Følg med her:
Madtærte med hytteost, søde kartofler og aubergine
Derfor søde kartofler og aubergine
Det allerbedste ved en grønsagstærte, ja, hvad er det?
Hvis du spørger mig, er der mange lækre elementer.
- En sprød tærtebund (og den får du især, hvis du bager i en metalform)
- Umami! Masser af dyb smag og den ostede følelse i munden. Uhmm-mami, kan man sige.
- Fyld, masser af fyld. Jeg foretrækker så langt en tærte, hvor fyldet dominerer – ikke æggemassen.
Og her gik jeg med to elementer, jeg sjældent bruger sammen, men som virkelig klæder hinanden: Den bløde aubergine og den lidt søde sødkartoffel. Begge bliver bagt i ovnen først, så smagen er koncentreret, og de er godt møre.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til tærtedejen skal du bruge:
- 75 g smør/plantesmør
- 150 g hvedemel (heraf evt. op til 75 g grahamsmel)
- ¾ dl hytteost
- et nip salt
Til tærtefyldet skal du bruge:
- 1 aubergine
- 500 g søde kartofler (købt vægt)
- 1 stort rødløg
- 3 spsk olivenolie
- salt og friskkværnet peber
- 75 g oliven uden sten (ca. 30 stk. groft hakket. Brug dine yndlingsoliven!)
- 1 fed hvidløg (presset)
- 1 tsk tørret rosmarin
- 100 g friskrevet parmesan
- 3 æg
- 3 dl hytteost
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Tærtebunden: Smuldr smør i melet og salt, og ælt dejen sammen med hytteosten. Læg den på køl.
- Tærtefyldet: Skær aubergine i tern, ca. 2*2 cm. Skur eller skræl de søde kartofler, og skær også dem i tern, ca. samme størrelse. Pil løg, og skær det i smalle både. Vend alle grønsagerne sammen med olivenolie, salt og peber. Fordel dem på et stykke bagepapir, og sæt dem i ovnen. De skal have ca. 25 minutter.
- Tilbage til tærtebunden: Rul dejen ud og læg den i bunden af et smurt tærtefad (metalfad er bedst). Prik bunden med en gaffel. Skru ovnen ned på 175 grader, og sæt tærtebunden i ovnen. Den skal have ca. 15 minutter.
- Forbered fyldet, mens grønsagerne og tærtebunden bliver bagt: Bland oliven, hvidløg, rosmarin, parmesan, æg, hytteost, salt og peber.
- Når fyldet er klar: Tag grønsagerne og bunden ud af ovnen. Bland grønsagerne i ægge-hytteostblandingen, og hæld det hele i tærtebunden. Sæt den i ovnen igen, og bag videre i ca. 45 minutter. Den skal være lysebrun.
Muttis tips
Hvorfor hytteost i en tærte?
Der er flere gode grunde til at bruge hytteost i en madtærte. En af dem er den simple, at den giver en lækker smag og sammenhæng i tærten uden at være for ‘mælket’. Den er jo også en ost, omend en meget mild en af slagsen.
En anden er protein. Hvor fx creme fraiche indeholder 2,8 g protein pr. 100 g, indeholder hytteost hele 11 g protein pr. 100 g. Protein mætter, og det er en uundværlig del af din kost.
Tilbehør til en madtærte med hytteost
Uanset hvor mange grønsager der er i en tærte, synes jeg altid, der skal en salat til. Her får du et par forslag: