Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Tomatgalette er en enkel udgave af en madtærte - med masser af smag! Sprød bund, koncentreret smag af solmodne tomater og pesto.
Tomatgalette er en rasende velsmagende lille sag. Der er mindre fyld i en galette end i en tærte, men det får bare mig til at tænke, at det skal smage af ekstra meget!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Gør som franskmændene – spis en salat først. Eller gør som danskerne: Spis en salat til. Alt efter årstiden – en kålsalat, en aspargessalat eller bare en let grøn salat med vinaigrette.
Galette er en fransk betegnelse, og du har måske stødt på den i både det søde og det salte køkken. I sin enkleste form er det en rustik tærte, man former uden tærteform – altså helt frit på bagepapir. Og det er netop dét, jeg elsker ved galette: Den er ukompliceret og dejlig uperfekt.
I denne udgave får galetten selskab af langtidsbagte tomater, søde løg og pesto – og det giver en koncentreret smag, som tager mig direkte en tur til Italien.
Tomater er fyldt med væske – som jo er en del af charmen, når man får dem rå i salater, men det kan være noget af en udfordring i bagværk. Hvis man lægger rå tomatskiver direkte på en tærte- eller galettebund, får man nemt en blød, våd bund. Lidt sjasket, for nu at være ærlig.
Derfor er forbagningen helt essentiel. Når tomaterne bages ved lav varme i længere tid, sker der to ting: Væden fordamper, og smagen bliver koncentreret. Resultatet er noget, der minder om semi-dried tomater – bare frisklavet. Det samme gælder løgene, som bliver bløde, søde og næsten karamelliserede i ovnen. Det er umagen værd – jeg lover!
Bunden i galetten er helt enkel. Den skal blot holde på fyldet – og gerne være sprød med bid og smagen af smør. Her har jeg valgt en grov bund med fuldkornsmel og yoghurt. Det giver både en god smag og lidt mere bid. Yoghurten sørger også for, at dejen samler sig let og bliver smidig uden at skulle æltes for meget. (Ælt altid en tærtedej så lidt som muligt for at få den sprød).
Det gør dejen ekstra nem at arbejde med – og lidt (lidt!) sundere uden at gå på kompromis med smagen. Du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel, hvis du foretrækker det, men jeg synes, den let nøddeagtige smag fra det grovere mel klæder tomaterne virkelig godt. Og det gør ikke noget, at dejen knækker lidt, det hører ligesom med til galettens rustikke stil.
Pestoen er ikke til pynt – den er en bærende smagsgiver i galetten. Og her må jeg bare sige: Hjemmelavet pesto slår alt fra supermarkedet. Jeg laver den på min minihakker, og så tager det kun 15 minutter.
Og et tip: Portionen herunder er stor nok til, at du kan gemme til en anden gang. Jeg fryser pesto ned i små bokse, så den faktisk er endnu hurtigere end den købte. Bare åbn fryseren.
Du kan nemt variere tilbehøret, så galetten går lige godt som både hverdag og gæstemad. Den kan spises varm direkte fra ovnen eller serveres på en buffet ved stuetemperatur. Skal den mætte lidt mere, er det oplagt at servere den med en god salat til. Jeg går ofte med en grøn salat med vinaigrette – i fransk stil – eller en årstidsbestemt salat med kål og knas.
Du kan også servere galetten som en del af et måltid med flere små retter – i tapas-stil – sammen med fx ost, brød, oliven, en god salat og et par dips.
Selvom tomatgaletten oser af sensommer, kan du sagtens lave den hele året. Brug de bedste tomater, du kan finde – og når smagen ikke er helt i top, så hjælper bagningen med at trække det bedste frem. Om vinteren kan du endda bruge små blommetomater eller cherry-tomater, der typisk har en mere koncentreret smag.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)