Følg med her:
Koldhævede, grove hveder – de lækreste varme hveder!
Selvom store bededag er blevet store hvededag – så får vi aldrig for mange varme hveder . I år fik jeg lyst at afprøve koldhævede grove hveder, og det har givet nogle superflotte varme hveder med masser af bid og smag.
(Og PS. Hvis du ikke har tid til koldhævede hveder, så finder du mine hurtige hveder her. Du kan også give dem lidt groft hvedemel, hvis du vil bage grove hveder i en fart).
Koldhævede grove hveder – det virker!
Normalt har jeg bagt hvederne med ret meget gær (og med hvidt mel), og det går lynhurtigt. De skal kun hæve én gang. Denne gang var jeg lidt mere forudseende, så jeg kunne lave langtidshævede hveder.
Dejen lavede jeg om aftenen, satte den i køleskabet og bagte om morgenen. Lidt spændt på om den lille klat gær kunne give fine luftige hveder med det grove, stenformalede mel fra Valsemøllen, jeg havde fundet i Netto. Det ku’ den! Og langtidshævning gør jo noget godt for både smag og konsistens, så hvorfor ikke …
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 100 g smør
- 2,5 dl mælk
- 2 æg (sammenpiskede)
- 15 g gær
- 2 tsk vand
- 350 g stenformalet hvedemel (jeg bruger det fra Valsemøllen, som er sigtet – se tip under opskriften)
- 200 g hvedemel (mindst 11 % protein)
- 10 g salt
- 2 spsk rørsukker
- 1,5 tsk stødt kardemomme
Sådan gør du:
- Dagen før – lav dejen: Smelt smørret blidt i en gryde, og rør mælken i det smeltede smør. Pisk æggene sammen i et glas – bare med en gaffel. Opløs gæren i vandet.
- Bland så alt sammen i en god stor skål. Ælt, til dejen er jævn og glat. Dæk den med en opklippet frysepose, og lad den begynde hævning på bordet en times tid. Sæt den så i køleskabet. 8 timer eller mere – fx natten over.Tip: Gem lidt sammenpisket æg til at pensle med, hvis du vil ha’ blanke hveder.
- Du kan vælge at forme hvederne, før du koldhæver dem. Se tip nedenfor.
- Ca. 2 timer før du vil bage: Tag dejen ud af køleskabet.
- Beklæd en bradepande med bagepapir. Hvis du ikke har sådan en form, så bare brug en bageplade, og sæt hvedebollerne tæt som på billedet.
- Del dejen i 12 lige store stykker, rul dem til boller i hånden, og placer dem i den lille bradepande. Lad dem hæve lunt 1-2 timer.Hvis du bager dobbelt portion, kan du forme 20 lidt større hveder og sætte dem 4*5 på en bageplade.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og sæt 2 plader ind. Pensl hvederne med æg (eller vand), og sæt dem ind i midt ovnen, når den er helt varm. Hæld samtidig kogende vand i den anden plade under, så du bager med damp. Tag vand-pladen ud efter 5 minutter. Giv hvederne ca. 20 minutter – hold øje! Skru lidt ned, hvis du synes, de bliver for mørke. Det er vigtigt, de er gennembagte.
- Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, rist dem og server med koldt smør, ost, marmelade eller hvad du nu elsker allerhøjst 🙂
Muttis tips
Update 2022: Valsemøllens nye stenformalede hvedemel indeholder ca. 20 % fuldkorn, og hvederne bliver meget tætte, hvis du bager udelukkende med det. Derfor har jeg opdateret opskriften og tilsat noget mere bagekraft i form af almindeligt hvedemel, fx manitoba, der har et højt proteinindhold. I opskriften foreslår jeg 350 g stenformalet hvedemel og 200 g almindeligt hvedemel/manitoba.
Du kan også lave en anden grov blanding med ca. 100 g fuldkornsmel eller grahamsmel og 450 g hvedemel med højt proteinindhold.
Skal hveder pensles – og med hvad?
Som du kan se, pensler jeg mine hveder med æg. Nogen synes, det er HELT galt, og du kan selvfølgelig bare lade være – eller pensle med vand i stedet.
Hvis du vil give hvederne ekstra luftighed, så bag dem med damp de første 5 minutter. Det har jeg skrevet ind i opskriften.
Hvor mange grove hveder vil du ha’?
Opskriften her lyder på 12 varme hveder, men hvis du elsker hveder, kan du nemt lave dobbelt portion – og bage dem i den store bradepande i ovnen. Så sætter du dem bare 4 x 5 og får 20 lidt større, flotte hveder ud af det. Måske skal du forlænge bagetiden lidt også.
Tip: Form hvederne om aftenen
Hvis det passer dig bedre, kan du gøre hvederne helt klar om aftenen, så de bare skal bages dagen efter:
- Når dejen har hævet på køkkenbordet (punkt 2) – så form hvederne, og læg dem klar i bradepanden. Dæk med folie eller en opklippet frysepose.
- Lad dem hæve en halv time på køkkenbordet.
- Sæt dem i køleskabet natten over.
- Tag dem ud i god tid – du kan se på billederne ovenfor, hvor meget de skal være hævet, før de skal bages.
- Bag dem som opskriften beskriver.
Jeg vil ikke kalde det koldhævede, men en hævetid et lunt sted i 2 timer
Hej Nick – tak for vågen læsning. Jeg koldhæver dejen natten over, former om morgenen og hæver dem så lunt. Så jeg synes, det holder meget godt. Men du kan også bytte om på rækkefølgen: Forme hvederne inden, du sætter på køl. Lade dem stå på køkkenbordet, til de er hævet ca. 30 %, og så koldhæve natten over. Tag dem ud og lad dem vågne på køkkenbordet en times tid, inden du bager. Kh Bodil
Hej Bodil
Jeg har bagt de koldhævede grove hveder. De er super gode. Kommentar fra min mand: Det er de bedste hveder jeg nogensinde har fået 🙂
Næste gang vil jeg følge tippet i bunden og forme hvederne når dejen er rørt. Dels følte jeg at jeg ‘forstyrrede’ gærens arbejde da jeg formede dem (hvilket jeg nok ikke har gjort da de blev så gode), dels roder man ikke i køkkenet to gange. Tak for din altid gode blog, og god Store bededag til dig.
Hilsen Merete
Hej Merete, det var dog en virkelig dejlig kommentar, tak for den. Jeg står med dejen nu – og vil da benytte mig af tippet om at forme i dag inden hævning 😉 God pointe, at man slipper for at have fat i dejen den ekstra gang. Hils din mand og sig tak for de søde ord også. De varmer. God store bededag til jer også. Kh Bodil