Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Indisk dahl med grønsager er strøget lige ind på listen over livretter: En nem, billig vegetarret, der smager forrygende.

Dahl med grønsager er en krydret indisk linsegryde, der er utrolig dejlig hverdagsmad. Nem at lave, fuld af protein og næringsstoffer – og meget fleksibel med, hvad du fylder i den.
Jeg laver næsten altid dahl med grøntsager, og her i opskriften får du to kategorier at vælge imellem:
Ja, hvordan staver man egentlig til denne herlige indiske linsegryde? Inderne skriver – ifølge Wikipedia – selv दाल, men det bliver jeg ikke meget klogere af. Men jeg kan se, de fleste søger på dahl, så i demokratiets navn jeg skriver dahl med grønsager og veksler lidt med de andre stavemåder. Og håber, du forstår 😉
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Det herlige ved dahl er – ja, mange ting. Først og fremmest, at det smager forrygende godt. Faktisk så godt, at min ellers også kødspisende mand ligefrem efterspurgte dhal, da den første portion var væk. Så vupti, røg den indiske linsegryde direkte ind på favoritlisten.
Æren skylder jeg to af mine piger. Den ene er vegetar og havde åbenbart reklameret lidt for sin dahl. Den anden var nysgerrig og ville gerne have et dahl-kursus. Det foregik heldigvis i mit køkken, så jeg også fik luret de fleste tricks. Tak Anne, tak Katrine. Og her får du den korte version:
Jeg elsker at lave min dahl med grønsager, men hvis det skal gå stærkt, kan du lave en virkelig velsmagende og simpel dahl på en halv time. Sådan foregår det:
Du kan udvide festen med alverdens grønsager – enten nogen, der er tilberedte på forhånd som aubergine, blomkål og søde kartofler – eller nogle rå, der bare skal varmes direkte i retten, fx spinat og rød peber.

Når der er grønsager i retten, behøver du reelt ikke tilbehør til dahl, men man kan jo godt få lyst alligevel. Prøv fx:



Dahl – eller daal, dhal, dal – betyder egentlig bare “linser” på hindi. Og i Indien findes der næsten lige så mange variationer, som der findes familier. Lidt som en bolognese i Danmark (især dengang det hed millionbøf).
Nogle typer dahl er helt enkle, lavet kun med linser, løg og krydderier. Andre er fulde af grøntsager og langsomt simret med kokosmælk, tomat eller yoghurt. Fælles for dem alle er, at de er varme, krydrede og supergod aftensmad – både for maven og for madbudgettet. Det er comfort food med rødder i tradition og kultur, og jeg elsker, hvordan den slags retter får lov at leve videre og blive til noget nyt i mit eget køkken.
En af grundene til, at dahl er blevet en fast del af mit hverdagsrepertoire, er linserne. Røde linser, som jeg bruger her, er små, hurtige og rige på både protein og fibre. Det betyder, at du faktisk får en rigtig mættende ret – hurtig at lave og uden animalsk protein. Når man så ovenikøbet kan fylde gryden med grøntsager, der både giver fylde, smag og farve, ja, så begynder det virkelig at ligne noget. Jeg har altid en pose røde linser i skuffen, og de kan hurtigt redde en dag, når aftensmaden skal være nem, nærende og noget, alle gider spise.
Der var engang, hvor alle prædikede, at animalsk protein havde højere kvalitet og var nødvendig, hvis man ville bygge (eller vedligeholde) sin muskelmasse.
Det er desværre stadig en meget udbredt myte. Men videnskaben er blevet klogere, som videnskaben jo har det med at blive. I dag er billedet langt mere nuanceret, og helt sikkert er, at du sagtens kan få alle 9 essentielle aminosyrer (forudsætningen for at kroppen kan bygge sin protein) fra plantekilder.
De plantebaserede proteinkilder har også den fordel, at de kommer med masser af andre byggesten til din krop og dit mikrobiom: Masser af kostfibre, der mætter og holder maven i gang. Vitaminer og mineraler, fx jern, magnesium og B-vitaminer. Plus fytokemikalier, der har en antiinflammatorisk effekt (altså: de hjælper kroppen med at holde sig sund)
Så hop glad ombord i din dahl, server brød eller andre kulhydrater til, og bliv godt dækket ind.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Tak for opskriften. Det er den bedste dahl jeg har smagt. Meget lækkert.
Kære Kirsten, kæmpe tak for den søde besked. Jeg elsker den også 🙂 Kh Bodil
Altid min go-to opskrift på Daal. Smager fantastisk, er let at gå til – og så er der masser til madpakker, rester og fryseren.
Hej Theresa, tak for den søde kommentar. Ja, en fantastisk basis-dahl, jeg også selv elsker at finde en rest af 😊
Kh Bodil
Det er bare en stor fornøjelse at hente inspiration i dit madunivers ! Tak for det !!
Tusind tak, Mikael! Det er så hyggeligt, at du er her 😊 kh Bodil
Dejlig og velsmagende ret og det allerbedste er, jeg får ryddet op i grøntsagsbeholdningen og får så stor en portion at jeg kan fryse ned til flere “dovne” dage. Idag kom der kartofler, gulerødder, bladselleristængler, porre og peber sivri i.
Hej Susanne, det gør mig glad at høre! Og ja, det er en af de geniale ting ved dahl. En god tøm-køleskabet ret ◡̈
Tak for at skrive.
Kh Bodil
Min yndlings!
En dejlig klassiker – tak Eva!
Kh Mutti
Super dejlig opskrift med gode forslag af grønsager.
Tak Annette, det er jeg glad for at høre. Og ja, der er mange muligheder med grøntsagerne – alt efter temperament, tid og smag 😊
Kh Bodil