Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Koldhævede hveder - grove hveder

Koldhævede grove hveder

Antal 12 stk.
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 9 timer
Samlet 9 timer 45 minutter

Ingredienser

Kokkens noter

I stedet for stenformalet mel fra Valsemøllen kan du bruge andet groft mel – dog højst 150 g fuldkornsmel eller grahamsmel. Brug almindeligt, gerne proteinrigt mel for resten:
Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten – og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.

Dine egne noter

Tilberedning

  • Dagen før – lav dejen: Smelt smørret blidt i en gryde, og rør mælken i det smeltede smør. Pisk æggene sammen i et glas – bare med en gaffel. Opløs gæren i vandet.
  • Bland så alt sammen i en god stor skål. Ælt, til dejen er jævn og glat. Dæk den med en opklippet frysepose, og lad den begynde hævning på bordet en times tid. Sæt den så i køleskabet. 8 timer eller mere – fx natten over.
    Tip: Gem lidt sammenpisket æg til at pensle med, hvis du vil ha’ blanke hveder.
  • Du kan vælge at forme hvederne, før du koldhæver dem. Se tip nedenfor.
  • Ca. 2 timer før du vil bage: Tag dejen ud af køleskabet.
  • Koldhævede, grove hveder - de lækreste varme hveder
    Beklæd en bradepande med bagepapir. Hvis du ikke har sådan en form, så bare brug en bageplade, og sæt hvedebollerne tæt som på billedet.
  • Koldhævede, grove hveder - de lækreste varme hveder
    Del dejen i 12 lige store stykker, rul dem til boller i hånden, og placer dem i den lille bradepande. Lad dem hæve lunt 1-2 timer.
    Hvis du bager dobbelt portion, kan du forme 20 lidt større hveder og sætte dem 4*5 på en bageplade.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og sæt 2 plader ind. Pensl hvederne med æg (eller vand), og sæt dem ind i midt ovnen, når den er helt varm. Hæld samtidig kogende vand i den anden plade under, så du bager med damp. Tag vand-pladen ud efter 5 minutter. Giv hvederne ca. 20 minutter – hold øje! Skru lidt ned, hvis du synes, de bliver for mørke. Det er vigtigt, de er gennembagte.
  • Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, rist dem og server med koldt smør, ost, marmelade eller hvad du nu elsker allerhøjst :-)