Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Hvor er grønsagerne henne? Det er mit klassiske spørgsmål, når jeg får pasta. Jeg synes, de fleste pastaretter er for meget pasta og for lidt grønt, men denne pasta med grønkål og svampe er faktisk en undtagelse. Og i al sin enkelhed smager den hamrende godt.

Shiitake eller andre svampe

Jeg har lavet min pasta med shiitake svampe, som har den fordel, at de smager virkelig kraftigt. Shiitake er faktisk en af de mest dyrkede svampe i verden – i Danmark har den bare aldrig slået igennem på samme måde. Shiitake er indbegrebet af umami-smag, nærmest nøddeagtig når den er tilberedt. Helt fantastisk i en pasta, hvor der ikke er så mange andre smage, der dominerer.

Du kan også lave pastaretten med:

 • Kantareller og andre vilde svampe. Det gør jeg, hvis jeg får lov af min mand. Det er nemlig ham, der står for at opbygge vores vinterlager af egen høst i fryseren. Kantareller og andre vilde svampe er typisk virkelig smagfulde og gode i hovedrollen i en pastaret.
 • Champignons – det er nok det, de fleste af os er vokset op med. Og det kan du også bruge! Her vil jeg anbefale de mørke, men du gør, som du har lyst (og som dit budget tilsiger).
 • Østershatte eller hvad du ellers kan opdrive. Jo mere smag, jo bedre.
Pasta med grønkål og svampe

Pasta med grønkål – mere grønt!

Ja, som sagt savner jeg næsten altid grønsager i en pastaret. Det bliver meget tungt, hvis det bare er en flødesovs, pasta og lidt et-eller-andet. Derfor har jeg givet pastaen et godt skud grønkål – ikke bare spinat, men det kan du selvfølgelig gøre, hvis det er det, du har eller foretrækker.

Grønkål er i min optik en ægte supergrønsag. Her får du masser af fibre (og mæthed og arbejde til maven), og grønkål er også en god kilde til et hav af vitaminer: A, B, C, E og K.

Når grønkålen bliver varmet igennem, bliver den også blød og venlig, så det kan sagtens blive en favorit – også hos dem, der ikke er så vilde med frisk grønkål. (Siger jeg – som elsker begge dele. Lidt biased).

Andre retter med svampe?

Svampe er en fantastisk kilde til intens umamismag, og her får du tre andre opskrifter, der sætter svampene i en hovedrolle:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Pasta med grønkål og svampe

Aftensmad

Rækker til: 2

Du skal bruge:

 • 200 g tørret pasta efter eget valg (eller frisk pasta til 2)

 • 200-300 g friske svampe (jeg brugte shiitake)

 • 1 fed hvidløg

 • 2 tsk soya

 • 150 g grønkål (ikke hakket), renset vægt.

  Tip: Du kan øge op til 3-400 g efter smag. Og du kan bruge spinat, hvis du foretrækker det

 • 125 g små tomater, fx daterino

 • 1 dl fløde efter eget valg

 • Citronsaft efter smag

 • 50 g revet parmesan + ekstra til servering

 • Friskkværnet peber

Sådan gør du:

 1. Skyl, slyng og rib grønkålen. Skær eller riv den i mundrette stykker. Læg den i en skål, og overhæld med kogende vand. Dræn vandet fra med det samme.

  Tip: Hvis du bruger spinat, skal den ikke blancheres. Vend den direkte i retten, se pkt. 3.

 2. Skær tomaterne i halve.

 3. Rens svampene, og skær dem i halve eller skiver. Rist dem hårdt i olie, til de er fint gyldne. Hæld soya over, og vend hurtigt rundt, til den er dampet af. Vend grønkålen, fint revet hvidløg og tomater i, og sluk, til pastaen er klar.

 4. Kog pastaen efter anvisning på pakken, dræn den, men gem lidt af kogevandet.

 5. Når pastaen er klar: Tænd for panden igen, tilsæt fløde og parmesan, og vend rundt, til osten er smeltet. Vend pastaen i, smag til med citron og evt. salt. Spæd til med lidt kogevand, hvis pastaen er blevet for tør. Server straks med ekstra parmesan, citron og friskkværnet peber.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Pasta med grønkål og svampe

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Pasta med grønkål og svampe

 1. Kan sagtens tåle mere grønkål idet kålen falder meget sammen ved opvarmningen.
  Denne udgave vil helt sikker være en af favoritterne i fremtiden.

  1. Hej Elsebeth, tusind tak for den kommentar! Jeg giver dig faktisk ret – lidt som spinat, der bliver til ingenting. Kål bliver til lidt mere, men stadig … Er glad for, jeg ikke er alene om at elske masser af grønkål i en pastaret :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.