Følg med her:
Marengslagkage med hindbærskum
Ikke noget under, at min ældste altid bager denne marengskage som dessert til sin fødselsdag – omkring Sankt Hans. Den har en skøn kombination af sødt og syrligt, som der altid er plads til – selv efter en stor fødselsdagsmiddag.
Oprindeligt bagte jeg 3 bunde til en lagkage, men der er lidt mere swung over 4 marengsbunde, så jeg har skaleret opskriften lidt op. Det betyder, at du skal bage bundene ad to omgange – to bunde ad gangen ved varmluft.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til 4 nøddemarengsbunde skal du bruge:
- 5 æggehvider
- 225 g sukker
- 125 g nødder
- ½ stang vanilje (eller 1 tsk vaniljesukker eller ¼ tsk vaniljepulver)
- Lidt smør og mel til bagepapiret
Til hindbærskummet skal du bruge:
- 450 g hindbær (gerne frosne)
- 3 spsk sukker
- 4 dl piskefløde
- 3 spsk sherry/portvin (kan udelades)
- Evt. 4 blade husblas (hvis hindbærskummet skal være stabilt. Se tip under opskriften)
Til pynt også:
- 50 g friske hindbær
Sådan gør du:
Sådan bager du bundene:
- Gør 4 stykker bagepapir klar: Tegn en cirkel på hver (brug evt. en springformsbund som skabelon). 22-24 cm i diameter. Vend papiret med stregerne nedad. Smør cirklerne med smør, og drys med mel.
- Hak nødderne groft. Pisk æggehviderne meget stive. Pisk sukkeret i lidt ad gangen, og vend de hakkede nødder i sammen med vanilje.
- Fordel så marengsdejen ud på cirklerne. Det er nemmest med en kombination af en bageskraber og en blød smørekniv/paletkniv.
- Bag 2 plader ad gangen ved 125 grader varmluft i ca. 5 kvarter, til de er helt sprøde, og du nemt kan trække bagepapiret af. Gør det forsigtigt, så bundene ikke knækker. Lad dem afkøle på en rist.
Sådan laver du marengslagkagen færdig:
- Tjek tip om husblas under opskriften, hvis du vil bruge det. Ellers:
- Hindbærskummet: Læg hindbærrene i en skål eller på en tallerken, drys dem med sukker, og lad dem tø op.
- Pisk fløden godt stiv (ikke grynet!), og vend de let mosede hindbær i sammen med (evt.) sherry/portvin.
- Læg bundene sammen med fyldet. Gem en fin bund til toppen og lidt ekstra skum ovenpå. Pynt med de friske hindbær.
- Frys evt. lagkagen ned 1-2 timer før servering. Så er den lidt nemmere at skære. Billederne her er taget uden.
Nem marengslagkage – der smager!
Marengslagkagen kræver ikke den store konditoreksamen, for jeg synes godt, den må være lidt loose i formen. Til gengæld smager den helt uimodståeligt: Sprøde marengsbunde med nødder. Fløjlsblød flødecreme med syrlige bær – og så en skvæt portvin. Og den er altså ikke en gang svært. Så hvis du har nogen, du gerne vil forkæle (for eksempel dig selv), skal du huske at finde servietter frem til alle. For mundvandet – det løber.
Og mens jeg skriver dette, får jeg faktisk lyst til at lave den – igen!
Tip! Bag marengsbundene i forvejen
Hvis du vil undgå at have travlt samme dag, du skal servere din marengslagkage, kan du bage bundene i forvejen. Bare gem dem i en tæt pose eller dåse. Der holder de sig fint op til en uge.
Tip: Hindbærskum med husblas – sådan
Hvis du vil have kage til at stå selv – uden at bruge frysetricket ovenfor – kan du tilsætte husblas til hindbærskummet. Du skal bruge 4 blade husblas, og det foregår sådan her:
- Vend de optøede hindbær med sukkeret.
- Læg husblas i koldt vand, til den er helt blød og slatten. Lad så vandet dryppe lidt af, og læg husblassen i en gryde – varm f-o-r-s-i-g-t-i-g-t op, til den smelter.
- Rør den godt rundt i hindbærrene, smag evt. til med portvin/likør, og sæt det på køl. Imens pisker du fløden stiv. Når hindbærblandingen begynder at stivne, vender du først fløden. Sæt på køl igen, til den begynder at sætte sig.
- Læg så marengskagen sammen med hindbærskummet, og sæt kagen på køl, til den skal serveres.
Tip: Hvis du bruger husblas, kan du også bruge kageplast til at få helt skarpe sider på lagkagen.
Hvis du foretrækker kagen uden husblas, kan du i stedet tage det næste tip:
Tip! Frys marengskagen en times tid før servering
Det er ingen hemmelighed, at en marengslagkage nemt splatter lidt ud, når du skærer den. Så hvis du vil hjælpe dig selv – sæt den i fryseren en time eller to, før du serverer. Så får den lige lidt fasthed.
Tip! Gem resten i fryseren
Hvis der bliver en rest – det sker sjældent, men vi laver hellere for mange marengslagkager end for få – så kan du fryse den ned og ha’ en skøn islagkage en anden dag 🙂
Andre lagkager?
Lys eller mørk, sprød eller sød, med frugt eller ej? Tjek fx:
Super lækker kage og opskriften er fin og god at følge. Den skabte stor glæde i min familie, som ønsker, at det bliver vores fremtidige fødselsdagslagkage. 🙂
Mange hilsner fra
Mutti (er tysker og kaldes Mutti i familien 😉 )
Hej Sabine, tusind tak for din søde kommentar! Dejligt at vi ikke er alene om at elske den – godt at møde en ekstra mutti 😉 Jeg fik mit tilnavn, da min mellemste havde boet i Tyskland i et år på udveksling. Hils familien! Kh Bodil
Kagen ser superlækker ud. Hvor mange portioner giver den sådan ca.? Jeg vil gerne servere den til påskefrokost hvor vi bliver ca 12 mand og er lidt i tvivl om hvor meget jeg skal skalere den op.
Hej Pia, hm, jeg vil sige, hvis du bager halvanden portion, er du på den sikre side. Evt lav 2 lidt mindre lagkager.
Og tjek tip om at fryse den nogle timer, så er den nemmere at skære (og kan så laves lidt i forvejen).
Men altså uanset hvad, den smager bare så godt 😊
God fornøjelse – og påske!
Kh Bodil
Et tip til at trække bagepapiret af, hvis det sidder fast: læg en våd klud på bagepapiret 15 sekunder, så giver det slip på marengsbunden.
Og ja, den smager fantastisk 😋