Tomatgalette med pesto
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Galette med tomat og pesto – tomatgalette

Tomatgalette er en enkel udgave af en madtærte - med masser af smag! Sprød bund, koncentreret smag af solmodne tomater og pesto.

Tomatgalette er en rasende velsmagende lille sag. Der er mindre fyld i en galette end i en tærte, men det får bare mig til at tænke, at det skal smage af ekstra meget!

Tomatgalette med pesto

Tomatgalette med pesto

Forb. tid 1 time
Tilb. tid 25 minutter
Samlet 1 time 25 minutter
Giv de første stjerner!
Her får du den koncentrerede smag af Italien med bagte tomater, pesto og ekstra parmesan. Lidt som en tærte, bare nemmere.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til fyldet skal du bruge:

  • 900 g tomater
  • 2 løg (gerne rødløg)
  • 2 fed hvidløg
  • ½ dl olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
  • 4 spsk pesto (bedst hjemmelavet!)

Til bunden skal du bruge:

  • 100 g smør
  • 200 g mel (jeg bruger stenformalet med fuldkorn)
  • ¼ tsk salt
  • 1 dl yoghurt naturel

Til servering skal du også bruge:

  • parmesan
  • frisk basilikum

Sådan gør du: 

  • Start med dejen. Smuldr smørret i mel og salt. Saml dejen hurtigt med yoghurt, og læg den i køleskabet.
  • Skær tomaterne i skiver, og læg dem på bagepapir. Bland 1/2 dl olivenolie med pressede hvidløg, salt og peber, og dryp lidt af olien over tomaterne. Resten skal bruges til løgene.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og bag tomatskiverne i ca. 45 minutter.
    Tomatgalette - tomater og løg
  • Imens: Pil løgene, og skær dem i smalle både. Vend dem i resten af olien, bred dem ud på bagepapir, og bag dem ca. 15 minutter sammen med tomaterne.
    Tomatgalette - tomater og løg
  • Del dejen i 2, og rul dem ud i cirkler med en diameter på ca. 25 cm. Læg dem på bagepapir.
  • Smør bundene med pesto – hold afstand til kanten, der skal foldes ind. Fordel de bagte tomater og løg ovenpå, og fold kanterne lidt ind over fyldet – se billederne. Bag tomatgaletterne i ovnen i ca. 30 minutter.
  • Pynt med friskhøvlet parmesan og frisk basilikum, når du serverer.
    Galette med tomat og pesto - tomatgalette
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tilbehør til tomatgalette

Gør som franskmændene – spis en salat først. Eller gør som danskerne: Spis en salat til. Alt efter årstiden – en kålsalat, en aspargessalat eller bare en let grøn salat med vinaigrette.

Hvad er en galette egentlig?

Galette er en fransk betegnelse, og du har måske stødt på den i både det søde og det salte køkken. I sin enkleste form er det en rustik tærte, man former uden tærteform – altså helt frit på bagepapir. Og det er netop dét, jeg elsker ved galette: Den er ukompliceret og dejlig uperfekt.

I denne udgave får galetten selskab af langtidsbagte tomater, søde løg og pesto – og det giver en koncentreret smag, som tager mig direkte en tur til Italien.

Tomatgalette med koncentreret smag

Tomater er fyldt med væske – som jo er en del af charmen, når man får dem rå i salater, men det kan være noget af en udfordring i bagværk. Hvis man lægger rå tomatskiver direkte på en tærte- eller galettebund, får man nemt en blød, våd bund. Lidt sjasket, for nu at være ærlig.

Derfor er forbagningen helt essentiel. Når tomaterne bages ved lav varme i længere tid, sker der to ting: Væden fordamper, og smagen bliver koncentreret. Resultatet er noget, der minder om semi-dried tomater – bare frisklavet. Det samme gælder løgene, som bliver bløde, søde og næsten karamelliserede i ovnen. Det er umagen værd – jeg lover!

Galette med tomat og pesto - tomatgalette

En sprød og smagfuld bund

Bunden i galetten er helt enkel. Den skal blot holde på fyldet – og gerne være sprød med bid og smagen af smør. Her har jeg valgt en grov bund med fuldkornsmel og yoghurt. Det giver både en god smag og lidt mere bid. Yoghurten sørger også for, at dejen samler sig let og bliver smidig uden at skulle æltes for meget. (Ælt altid en tærtedej så lidt som muligt for at få den sprød).

Det gør dejen ekstra nem at arbejde med – og lidt (lidt!) sundere uden at gå på kompromis med smagen. Du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel, hvis du foretrækker det, men jeg synes, den let nøddeagtige smag fra det grovere mel klæder tomaterne virkelig godt. Og det gør ikke noget, at dejen knækker lidt, det hører ligesom med til galettens rustikke stil.

Pesto – lav den selv, hvis du har tid!

Pestoen er ikke til pynt – den er en bærende smagsgiver i galetten. Og her må jeg bare sige: Hjemmelavet pesto slår alt fra supermarkedet. Jeg laver den på min minihakker, og så tager det kun 15 minutter.

Og et tip: Portionen herunder er stor nok til, at du kan gemme til en anden gang. Jeg fryser pesto ned i små bokse, så den faktisk er endnu hurtigere end den købte. Bare åbn fryseren.

Hjemmelavet pesto med basilikum
Pesto med basilkum er den rene smag af Italien – og når du laver den selv, får du den med de bedste ingredienser. 15 minutter, så er den din.
Gå til opskrift
Hjemmelavet pesto med basilikum

Hvilket tilbehør skal der til tomatgalette?

Du kan nemt variere tilbehøret, så galetten går lige godt som både hverdag og gæstemad. Den kan spises varm direkte fra ovnen eller serveres på en buffet ved stuetemperatur. Skal den mætte lidt mere, er det oplagt at servere den med en god salat til. Jeg går ofte med en grøn salat med vinaigrette – i fransk stil – eller en årstidsbestemt salat med kål og knas.

Du kan også servere galetten som en del af et måltid med flere små retter – i tapas-stil – sammen med fx ost, brød, oliven, en god salat og et par dips.

En ret, der smager af solskin – hele året

Selvom tomatgaletten oser af sensommer, kan du sagtens lave den hele året. Brug de bedste tomater, du kan finde – og når smagen ikke er helt i top, så hjælper bagningen med at trække det bedste frem. Om vinteren kan du endda bruge små blommetomater eller cherry-tomater, der typisk har en mere koncentreret smag.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: