- 1 bundt frisk koriander
- evt. chiliflager til drys
Til dressingen:
- 3 spsk limesaft (1-2 limes)
- 5 spsk olie (fx rapsolie)
- et dryp flydende honning (valgfrit)
- lidt salt
Sådan gør du:
- Start med quinoa: Kog quinoa i 1,5 dl letsaltet vand ca. 13 minutter. Bred den ud på en tallerken, og lad den køle af.
- Skyl grønkålen, fjern stilkene og masser den med lidt olie. Hak den ret fint. Snit så spidskålen fint, evt. med mandolinjern (3-4 mm).
- Skær kødet af mangoen, skræl den og hak i mundrette tern.
- Snit avokadoerne i mundrette tern, og vend dem straks i lidt limesaft.
- Skyl og pil korianderbladene, og hak dem groft.
- Ryst dressingen sammen – smag til!
- Vend salaten med dressingen. Drys evt. med chiliflager. Servér!
Hvilken mexicansk salat?
Først havde jeg lavet en version med majs, og den var da ok. Men min ældste blev ved med at klage over, at majs ikke hører hjemme i en salat (hvilket jeg sikkert selv har sagt 700 gange siden 80’ernes salatbuffet’er med iceberg, ærter og majs). Ved et tilfælde fik jeg lavet en ny variant uden majs – men med den skønneste, sødeste mango. Og masser af frisk koriander. Og masser af lime i dressingen.
Så nu er den mexicanske salat tryllet om til en salat, vi elsker – både datter og mig.
Hvis du er til majs, så prøv bare. Og når der er frisk majs i sæson – så tager vi den bare ved siden af.
Kålsalat med smag af Mexico
Det mest mexicanske ved min mexicanske salat er nok smagen: Frisk og sødlig mango. Blød og lækker avocado. Og en dressing, der smager umiskendeligt af Mexico: Lime, lime, lime – og lidt olie. Det er utroligt, at noget så enkelt kan smage så godt.
Men kål er nok ikke lige så mexicansk endda. Indrømmet.
Mexicansk salat som tilbehør til mexicansk mad
Du kan servere salaten til lidt af hvert. Fx quesadillas. Måske til noget chili eller krydret kylling?
Du kan også give den luksusdressingen: En lækker, cremet mangodressing.
Hej Bodil
Jeg er fuldstændig VILD med dine opskrifter.
Jeg bliver ved med at finde det ene lækre efter det andet. Det er lige meget om det er brød, kager, vegetar, kød – det er så lækkert!
Mange hilsner
Anne-Marie
Hej Anne-Marie, tusind tak for den umådeligt søde kommentar. Det er sådan en dag, jeg ved, hvorfor jeg bliver ved og ved, selvom jeg ikke rigtig overvejer at gøre forretning ud af det 🙂
Fortsat god fornøjelse!
Kh Bodil