350gstenformalet hvedemel(jeg bruger det fra Valsemøllen, som er sigtet - se tip under opskriften)
200ghvedemel(mindst 11 % protein)
10gsalt
2spskrørsukker
1,5tskstødt kardemomme
Kokkens noter
I stedet for stenformalet mel fra Valsemøllen kan du bruge andet groft mel – dog højst 150 g fuldkornsmel eller grahamsmel. Brug almindeligt, gerne proteinrigt mel for resten.
Dagen før – lav dejen: Smelt smørret blidt i en gryde, og rør mælken i det smeltede smør. Pisk æggene sammen i et glas – bare med en gaffel. Opløs gæren i vandet.
Bland så alt sammen i en god stor skål. Ælt, til dejen er jævn og glat. Dæk den med en opklippet frysepose, og lad den begynde hævning på bordet en times tid. Sæt den så i køleskabet. 8 timer eller mere – fx natten over.Tip: Gem lidt sammenpisket æg til at pensle med, hvis du vil ha’ blanke hveder.
Du kan vælge at forme hvederne, før du koldhæver dem. Se tip nedenfor.
Ca. 2 timer før du vil bage: Tag dejen ud af køleskabet.
Beklæd en bradepande med bagepapir. Hvis du ikke har sådan en form, så bare brug en bageplade, og sæt hvedebollerne tæt som på billedet.
Del dejen i 12 lige store stykker, rul dem til boller i hånden, og placer dem i den lille bradepande. Lad dem hæve lunt 1-2 timer.Hvis du bager dobbelt portion, kan du forme 20 lidt større hveder og sætte dem 4*5 på en bageplade.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og sæt 2 plader ind. Pensl hvederne med æg (eller vand), og sæt dem ind i midt ovnen, når den er helt varm. Hæld samtidig kogende vand i den anden plade under, så du bager med damp. Tag vand-pladen ud efter 5 minutter. Giv hvederne ca. 20 minutter – hold øje! Skru lidt ned, hvis du synes, de bliver for mørke. Det er vigtigt, de er gennembagte.
Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, rist dem og server med koldt smør, ost, marmelade eller hvad du nu elsker allerhøjst :-)