Følg med her:
Marokkanske pandebrød – krydrede madbrød med kikærter
Jeg har fået et crush på pandebrød! Så hvad gør jeg, når jeg står med en marokkansk gryderet – jeg laver selvfølgelig marokkanske pandebrød!
Pandebrød er også et hit for dig, der måske ikke er så gode venner med din ovn. Eller ikke har en ovn (fx hvis du er på camping eller bare har et lille tekøkken).
Du kan også bage brødene på grill!
Marokkansk madbrød med nordisk hvad-for-noget?
Det marokkanske pandebrød er et supergodt madbrød, lidt som naanbrød, bare tungere og mere mættende. Og det er her, det nordiske kommer ind i billedet. Spelt. Og fuldkorn. Plus en dåse kikærter. Protein i dit madbrød, det viste sig at være en fremragende ide!
Sammen med krydderierne giver det et madbrød, der næsten er et måltid i sig selv. Hvis du ikke har kikærter, kan du også bruge fx butter beans.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 5 g gær
- 3,5 dl koldt vand
- 1 dåse kikærter (drænede)
- 1,5 tsk korianderfrø
- ½ tsk hel spidskommen
- 2 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 150 g fuldkornshvedemel
- 100 g sigtet speltmel (eller durum)
- 150 g hvedemel
- evt. sesamfrø udenpå
- ekstra mel (når du ruller brødene ud)
Sådan gør du:
Mindst 12 timer før du bager:
- Opløs gæren i vandet.
- Mos kikærterne med en gaffel.
- Knus korianderfrø og spidskommenfrø i en morter.
- Bland alle ingredienser sammen. Dejen skal ikke æltes, bare blandes godt. Dæk den med et fugtigt viskestykke, og lad den stå på køkkenbordet en times tid. Sæt den så til koldhævning mindst 12 timer. Gerne længere, op til 18 timer.
Før spisetid:
- Ælt dejen igennem på køkkenbordet, og del den op i 12 lige store stykker.
- Rul hvert stykke til en lille bolle, og vend den i sesamfrø, inden du ruller (eller trykker) den ud, til den er 9-10 cm i diameter. Du skal også bruge lidt mel på bordet.
- Varm en stor pande op – jeg satte min på trin 7 ud af 9. Når panden er varm, læg så mange brød på panden, som der er plads til. Fedtstof er ikke nødvendigt. Steg brødene i ca. 3 minutter på hver side, til de lige har fået en mørk skorpe her og der. Køl dem af på en bagerist.
Begynd på madbrødet i god tid …
Jeg har lavet opskriften, så dejen skal koldhæves. Når du har æltet dejen sammen – lad den stå på køkkenbordet en times tid, og sæt den eller et køligt sted, fx i køleskabet. Mindst 12 timer, gerne længere. Det giver brødene en god smag – og dejlig, let syrlig duft.
Hvis du ikke har tid til det, kan du give dejen 25 g gær og hæve den på køkkenbordet et par timer i stedet.
Prøv de marokkanske pandebrød til fx:
Tip: Madbrød til sandwich
De marokkanske pandebrød vil også være fremragende at flække og fylde med alverdens gode sager til en sandwich eller en madpakke. Lidt á la et godt, solidt pitabrød – bare med mindre luft og mere mad i. Og så smager det …