Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Så er der godt nyt for alle tærteelskere: Galette med spinat, svampe og feta er en lidt nemmere og lidt hurtigere udgave af en madtærte. Mmm, og den smager.
Galette er fransk, og ja, det er sandt: Her er det franske køkken virkelig kommet op med noget, der ikke kræver timer i køkkenet eller år på kokkeskole først.
I forhold til en almindelig spinattærte har en galette med spinat den markante fordel, at du ikke skal have den ned i en tærteform (eller vaske tærteform af bagefter). Den er lidt mere free style, og bunden bliver altid sprød, fordi du bager den direkte på din metalbageplade. Det kan man ikke sige om en tærtebund i et porcelænstærtefad, desværre.
Din galette med spinat behøver heller ikke at stå og samle sig så længe efter bagning som en almindelig tærte. Ganske simpelt fordi fyldet ikke står så højt i den.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Eneste benspænd er, at en galette faktisk kan være mere end én ting.
Min galette er en sprød tærteagtig ting. Men hvis du får galette i Bretagne, får du en boghvedepandekage. Ved nærmere eftertanke har jeg også fået det i Provence engang, der hed det nok Galette Bretonne.
Men her er jeg altså på tærten. Den nemme tærte. Perfekt til en hurtig aftensmad på en varm sommerdag. For eksempel. Og hvis du får en rest, bliver der hurtigt kamp om den til madpakken dagen efter.
Du kan også lave galette med alt muligt andet. Kig i dit køleskab, og fyld gerne andre grønsager i. Æg og hytteost er et godt fundament for det meste – og hvis du ligger inde med andre typer ost, er de sikkert også gode. Prøv dig frem – og lad mig høre, hvis du rammer noget, flere skal ha’ glæde af 🙂
Alt, der kan tærtes, kan også galettes, så at sige. Her får du et par forslag mere.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Kære Bodil
Tak for en dejlig og inspirerende hjemmeside. Har forsøgt at lave din mørdej i dag. Fik samlet dejen med mel og smør og forsøgte så at banke noget creme fraiche ind i den selvom den faktisk var færdig. Man har jo stor respekt for husholdningslærerinder og deres døtre.
Efter nedkøling lykkedes det faktisk at udrulle en galette på 25 cm og den har, efter behørig omsorg og kærlig varme, smagt os fantastisk. Hvordan får du 2 ud af den opskrift?
God påske
Kære Torben, tak for din kommentar og ikke mindst for tilliden 🙂 Den eneste forklaring er nok, at jeg ruller tyndt ud. Et tip til at samle dejen: Tilsæt creme fraichen, mens dejen stadig er smuldret og ikke helt samlet. Det er nemmest, og så bliver dejen måske også lidt nemmere at arbejde med. Pøj pøj med det – og dejligt at høre, det smagte! Kh og god påske til jer – Bodil
Vil jeg kunne lave dejen dagen før ?
Hej Gitte, det kan du sagtens! Læg den på køl, og tag den ud lidt før du ruller den ud – så den er til at arbejde med 🙂 kh Bodil